4p
Hiába a kétszámjegyű bérnövekedési ütem, a különböző nemzetgazdasági ágak nem egyformán részesülnek a gazdaság jó teljesítményéből. Évek óta a legrosszabb helyzetben a szociális ágazat alkalmazottai vannak, helyzetükben idén sem várható drasztikus fordulat.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly októberrel bezárólag 10,9 százalékkal emelkedett a nettó átlagkereset, 239 673 forintra. Ugyan statisztikailag még két hónap adatai hiányoznak a teljes évből, ám tekintve, hogy 2019-ben októberig folyamatosan 11 százalék körüli mértékű volt a bérnövekedési ütem, a gazdasági folyamatok alapján ez kitartott novemberre és decemberre is egyaránt. Így megfelelő lehet ez a tört adat arra, hogy megvizsgáljuk az ágazati átlagbérek várható alakulását - írja az mfor.hu.

A tavalyi tényadatok szerint a legjobban változatlanul a pénzügyi, biztosítási tevékenység és az információ, kommunikáció ágazatokban lehet lehet keresni. A KSH adatai szerint a pénzügyi szektorban átlagosan 437 ezer forintot vihetnek haza a dolgozók, míg az információ, kommunikáció területén ennél nem sokkal kevesebbet, 410 ezer forintot. A rangsor másik végén a szociális ellátás áll, ahol az alkalmazottak mindössze 115 ezer forintot visznek haza munkájuk után, előtte pedig a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat áll 157 ezer forintos átlagos nettó bérrel.

A bérnövekedés mértékét tekintve teljesen más ágazatok emelkednek ki, vagy épp kerültek a sereghajtók közé. A legnagyobb mértékű növekedés az egyéb szolgáltatásoknál mutatkozott, 15,5 százalékkal emelkedtek a nettó fizetések októberrel bezárólag, ettől nem sokkal maradt el a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat ágazata 13,8 százalékos plusszal és ugyanilyen mértékben emelkedett az átlagos nettó a szociális ellátás területén is. A sereghajtó ebből a szempontból az oktatás területe, ahol csupán 3,7 százalékos - tehát a tavalyi inflációt alig meghaladó mértékű bérnövekedést regisztrált a statisztikai hivatal. Jócskán elmaradt az átlagos ütemtől az ingatlanpiac is, hiszen itt mindössze 7,3 százalékkal emelkedett az átlagosan elérhető fizetés.

Ha feltételezzük, hogy a tavalyi bérnövekedési ütem 2020-ra is megmarad és hasonlóan kétszámjegyű lesz annak mértéke, akkor az országos átlagos nettó fizetés év végére mintegy 26 ezer forinttal lesz magasabb a legutóbbi, októberi tényadathoz mérten, 266 ezer forint.

Mérföldkőhöz fog érkezni a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat, hiszen az átlagos nettó bér a területen átlépi a 400 ezer forintot, 431 ezerre becsülhető a tavalyi 393 ezer forint után. Ugyanilyen helyzetben lesz az építőipar, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás és az egyéb szolgáltatások ágazata is, csak más nagyságrendekkel.

  • Az építőiparban az átlagos nettó bér 187 ezer forint után 210 ezer forintra emelkedhet idén,
  • a kötelező védelem területén a 300 ezer forintos mérföldkövet lépheti át az átlagos nettó (285 ezer után 314 ezer lehet az átlagosan hazavitt összeg),
  • az egyéb szolgáltatásoknál pedig 199 ezerről 229-re nőhet a nettó kereset.

Az évek óta kritikus helyzetben lévő szociális ellátás területén azonban  - ha a kormány nem avatkozik be - nem várható az adatok alapján drasztikus fordulat. A 115 ezer forintos átlagos nettó bér idén mindössze 130 ezer forintra emelkedhet, ha maradna a tavaly regisztrált, kiemelkedő mértékű 13,8 százalékos bérnövekedési ütem. Ám a jelek szerint ennél még gyorsabban kellene emelkednie a kereseteknek ahhoz, hogy érdemi fordulat következzen be az ágazatban. Amellett, hogy itt érhető el a legalacsonyabb nettó fizetés a statisztika szerint, a minimálbér-emelések ismeretében ez még továbbra sem éri el a 2020-as szakmai minimálbér összegét. Az ugyanis a 8 százalékos idei emelés után 140 049 forint lett, melytől majdnem 10 ezerrel marad el a területen elérhető átlagos nettó.

A fizetés rendkívül alacsony voltára egy másik indikátor is rávilágít. 2019 október végéig a kumulált adatok szerint az átlagos nettó fizetés 115 ezer forint a szociális ellátás területén, miközben a statisztikai hivatal jövedelmi adatai szerint az átlagos megélhetéshez egy aktív háztartásban 124 900 forintra lett volna szükség. Ez azt jelenti, hogy a szociális ellátás területén dolgozók átlagos fizetése csupán a szűkös megélhetéshez nyújt elegendő fedezetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG