Hirdetés
Hirdetés

Egészen új helyen keres barátokat a kormány

2017. november 23., 08:31

Kovács Zoltán kormányszóvivő Kanadában járt.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Kovács Zoltán kormányszóvivő háromnapos látogatást tett Kanadában, ahol Magyarország fő gazdasági céljairól és az Európai Unió előtt álló feladatokról is folytatott megbeszéléseket. Szerda este zárult programjáról Torontóból telefonált MTI-nek.

A kanadai fővárosban, Ottawában és a kanadai üzleti élet központjában, Torontóban parlamenti képviselőkkel, a gazdasági élet befolyásos szereplőivel, kutatóintézetek vezetőivel és véleményformálókkal találkozott.

Hirdetés

Az ottawai Globális Ügyek Intézetében Magyarország európai szerepéről, európai uniós helyzetéről cserélt eszmét az intézet vezető munkatársaival. Tárgyalópartnerei között volt Ferry de Kerckhove, a stratégiai kérdések szakértője, volt diplomata, jelenleg egyetemi tanár, Garnett Genuis, albertai politikus, a Konzervatív Párt parlamenti képviselője, valamint Andrew Bennett, a Cardus Intézet vezetője.

Ferry de Kerckhove jól ismeri az európai politikát és Magyarországot is - mondta az MTI-nek a kormányszóvivő -, s ezúttal elsősorban a magyar gazdaság eredményei és sikerei érdekelték, akárcsak a konzervatív képviselőt, Garnett Genuist. Andrew Bennett, aki a kifejezetten vallási kérdésekkel és a vallásszabadsággal foglalkozó Cardus Intézet programigazgatójaként egyebek között az üldözött közel-keleti keresztények sorsát követi figyelemmel, tájékozódott Kovács Zoltántól a magyar kormány ilyen irányú erőfeszítéseiről.

Kovács Zoltán találkozott Chaim Mendelsohn rabbival, a Chabad Lubavics mozgalom kanadai föderációjának vezetőjével is. A mozgalom amellett, hogy aktív haszid zsidó közösség, szociális és jótékonysági tevékenységet végez világszerte. Egy ottawai díszvacsorán a magyar kormányszóvivő eszmecserét folytatott a magyar gyökerű Moshe Rothman-Tas rabbival is.

Egyetemi vita

Torontói megbeszéléseit értékelve Kovács Zoltán elmondta: a politológiai kutatásokkal foglalkozó C.D. Howe Intézetben folytatott megbeszélései és tartományi konzervatív képviselőkkel tartott találkozói után - amint fogalmazott: - szikrázó vitával kísért előadást tartott a Torontói Egyetemen, amelyet Észak-Amerika egyik legerősebb kutatói és oktatói karával rendelkező felsőoktatási intézményeként tartanak számon. Az élénk vita a kanadai sajtóban is megjelent, Magyarországról bizonyos tekintetben negatív képet rajzoló cikkek miatt alakult ki. Arra a kérdésre, hogy mennyire sikerült meggyőzni a diákokat, Kovács Zoltán úgy válaszolt: az előadást és a vitát a moderátor azzal zárta, hogy az én érveim erősebbek és meggyőzőbbek voltak, mint az övéi.

A szóvivő fontosnak nevezte találkozóját a torontói magyar közösség tagjaival, köztük Frank Hasenfratz milliárdossal, a híres Linamar vállalat alapítójával, Kókai Tiborral, a neves építésszel, vagy Ayklerné Papp Zsuzsával, a Rákóczi Alapítvány elnökével.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?