Hirdetés
Hirdetés

Demokrácia a legafrikaibb országban

2017. augusztus 10., 06:07

Ha Afrikáról van szó, még a KFT együttes is Kenyát és Zimbabwét énekelte, és Tanzánia mellett Kenya a klasszikus szafarik és trópusi tengerparti üdülések hazája. Kétségkívül mostanában nem számít olyan biztonságosnak, mint korábban, részben a politikai helyzet miatt, mivel a demokratikus választásokon a vesztes időnként nehezen nyugszik bele helyzetébe.

Kenyában most tartottak elnökválasztást, a győztes Uhuru Kenyatta, az 1963-ban a gyarmati sorból felszabadult ország egykori első elnökének fia. Az ellenzék vezetője, Raila Odinga azonban csalást kiáltott, mondván, a választási bizottság számítógépes rendszerét feltörték és az eredményeket meghamisították (mostanában népszerű vád). A választási bizottság szerint a keddi választások rendben zajlottak és szabályosak voltak, mindazonáltal megvizsgálják a számítógépes rendszert, ellenőrzik, történhetett-e illetéktelen behatolás.

Nem nyugszik

Kenyában, Kelet-Afrika vezető gazdaságában nem először van balhé a választások után: 2007-ben a vitatott eredmények miatti összecsapásokban a Reuters szerint 1200 ember halt meg. Odinga most nyugalomra szólított fel, mindazonáltal jelezte, hogy nem képes kontroll alatt tartani az embereket. Az ellenzéki vezető helyettese is nyugalomra intett, de hozzátette, hogy egy későbbi időpontban akciót szervezhetnek, de ezt nem részletezte.

Hirdetés

A választási eredményeket tegnap hozták nyilvánosságra, ezek szerint Kenyatta 54,3 százalékkal nyert Odinga 45 százalékával szemben, ami 1,4 milliós szavazatkülönbséget jelent. Az eredmények az adatok feldolgozásának 95 százalékát tükrözik. Odinga az egyszerűség kedvéért saját Twitterén tette közzé az általa vágyott, szerinte tényleges értékeket: ezek szerint ő kapott 8,1 milliót, Kenyatta viszont 7,2-t. Az 55 éves Kenyatta második elnöki periódusáért szállt harcba, és a szavazatok összeszámlálása során végig nagyjából 10 százalékos előnnyel vezetett. A 72 éves Odinga, aki korábban be is volt börtönözve politikai okokból, saját Facebook oldalán 50 oldalnyi számítógépes adattal próbálta alátámasztani igazát.

Papíralapon is

Noha elektronikus szavazási rendszer van, minden egyes szavazat aláírt papíron is megvan, ahogy nálunk is, így ezek összeszámolásával lehet ellenőrizni az eredményt. 41 ezer szavazókör van, és az eredményeket mindegyikben rögzítik egy nyomtatványon, melyet mindegyik párt aláír, vagyis mind elfogadja az eredményt. Ha ez megvan, elvileg senki nem kiálthat csalást, hisz saját pártja munkatársai is részt vesznek a szavazatok összeszámolásában. Eddig 28 ezer szavazókörből érkeztek be az adatok.

Sosem sikerül

Odinga már kétszer indult a választásokon, mindkétszer vesztett, de sosem akart belenyugodni, hanem csalást kiáltott, ezek közül az egyik a 2007-es eset volt, mely a sok halálos áldozatot követő zavargásokhoz vezetett. Az ellenzéki vezér erősen baloldalinak tekinti magát, a piacok ezért üdvözlik is Kenyatta győzelmét, attól félve, hogy Odinga a venezuelai Hugo Chavezhezéhez vagy Nicolas Maduróéhoz, hasonló, a gazdaságot romba döntő gazdaságpolitikát folytatna.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Fizetős lett az ország egyik leghosszabb szabadstrandja

Fizetős lett az ország egyik leghosszabb szabadstrandja

Zamárdiban a múlt hét péntektől parkolási díjat kell fizetniük az autósoknak. Sokan nem szívesen fizetik, még kedvezményesen sem, mások szerint azonban nem tartható, hogy számos vendégből a városnak semmiféle bevétele sem származik. Miközben az infrastruktúrát használják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?