Hirdetés
Hirdetés

Damoklész kardja lebeg Trump feje felett - meggondolatlan lépésre készül

Kollár Dóri, 2019. január 11., 16:55

Donald Trump ideje vészesen fogy, az Egyesült Államokban gyakorlatilag 3 hete áll a kormányzat, és az elnök és a demokraták közt folyó vita megoldása továbbra sem igazán látszik. A helyzetet viszont mindenképpen orvosolni kéne, ugyanis már az amerikai háztartások látják a kárát annak, hogy az elnök még mindig nem kapott pénzt a mexikói határra tervezett fal megépítésére.

A fehér sapkás elnök a déli határnál. (Forrás: @realDonaldTrump)
A fehér sapkás elnök a déli határnál. (Forrás: @realDonaldTrump)

A jelenleg is zajló shutdown még december 22-én kezdődött, és péntekkel már 21 munkanapja tart, azaz már majdnem ez a leghosszabb kormányzati leállás az amerikai történelemben (az abszolút rekorderről itt írtunk bővebben is>>>).

A mexikói határnál tartózkodó Donald Trump már nyíltan azt emlegeti, hogy azért, hogy ne kelljen engednie, és megszerezze az áhított 5,7 milliárd dollárt a falra, válsághelyzetet fog hirdetni az Egyesült Államokban, ugyanis így nem lenne szüksége arra, hogy a demokraták megszavazzák az ezt tartalmazó passzust – írja a Reuters.

Hirdetés

A déli határra tervezett fal a republikánus elnök legfontosabb kampányígérete volt 2016-ban, igaz, akkor még arról beszélt, hogy Mexikóval fogja mindezt kifizettetni, mára ez a felvetés teljesen eltűnt.

A WSJ értesülései szerint egyébként a válsághelyzet kihirdetése után Trump arra készül, hogy az olyan katasztrófa sújtotta területek újraépítésére szánt alapból venné el a falra szánt pénzt, mint Kalifornia, Florida, Texas és Puerto Rico.

Miért nem sikerül megegyezni?

Azzal, hogy a midterm-választásokon a demokraták az alsóházban többséget szereztek, a költségvetést nem szavazzák meg addig, amíg a mexikói határra tervezett falra szánt 5,7 milliárd szerepel benne. Viszont azt sem tudják megtenni, hogy átnyomják az elnök feje felett a terveiket, mivel a szenátusban továbbra is republikánus többség van, akik egyelőre még biztosan nem szúrják hátba Donald Trumpot.

Mennyire állt meg az élet?

A jelenlegi shutdown részleges, hiszen például a Védelmi Minisztérium finanszírozásáról sikerült megegyeznie a demokratáknak és Trumpnak, míg a Fed és az USPS (az amerikai posta) más forrásokból tudja finanszírozni működését. Leállt például a Környezetvédelmi Hivatal, a légiközlekedési felügyelet, az élelmiszerbiztonsági hivatal (FDA) és a pénzügyi és tőzsdei felügyelet (SEC) is, a dolgozók többségét fizetés nélküli szabadságra küldték.

Mi a hatása?

Az FDA nem végez rutinszerű élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket, és hamarosan elfogyhat az új gyógyszerek ellenőrzésére szánt pénz is, a légitársaságok nem tudnak flottát bővíteni, a hitelfelvevők adatait nem tudják ellenőrizni a bankok, így ez a folyamat is lassul, és a repülőtéri biztonságért felelős TSA emberei sem kapnak fizetést, ezért egyre többen jelentenek beteget. Nem mellesleg pedig több százezer közszférában dolgozó embernek kell meglennie a fizetése nélkül.

A Fehér Ház gazdasági tanácsadói azzal számolnak, hogy egy elhúzódó leállás esetén két hetente 0,1 százalékkal csökken az amerikai GDP-növekedés a negyedévben, azaz még néhány nap, és ez lesz minden idők leghosszabb és legdrágább leállása is – írja a Bloomberg.

Mi lehet a megoldás?

Kompromisszum. Persze, elképzelhető, hogy Donald Trump enged, és egyelőre lemond a falról, vagy a kongresszusi demokraták gondolják meg magukat, ám a jelenlegi közbeszédet nézve ezt nehéz elképzelni. A demokraták 1,6 milliárdot adnának a falra, ez és az 5,7 milliárd dollár közt azért lehetne kompromisszumot találni, míg Lindsey Graham, az elnök egyik legfontosabb szövetségese azt javasolta, hogy adjanak 5 milliárd dollárt a falra, viszont biztosítsanak új jogokat a bevándorlóknak, például három éves munkavízumokat a gyerekként az országba hozott fiataloknak, a Dreamereknek.

Trump nem megy Svájcba

Az amerikai elnök biztosan nem lesz ott Davosban a Világgazdasági Fórumon, a Twitteren jelentette be, hogy a kialakult helyzet miatt nem fog elutazni, egyúttal a szervezők szíves elnézését kérte.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?