Hirdetés
Hirdetés

Csak úgy már senki nem akar pénzt adni

2015. július 14., 15:23

Több lehetőség is van Görögország áthidaló finanszírozására.

Emberek várakoznak a zárva tartó görög nemzeti bank előtt. Forrás: EPA
Emberek várakoznak a zárva tartó görög nemzeti bank előtt. Forrás: EPA

Komoly feltételeket várnak

Az euróövezeti pénzügyi vezetők hat lehetőséget mérlegelnek az ország átmeneti jellegű sürgős finanszírozásának megoldására, de mindegyik változatnak van hátulütője - közölte Alexander Stubb finn pénzügyminiszter kedden.

Hirdetés

Az európai uniós gazdasági, illetve pénzügyminisztereit tömörítő tanács brüsszeli ülésére érkezve Stubb kijelentette, hogy hat opció szerepel napirenden. A nehézséget az okozza, hogy előfeltételek nélkül egyetlen ország sem akar pénzt adni Görögországnak.

Mindegyikkel van valami baj

Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának elnöke kijelentette, hogy minden rendelkezésre álló eszközt és alapot megvizsgálnak, de egyelőre úgy tűnik, hogy mindegyik esetében van valamilyen hátrány, leküzdhetetlen akadály vagy jogi ellenvetés. A pénzügyminiszter-helyetteseket tömörítő munkacsoport kedden ülésezik, míg a miniszterek talán szerdán telekonferencia keretében egyeztetnek.

A görög államkassza üres, az Európai Központi Bank pedig 89 milliárd eurón befagyasztotta a görög bankok sürgősségi likviditási támogatását, így június 26. óta egyetlen euró friss forrást sem kaptak a görög pénzintézetek. 

A görög kormány teljesítette 148 millió eurós fizetési kötelezettségét egy kedden lejáró szamurájkötvény esetében, viszont hétfőn - két hét leforgása alatt immár másodszor - nem fizetett a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). Ha Görögország nem vásárolta volna vissza a húsz évvel ezelőtt kiadott, japán jenben jegyzett és japán magánbefektetők birtokába került államkötvényeket, azt már egyenértékűnek tekintették volna az államcsőddel a pénzpiacokon.

Hova lett a görög emberek pénze?

Hónapokig tartott a görög huzavona, közben a görög polgárok és cégek mentették ki a bankokból pénzüket, érezve, hogy baj van. És látták is, hogy ez csak európai pénzből megy az ELA kereten át. Aki nem vitte időben, beragadt, összesen kb. 120 milliárd euróval. Megvan ez a pénz valahol, vagy már rég eltűnt? Részletek >>>>

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Csak játszunk és szívunk – bombaüzlet a videojáték és a kannabisz?

Csak játszunk és szívunk – bombaüzlet a videojáték és a kannabisz?

Korunk erős trendjei közé tartozik az orvosi célú kannabisz legalizációja, terjedése és a videojáték-ipar nagy forradalma. Az intézményi befektetők is nagy lehetőségeket látnak ezekben az ágazatokban, ami ráadásul válságálló lehet. Azaz gazdasági ciklusoktól, visszaesésektől független “megatrend”.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?