6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A születések és halálozások, a népmozgalom szempontjából nem volt olyan rossz hónap 2017 októbere, azonban az év eleji szokatlanul erős halálozási hullám sokat ront az idei összképen. Majdnem 33 ezer fővel lettünk kevesebben 10 hónap alatt, a befogadott menekültek és oltalmazottak száma eközben nem éri el az ezret. A KSH friss adatközléséből mazsolázunk.

Amikor azt mondjuk, hogy "nem volt olyan rossz hónap 2017 októbere", akkor persze nem arra kell gondolni, hogy megfordult a trend és többen lettünk Magyarországon: a születések száma most is tovább csökkent, 6,6 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel ezelőtt októberben. A jó hír inkább az, hogy a halálozások száma is hasonló mértékben csökkent: 6,3 százalékkal kevesebben szenderültek jobblétre, mint 2016 azonos hónapjában.

Így a két szám egyenlege is javult egy hajszálnyit egy év alatt: 132-vel kevesebb volt a természetes fogyás a hónapban, mint tavaly - októberben így is 2480 fő volt.

Az év elején szokatlanul sokan haltak meg

Az októberi alacsonyabb halálozási szám hátterében sajnos az év eleji szomorú folyamatok is állhatnak: jóval kevesebben érték meg az év 10. hónapját, mint azt előzetesen várni lehetett. Ahogy azt a KSH alábbi grafikonján is láthatjuk, csak januárban több mint 14 ezren haltak meg - bár az év eleje jellemzően magas halálozási rátával jár, ilyen kiugró értékre 17 éve nem volt példa.

A KSH akkori kommentárja szerint ennek hátterében a tetőző influenzajárvány állhatott - csakhogy az influenza minden évben ilyenkor tetőzik, és a mostani vírus nem tűnt fertőzőbbnek vagy veszélyesebbnek a korábbiaknál, így óhatatlanul is felmerül a magyar társadalom romló egészségügyi állapota és a romokban heverő egészségügyi ellátás is az okok között. Érdekes lesz figyelni a 2018 január-februári adatokat, hogy az idei csak egy szokatlan kiugró adat volt vagy esetleg egy új trend kezdete - erről az időszakról azonban csak márciusban-áprilisban ad ki adatokat a KSH.

Év közben egyébként valamelyest normalizálódott a helyzet, az év elejihez hasonló kiugró értékekről nem érkezett jelentés (az év hat hónapjában többen, négy hónapjában kevesebben hunytak el, mint az előző év azonos hónapjaiban), összességében azonban majdnem 5 százalékkal többen haltak meg idén 10 hónap alatt (közel 105 ezren), mint tavaly.

Egyre kevesebben esnek teherbe

Az év eleji halálozások kiugró száma mellett a születések számának alakulása sem tesz jót a 2017-es statisztikának: az év első tíz hónapjában 1,2 százalékkal csökkent az újszülöttek száma 2016 azonos időszakához képest. 76 630 gyermek született, ezer lakosra 9,4 születés jutott - ez még a csökkenő összlakosság-szám mellett is 0,7 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve. (Eközben ezer lakosra 13,4 halálozás jutott, 5,3 százalékkal több, mint egy éve.)

10 hónap alatt a természetes fogyás 32 798 fő volt, ennyivel lettünk kevesebben a több halálozás és a kevesebb születés miatt. Ez jelentős romlás: 5995 fővel magasabb ez a szám, mint tavaly az első 10 hónapban, ami 22,4 százalékos emelkedést jelent egyetlen év alatt.

Úgy született egyébként kevesebb gyermek az országban, hogy a terhességmegszakítások évek óta tartó csökkenő trendje ezúttal sem tört meg: szeptemberben és októberben is 2000 alatt volt a beavatkozások száma, az októberi 1880-as adat mindenkori mélypontot jelent. (Persze alacsonynak azért nem mondhatnánk ezt a számot sem: 100 megszületett gyermekre 24 terhességmegszakítás jut, mindenesetre a csökkenő trend egyértelmű és látványos.)

Eközben a csecsemőhalálozások számának csökkenése is trendszerűen folytatódik - az alacsonyabb születésszám így tehát (legalábbis közvetlenül) annak köszönhető, hogy kevesebben esnek teherbe.

Megtört a hat éve tartó trend: kevesebben kötnek házasságot

Ahhoz hogy teherbe essen valaki, természetesen nem kell házasak lenni, de azért az is érdekes adat, hogy a házasságkötések száma mekkorát csökkent októberben tavaly októberhez képest. Miközben a házasságkötések száma 2011 óta emelkedő trendben van, ez a 10. hónapban most megtört: bár valóban nem a legkedveltebb hónap az esküvőszervezők életében az október, a most anyakönyvezett 3115 frigy 13,4-kal, 480-nal kevesebb a tavaly októberinél.

Trendfordulóról azért beszélhetünk, mert ezzel már az éves adat is negatívba fordult: még akkor is bő 2 százalékkal kevesebb házasságot kötöttek idén a magyarok, mint tavaly, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi év 1 szökőnappal hosszabb volt. (A grafikonon a 3 hónapos mozgóátlagot is bejelöltük.)

Ezer menekültet sem fogadtunk be idén

Hogy a "migránsok" mennyire veszik át a fogyatkozó magyarok helyét, arról Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatsora árulkodik. A menedékkérőknek csak kis része kapott az első 10 hónapban menekült, oltalmazott vagy befogadott státuszt.

10 hónap alatt 89 menekült és 866 oltalmazott státuszt ítélt meg a hivatal, befogadottként 73 embert ismert el az állam. 2644 ügyet elutasítottak, 1994 esetben megszüntették az eljárást. Az oltalmazottak száma egyébként meglepően nagy ugrást mutatott az őszi negyedévben.

A Benándorlási és Menekültügyi Hivatal összefoglalója szerint a menekültek és oltalmazottak a magyar állampolgárokkal megegyező feltételekkel jogosultak valamennyi jogszabály és helyi rendelet alapján nyújtott szociális támogatásra és ellátásra. Státuszuk a magyar állampolgárokéhoz hasonló jogokat biztosít számukra, illetve kötelezettségekkel terheli őket. A menekültek és az oltalmazottak sem rendelkeznek választójoggal, de a menekültek az önkormányzati választáson és helyi népszavazásokon részt vehetnek. A befogadottak pedig csak ideiglenesen maradhatnak Magyarországon. Ha tényleg az Soros György terve, hogy elárassza menekültekkel az országot, akkor csúfosan megbukott - reméljük, az alig 1000 fő ügye megérte az adófizetőknek a mindent elsöprő kormányzati "konzultációs" kampányt.

Messze a legtöbben egyébként Afganisztánból érkezve akartak nálunk letelepedni, a szírek csak a harmadik helyre kerültek az első 10 hónap menedékkérelmei alapján:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG