Hirdetés
Hirdetés

Egy biztos: ez sem a magyarság éve volt - porlunk, mint a szikla

Gáspár András, 2017. december 21., 13:06

A születések és halálozások, a népmozgalom szempontjából nem volt olyan rossz hónap 2017 októbere, azonban az év eleji szokatlanul erős halálozási hullám sokat ront az idei összképen. Majdnem 33 ezer fővel lettünk kevesebben 10 hónap alatt, a befogadott menekültek és oltalmazottak száma eközben nem éri el az ezret. A KSH friss adatközléséből mazsolázunk.

Amikor azt mondjuk, hogy "nem volt olyan rossz hónap 2017 októbere", akkor persze nem arra kell gondolni, hogy megfordult a trend és többen lettünk Magyarországon: a születések száma most is tovább csökkent, 6,6 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel ezelőtt októberben. A jó hír inkább az, hogy a halálozások száma is hasonló mértékben csökkent: 6,3 százalékkal kevesebben szenderültek jobblétre, mint 2016 azonos hónapjában.

Így a két szám egyenlege is javult egy hajszálnyit egy év alatt: 132-vel kevesebb volt a természetes fogyás a hónapban, mint tavaly - októberben így is 2480 fő volt.

Hirdetés

Az év elején szokatlanul sokan haltak meg

Az októberi alacsonyabb halálozási szám hátterében sajnos az év eleji szomorú folyamatok is állhatnak: jóval kevesebben érték meg az év 10. hónapját, mint azt előzetesen várni lehetett. Ahogy azt a KSH alábbi grafikonján is láthatjuk, csak januárban több mint 14 ezren haltak meg - bár az év eleje jellemzően magas halálozási rátával jár, ilyen kiugró értékre 17 éve nem volt példa.

A KSH akkori kommentárja szerint ennek hátterében a tetőző influenzajárvány állhatott - csakhogy az influenza minden évben ilyenkor tetőzik, és a mostani vírus nem tűnt fertőzőbbnek vagy veszélyesebbnek a korábbiaknál, így óhatatlanul is felmerül a magyar társadalom romló egészségügyi állapota és a romokban heverő egészségügyi ellátás is az okok között. Érdekes lesz figyelni a 2018 január-februári adatokat, hogy az idei csak egy szokatlan kiugró adat volt vagy esetleg egy új trend kezdete - erről az időszakról azonban csak márciusban-áprilisban ad ki adatokat a KSH.

Év közben egyébként valamelyest normalizálódott a helyzet, az év elejihez hasonló kiugró értékekről nem érkezett jelentés (az év hat hónapjában többen, négy hónapjában kevesebben hunytak el, mint az előző év azonos hónapjaiban), összességében azonban majdnem 5 százalékkal többen haltak meg idén 10 hónap alatt (közel 105 ezren), mint tavaly.

Egyre kevesebben esnek teherbe

Az év eleji halálozások kiugró száma mellett a születések számának alakulása sem tesz jót a 2017-es statisztikának: az év első tíz hónapjában 1,2 százalékkal csökkent az újszülöttek száma 2016 azonos időszakához képest. 76 630 gyermek született, ezer lakosra 9,4 születés jutott - ez még a csökkenő összlakosság-szám mellett is 0,7 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve. (Eközben ezer lakosra 13,4 halálozás jutott, 5,3 százalékkal több, mint egy éve.)

10 hónap alatt a természetes fogyás 32 798 fő volt, ennyivel lettünk kevesebben a több halálozás és a kevesebb születés miatt. Ez jelentős romlás: 5995 fővel magasabb ez a szám, mint tavaly az első 10 hónapban, ami 22,4 százalékos emelkedést jelent egyetlen év alatt.

Úgy született egyébként kevesebb gyermek az országban, hogy a terhességmegszakítások évek óta tartó csökkenő trendje ezúttal sem tört meg: szeptemberben és októberben is 2000 alatt volt a beavatkozások száma, az októberi 1880-as adat mindenkori mélypontot jelent. (Persze alacsonynak azért nem mondhatnánk ezt a számot sem: 100 megszületett gyermekre 24 terhességmegszakítás jut, mindenesetre a csökkenő trend egyértelmű és látványos.)

Eközben a csecsemőhalálozások számának csökkenése is trendszerűen folytatódik - az alacsonyabb születésszám így tehát (legalábbis közvetlenül) annak köszönhető, hogy kevesebben esnek teherbe.

Megtört a hat éve tartó trend: kevesebben kötnek házasságot

Ahhoz hogy teherbe essen valaki, természetesen nem kell házasak lenni, de azért az is érdekes adat, hogy a házasságkötések száma mekkorát csökkent októberben tavaly októberhez képest. Miközben a házasságkötések száma 2011 óta emelkedő trendben van, ez a 10. hónapban most megtört: bár valóban nem a legkedveltebb hónap az esküvőszervezők életében az október, a most anyakönyvezett 3115 frigy 13,4-kal, 480-nal kevesebb a tavaly októberinél.

Trendfordulóról azért beszélhetünk, mert ezzel már az éves adat is negatívba fordult: még akkor is bő 2 százalékkal kevesebb házasságot kötöttek idén a magyarok, mint tavaly, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi év 1 szökőnappal hosszabb volt. (A grafikonon a 3 hónapos mozgóátlagot is bejelöltük.)

Ezer menekültet sem fogadtunk be idén

Hogy a "migránsok" mennyire veszik át a fogyatkozó magyarok helyét, arról Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatsora árulkodik. A menedékkérőknek csak kis része kapott az első 10 hónapban menekült, oltalmazott vagy befogadott státuszt.

10 hónap alatt 89 menekült és 866 oltalmazott státuszt ítélt meg a hivatal, befogadottként 73 embert ismert el az állam. 2644 ügyet elutasítottak, 1994 esetben megszüntették az eljárást. Az oltalmazottak száma egyébként meglepően nagy ugrást mutatott az őszi negyedévben.

A Benándorlási és Menekültügyi Hivatal összefoglalója szerint a menekültek és oltalmazottak a magyar állampolgárokkal megegyező feltételekkel jogosultak valamennyi jogszabály és helyi rendelet alapján nyújtott szociális támogatásra és ellátásra. Státuszuk a magyar állampolgárokéhoz hasonló jogokat biztosít számukra, illetve kötelezettségekkel terheli őket. A menekültek és az oltalmazottak sem rendelkeznek választójoggal, de a menekültek az önkormányzati választáson és helyi népszavazásokon részt vehetnek. A befogadottak pedig csak ideiglenesen maradhatnak Magyarországon. Ha tényleg az Soros György terve, hogy elárassza menekültekkel az országot, akkor csúfosan megbukott - reméljük, az alig 1000 fő ügye megérte az adófizetőknek a mindent elsöprő kormányzati "konzultációs" kampányt.

Messze a legtöbben egyébként Afganisztánból érkezve akartak nálunk letelepedni, a szírek csak a harmadik helyre kerültek az első 10 hónap menedékkérelmei alapján:

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Beizzítják az űrversenyt – Kína kolóniát építene a Holdra?

Kennedy és az első Holdra szállás óta nem volt különösebben éles az űr, pontosabban a Hold meghódítására irányuló verseny. Ezt most Kína piszkálhatja fel, ugyanis olyasmire készül, amit eddig senkinek sem sikerült: űrszondát akar juttatni a Hold sötét oldalára. Kérdés, hogy milyen céllal – és vajon mit visznek magukkal a rejtélyes holdjárón.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?