Hirdetés
Hirdetés

Durva visszaesést okozhat Trump háborúja

2018. október 10., 17:11

A WTO szerint jelentős mértékben vetheti vissza a vámháború a világkereskedelmi növekedést, közös megoldást sürgetnek.

Donald Trump sajtótájékoztatót tart 2017. január 11-én. Fotó: EPA / Justin Lane
Donald Trump Fotó: EPA / Justin Lane

Jelentősen visszaeshet a világkereskedelem volumene, ha az Egyesült Államok és a Kína közötti vita teljeskörű kereskedelmi háborúvá szélesedik. A Kereskedelmi Világszervezet főigazgatója rámutatott: a világgazdaság növekedésének üteméből akár 1,9 százalékpontot is elvehetnek a kereskedelmi viszályok, így akár egyhatodával, 17,5 százalékkal is eshet a teljes volumen.

Az elemzők szerint a két gazdaság már így is megérezte a vámháborút: az Egyesült Államok eddig 250 milliárd, Kína pedig 110 milliárd dollár értékű árumennyiségre vetett ki pótvámot, aminek következményeként az amerikai gazdaság 0,9 százalékpontot, a kínai pedig 0,6 százalékpontot veszít növekedési ütemből. A WTO vezetője hozzátette: a kereskedelmi háború még nem teljeskörű, ugyanakkor konstruktív párbeszédnek egyelőre nyoma sincs.

Hirdetés

Kína GDP növekedése lassuló tendenciát mutat, a gyárak és állami építési beruházások üteme pedig visszavett eddigi tempójából az év során. A Shanghai Composite Index 15 százalékkal négy éves mélypontra süllyedt, egymás után immár a negyedik negyedévét zárja veszteséggel.

A komoly eladási hullám ellenére a befektetők bizalmatlanok a kínai vállalatokkal szemben, akik egyre többször már hitelből finanszírozzák beruházásaikat részvénykibocsátás helyett. Kína azt tervezi, hogy októberben 3 milliárd dollárral csökkenti amerikai állampapír-portfólióját – erről itt olvashatsz részletesebben >>>

Közös megoldás kell

A amerikai kormányzat újabb módon próbál keresztbe tenni Pekingnek: az Egyesült Államok ugyanis arra törekszik, hogy más jelentős gazdaságok – például az Európai Unió, az Egyesült Királyság vagy Japán – ne köthessenek Kínával különálló kereskedelmi egyezményeket. Ezzel Trump még inkább elzárná a kínai gazdaságot a globális piactól. A kormányzat álláspontja szerint nem engedhetik ugyanis hogy Peking más országokon keresztül kiskaput nyisson az USA gazdaságába. Az USA-Mexikó-Kanada megállapodás végül is kimondja: az országok vagy Washingtonnal vagy Pekinggel üzletelhetnek csak. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Roberto Azevedo szerint nyitott az Egyesült Államok és Donald Trump elnök azon követeléseire, hogy hajtsanak végre reformokat a globális kereskedelmi rendszerben – a multilaterális kereskedelmi szervezet tagállamainak álláspontjai azonban erősen különböznek egymástól. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank főigazgatója arra szólította fel az országokat, hogy közösen dolgozzanak a kereskedelmi viták megoldásáért. Hozzátette: már korábban is kellett volna ilyen intézkedéseket hozni, a tagországok azonban nem foglalkoztak vele kellőképpen.

Az IMF világgazdasági prognózisában két év óta először rontotta idei és jövő évi növekedési előrejelzését a tavasz óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt, és összehangolt intézkedéseket javasolt a gazdaságok belső ellenálló képességének megerősítésére. A mostani várakozások szerint idén és jövőre 3,7 százalékkal bővülhet a világ hazai összterméke (GDP), ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az áprilisi adatoknál. A világkereskedelmi forgalom növekedési üteme idén 4,2 százalékra, jövőre 4,0 százalékra lassulhat a tavalyi 5,2 százalékról.

Kiszivárgott egy kormányzati dokumentum – sorban jönnek a pofonok Kínának

Miközben Peking és Washington viszonya egy újabb hidegháború felé sodródik, a New York Times most megszerzett egy bizalmas kínai kormányzati dokumentumot, amely világossá teszi a kínai kormány egyre növekvő aggodalmait a pénzügyi rendszerükkel kapcsolatban. Közben a hétvégén nem várt helyről kapott csattanós pofont Kína Új Selyemút gigaprojektje. Részletek >>>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?