Hirdetés
Hirdetés

Damoklész kardja lebeg Trump feje felett - meggondolatlan lépésre készül

Kollár Dóri, 2019. január 11., 16:55

Donald Trump ideje vészesen fogy, az Egyesült Államokban gyakorlatilag 3 hete áll a kormányzat, és az elnök és a demokraták közt folyó vita megoldása továbbra sem igazán látszik. A helyzetet viszont mindenképpen orvosolni kéne, ugyanis már az amerikai háztartások látják a kárát annak, hogy az elnök még mindig nem kapott pénzt a mexikói határra tervezett fal megépítésére.

A fehér sapkás elnök a déli határnál. (Forrás: @realDonaldTrump)
A fehér sapkás elnök a déli határnál. (Forrás: @realDonaldTrump)

A jelenleg is zajló shutdown még december 22-én kezdődött, és péntekkel már 21 munkanapja tart, azaz már majdnem ez a leghosszabb kormányzati leállás az amerikai történelemben (az abszolút rekorderről itt írtunk bővebben is>>>).

A mexikói határnál tartózkodó Donald Trump már nyíltan azt emlegeti, hogy azért, hogy ne kelljen engednie, és megszerezze az áhított 5,7 milliárd dollárt a falra, válsághelyzetet fog hirdetni az Egyesült Államokban, ugyanis így nem lenne szüksége arra, hogy a demokraták megszavazzák az ezt tartalmazó passzust – írja a Reuters.

Hirdetés

A déli határra tervezett fal a republikánus elnök legfontosabb kampányígérete volt 2016-ban, igaz, akkor még arról beszélt, hogy Mexikóval fogja mindezt kifizettetni, mára ez a felvetés teljesen eltűnt.

A WSJ értesülései szerint egyébként a válsághelyzet kihirdetése után Trump arra készül, hogy az olyan katasztrófa sújtotta területek újraépítésére szánt alapból venné el a falra szánt pénzt, mint Kalifornia, Florida, Texas és Puerto Rico.

Miért nem sikerül megegyezni?

Azzal, hogy a midterm-választásokon a demokraták az alsóházban többséget szereztek, a költségvetést nem szavazzák meg addig, amíg a mexikói határra tervezett falra szánt 5,7 milliárd szerepel benne. Viszont azt sem tudják megtenni, hogy átnyomják az elnök feje felett a terveiket, mivel a szenátusban továbbra is republikánus többség van, akik egyelőre még biztosan nem szúrják hátba Donald Trumpot.

Mennyire állt meg az élet?

A jelenlegi shutdown részleges, hiszen például a Védelmi Minisztérium finanszírozásáról sikerült megegyeznie a demokratáknak és Trumpnak, míg a Fed és az USPS (az amerikai posta) más forrásokból tudja finanszírozni működését. Leállt például a Környezetvédelmi Hivatal, a légiközlekedési felügyelet, az élelmiszerbiztonsági hivatal (FDA) és a pénzügyi és tőzsdei felügyelet (SEC) is, a dolgozók többségét fizetés nélküli szabadságra küldték.

Mi a hatása?

Az FDA nem végez rutinszerű élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket, és hamarosan elfogyhat az új gyógyszerek ellenőrzésére szánt pénz is, a légitársaságok nem tudnak flottát bővíteni, a hitelfelvevők adatait nem tudják ellenőrizni a bankok, így ez a folyamat is lassul, és a repülőtéri biztonságért felelős TSA emberei sem kapnak fizetést, ezért egyre többen jelentenek beteget. Nem mellesleg pedig több százezer közszférában dolgozó embernek kell meglennie a fizetése nélkül.

A Fehér Ház gazdasági tanácsadói azzal számolnak, hogy egy elhúzódó leállás esetén két hetente 0,1 százalékkal csökken az amerikai GDP-növekedés a negyedévben, azaz még néhány nap, és ez lesz minden idők leghosszabb és legdrágább leállása is – írja a Bloomberg.

Mi lehet a megoldás?

Kompromisszum. Persze, elképzelhető, hogy Donald Trump enged, és egyelőre lemond a falról, vagy a kongresszusi demokraták gondolják meg magukat, ám a jelenlegi közbeszédet nézve ezt nehéz elképzelni. A demokraták 1,6 milliárdot adnának a falra, ez és az 5,7 milliárd dollár közt azért lehetne kompromisszumot találni, míg Lindsey Graham, az elnök egyik legfontosabb szövetségese azt javasolta, hogy adjanak 5 milliárd dollárt a falra, viszont biztosítsanak új jogokat a bevándorlóknak, például három éves munkavízumokat a gyerekként az országba hozott fiataloknak, a Dreamereknek.

Trump nem megy Svájcba

Az amerikai elnök biztosan nem lesz ott Davosban a Világgazdasági Fórumon, a Twitteren jelentette be, hogy a kialakult helyzet miatt nem fog elutazni, egyúttal a szervezők szíves elnézését kérte.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Nyaralókra vadásznak a magyarok - jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vásárolna

Tavasszal hagyományosan felélénkül a kereslet az üdülők, vízparti lakások iránt, a vásárlók már a nyaralás gondolatával böngésznek az eladó ingatlanok között. A nagy kedvenc Balaton és Velencei-tó mellett az utóbbi időben a Tisza-tó is egyre népszerűbb.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?