1p
Gilles Bransbourg befektetési stratéga szerint a jövőben az unortodox gazdaságpolitika válik majd normálissá, melynek része lesz, hogy az állam ráteszi a kezét a nyugdíjmegtakarításokra. A szakember szerint a befektetőknek most Németország kezét kell figyelni, valamint óva int mindenkit attól, hogy aranyba, ezüstbe, vagy műtárgyba fektessen be.

Gilles Bransbourg francia befektetési stratéga, ex-bankár, a Deutsche Bank és több más globális vezető pénzintézet jelenlegi tanácsadója az alapblog.hu-nak adott interjúban az euró bevezetésével kapcsolatban úgy véli, hogy a tagországok elsiették a bevezetését. A szakértő mindezek ellenére úgy véli, hogy az euró mégsem veszett el, továbbélésre ítéltetett, mivel beleivódott az európai, és a globális-pénzügy-politikai rendszerekbe.

A szakértő tévedésnek nevezte, hogy Németország az exporton keresztül a legfőbb haszonélvezője lenne az eurónak. Véleménye szerint Németország sikerének titka, hogy míg más országok fogyasztottak és adósságba verték magukat, addig a németek éveken át felvállalták a többi eurós országnál nagyobb munkanélküliséget, az átlagbérek csökkenését, az ellátórendszerek reformját, az általános jólét csökkenését, a munkaerőpiac felszabadítását.

Véglegesen búcsút inthetünk az eurózóna viharainak

A szakértő megállapításai szerint a piaci szereplők, befektetési guruk nagy része csak beszél a várható drámáról, de nem hisz a negatív szcenárióban. Gilles Bransbourg mindezek alapján úgy véli, hogy az euró körüli viharok véglegesen megszűntek. A befektetők többsége tudomásul vette, hogy nem fog felbomlani az euróövezet, ha eddig nem következett be, akkor már nem is fog. Hozzátette, hogy az európai döntéshozók megértették 2008 amerikai tanulságait, így nem fogják hagyni, hogy Európában is bekövetkezzen egy Lehman-tragédia.

A befektetési stratéga ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy jó eredményt nem szülhet, ha Európa-szerte mindenütt egyidejűleg deflációt produkálnak, visszafogják a gazdasági növekedést az adósságleépítések, a takarékosság, a megszorítások oltárán. Véleménye szerint óriási pénzeket kellene befecskendezni a gazdaságokba, azonban Berlin az infláció-ellenes politika követéséhez köti nagyvonalúságát a dél-európai bankok és kormányok megmentéséért cserébe, így a nemzeti kormányok agyon fogják adóztatni a cégeket és a polgárokat.

A szakértő Európa legsúlyosabb problémájaként az elöregedést jelölte meg, és azt, hogy kialakulóban van a korosztályok konfliktusa. A társadalmak elöregedését sem uniós, sem nemzetállami szinten nem tudják másként kezelni, mint a polgárok, Nyugaton elsősorban az idősebb emberek mind erőteljesebb adóztatásával. Véleménye szerint Magyarországhoz hasonlóan más országok is államosítani fogják a nyugdíjkasszákat, ha nem államosítással, akkor a nyugdíj-megtakarítások, és a nyugdíjak megadóztatásával.

Az unortodox politika válik majd normálissá

Gilles Bransbourg szerint a jövőben az unortodox gazdaságpolitika válik majd normálissá. A következő években az európai államok, kormányok – jobb híján, saját túlélésük érdekében – mindent elkövetnek majd, hogy a polgárok ne adósodhassanak el, de ne is gyarapodhassanak. A szakértő jóslata szerint a megtakarítások nem fognak semmit sem hozni a konyhára, ugyanakkor sarcolva lesz mindenki.

Az ex-bankár a kisbefektetők számára életveszélyesnek tartja a művészeti, az arany, illetve az érmék piacát. Elmondta, hogy példátlan mértékű infláció ment végbe ezen a területen, meggyőződése szerint a kis- és közepes befektetőknek ezt a területet messze el kell kerülniük. Hozzátette, hogy az ezüst és az arany is kezd roppant veszélyessé válni azok számára, akik az elmúlt évben szálltak fel erre a vonatra, kiemelte, hogy az arany pillanatok alatt le tud menni 1200 dollárra, miközben világszerte milliónyi kisbefektető 1600 dolláron szállt be.

Németország kezét érdemes figyelni

A befektetési szakember tanácsa szerint érdemes mindig az állam kezét figyelni, azt, hogy az állami hova teszi a pénzét, mivel tudjuk, hogy az állam sohasem veszít. Jelenleg Európában a német állam dél-európai kötvényeket, és banki kötvényeket vásárol, így a ezt kell csinálnia az egyszerű halandónak is. Véleménye szerint spanyol, francia, görög, portugál, a perifériális, akár magyar banki kötvényekbe érdemes fektetni a pénzt, továbbá a franciaországi árak tizedébe kerülő görög ingatlanokba. Mindenbe, ami a válság okán az utóbbi időben feltűnően leértékelődött.

Az euró és a dollár közötti árfolyammal kapcsolatban Gilles Bransbourg  úgy véli, hogy az euró nem fog számottevően leértékelődni. A szakértő megfigyelései szerint akárhányszor komolyabban megerősödik a dollár amerikai részről menetrendszerűen előállnak olyan jegybanki, politikusi nyilatkozatokkal, gazdasági-pénzügyi jelentésekkel, amelyekkel gyengítik a zöldhasút. Ez a határszint, ez az ellenállási szint véleménye szerint a következő egy évben mindenképpen fennmarad.

A teljes interjút itt olvashatja>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG