3p
Ha Afrikáról van szó, még a KFT együttes is Kenyát és Zimbabwét énekelte, és Tanzánia mellett Kenya a klasszikus szafarik és trópusi tengerparti üdülések hazája. Kétségkívül mostanában nem számít olyan biztonságosnak, mint korábban, részben a politikai helyzet miatt, mivel a demokratikus választásokon a vesztes időnként nehezen nyugszik bele helyzetébe.

Kenyában most tartottak elnökválasztást, a győztes Uhuru Kenyatta, az 1963-ban a gyarmati sorból felszabadult ország egykori első elnökének fia. Az ellenzék vezetője, Raila Odinga azonban csalást kiáltott, mondván, a választási bizottság számítógépes rendszerét feltörték és az eredményeket meghamisították (mostanában népszerű vád). A választási bizottság szerint a keddi választások rendben zajlottak és szabályosak voltak, mindazonáltal megvizsgálják a számítógépes rendszert, ellenőrzik, történhetett-e illetéktelen behatolás.

Nem nyugszik

Kenyában, Kelet-Afrika vezető gazdaságában nem először van balhé a választások után: 2007-ben a vitatott eredmények miatti összecsapásokban a Reuters szerint 1200 ember halt meg. Odinga most nyugalomra szólított fel, mindazonáltal jelezte, hogy nem képes kontroll alatt tartani az embereket. Az ellenzéki vezető helyettese is nyugalomra intett, de hozzátette, hogy egy későbbi időpontban akciót szervezhetnek, de ezt nem részletezte.

A választási eredményeket tegnap hozták nyilvánosságra, ezek szerint Kenyatta 54,3 százalékkal nyert Odinga 45 százalékával szemben, ami 1,4 milliós szavazatkülönbséget jelent. Az eredmények az adatok feldolgozásának 95 százalékát tükrözik. Odinga az egyszerűség kedvéért saját Twitterén tette közzé az általa vágyott, szerinte tényleges értékeket: ezek szerint ő kapott 8,1 milliót, Kenyatta viszont 7,2-t. Az 55 éves Kenyatta második elnöki periódusáért szállt harcba, és a szavazatok összeszámlálása során végig nagyjából 10 százalékos előnnyel vezetett. A 72 éves Odinga, aki korábban be is volt börtönözve politikai okokból, saját Facebook oldalán 50 oldalnyi számítógépes adattal próbálta alátámasztani igazát.

Papíralapon is

Noha elektronikus szavazási rendszer van, minden egyes szavazat aláírt papíron is megvan, ahogy nálunk is, így ezek összeszámolásával lehet ellenőrizni az eredményt. 41 ezer szavazókör van, és az eredményeket mindegyikben rögzítik egy nyomtatványon, melyet mindegyik párt aláír, vagyis mind elfogadja az eredményt. Ha ez megvan, elvileg senki nem kiálthat csalást, hisz saját pártja munkatársai is részt vesznek a szavazatok összeszámolásában. Eddig 28 ezer szavazókörből érkeztek be az adatok.

Sosem sikerül

Odinga már kétszer indult a választásokon, mindkétszer vesztett, de sosem akart belenyugodni, hanem csalást kiáltott, ezek közül az egyik a 2007-es eset volt, mely a sok halálos áldozatot követő zavargásokhoz vezetett. Az ellenzéki vezér erősen baloldalinak tekinti magát, a piacok ezért üdvözlik is Kenyatta győzelmét, attól félve, hogy Odinga a venezuelai Hugo Chavezhezéhez vagy Nicolas Maduróéhoz, hasonló, a gazdaságot romba döntő gazdaságpolitikát folytatna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG