Hirdetés
Hirdetés

Durva visszaesést okozhat Trump háborúja

2018. október 10., 17:11

A WTO szerint jelentős mértékben vetheti vissza a vámháború a világkereskedelmi növekedést, közös megoldást sürgetnek.

Donald Trump sajtótájékoztatót tart 2017. január 11-én. Fotó: EPA / Justin Lane
Donald Trump Fotó: EPA / Justin Lane

Jelentősen visszaeshet a világkereskedelem volumene, ha az Egyesült Államok és a Kína közötti vita teljeskörű kereskedelmi háborúvá szélesedik. A Kereskedelmi Világszervezet főigazgatója rámutatott: a világgazdaság növekedésének üteméből akár 1,9 százalékpontot is elvehetnek a kereskedelmi viszályok, így akár egyhatodával, 17,5 százalékkal is eshet a teljes volumen.

Az elemzők szerint a két gazdaság már így is megérezte a vámháborút: az Egyesült Államok eddig 250 milliárd, Kína pedig 110 milliárd dollár értékű árumennyiségre vetett ki pótvámot, aminek következményeként az amerikai gazdaság 0,9 százalékpontot, a kínai pedig 0,6 százalékpontot veszít növekedési ütemből. A WTO vezetője hozzátette: a kereskedelmi háború még nem teljeskörű, ugyanakkor konstruktív párbeszédnek egyelőre nyoma sincs.

Hirdetés

Kína GDP növekedése lassuló tendenciát mutat, a gyárak és állami építési beruházások üteme pedig visszavett eddigi tempójából az év során. A Shanghai Composite Index 15 százalékkal négy éves mélypontra süllyedt, egymás után immár a negyedik negyedévét zárja veszteséggel.

A komoly eladási hullám ellenére a befektetők bizalmatlanok a kínai vállalatokkal szemben, akik egyre többször már hitelből finanszírozzák beruházásaikat részvénykibocsátás helyett. Kína azt tervezi, hogy októberben 3 milliárd dollárral csökkenti amerikai állampapír-portfólióját – erről itt olvashatsz részletesebben >>>

Közös megoldás kell

A amerikai kormányzat újabb módon próbál keresztbe tenni Pekingnek: az Egyesült Államok ugyanis arra törekszik, hogy más jelentős gazdaságok – például az Európai Unió, az Egyesült Királyság vagy Japán – ne köthessenek Kínával különálló kereskedelmi egyezményeket. Ezzel Trump még inkább elzárná a kínai gazdaságot a globális piactól. A kormányzat álláspontja szerint nem engedhetik ugyanis hogy Peking más országokon keresztül kiskaput nyisson az USA gazdaságába. Az USA-Mexikó-Kanada megállapodás végül is kimondja: az országok vagy Washingtonnal vagy Pekinggel üzletelhetnek csak. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Roberto Azevedo szerint nyitott az Egyesült Államok és Donald Trump elnök azon követeléseire, hogy hajtsanak végre reformokat a globális kereskedelmi rendszerben – a multilaterális kereskedelmi szervezet tagállamainak álláspontjai azonban erősen különböznek egymástól. A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank főigazgatója arra szólította fel az országokat, hogy közösen dolgozzanak a kereskedelmi viták megoldásáért. Hozzátette: már korábban is kellett volna ilyen intézkedéseket hozni, a tagországok azonban nem foglalkoztak vele kellőképpen.

Az IMF világgazdasági prognózisában két év óta először rontotta idei és jövő évi növekedési előrejelzését a tavasz óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt, és összehangolt intézkedéseket javasolt a gazdaságok belső ellenálló képességének megerősítésére. A mostani várakozások szerint idén és jövőre 3,7 százalékkal bővülhet a világ hazai összterméke (GDP), ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb az áprilisi adatoknál. A világkereskedelmi forgalom növekedési üteme idén 4,2 százalékra, jövőre 4,0 százalékra lassulhat a tavalyi 5,2 százalékról.

Kiszivárgott egy kormányzati dokumentum – sorban jönnek a pofonok Kínának

Miközben Peking és Washington viszonya egy újabb hidegháború felé sodródik, a New York Times most megszerzett egy bizalmas kínai kormányzati dokumentumot, amely világossá teszi a kínai kormány egyre növekvő aggodalmait a pénzügyi rendszerükkel kapcsolatban. Közben a hétvégén nem várt helyről kapott csattanós pofont Kína Új Selyemút gigaprojektje. Részletek >>>

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?