4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha az Egyesült Királyság távozik az Európai Unióból, az államszövetség egyik hivatalos nyelvét anyanyelvként használók száma drasztikusan lecsökken majd. Ezt sokan lehetőségnek tartják arra, hogy egy új korszak induljon Európában - a kérdés csak az, hogy mi a helyes irány?

A „brexit” a brit kormány sorozatos bénázása miatt az angolszász országokban szóviccé vált, az Urban Dictionary már arra használja ezt a kifejezést, amikor valaki ígérgeti, hogy elmegy, de valahogy mégsem indul el. Ezzel együtt reménykedünk benne, hogy a briteknek sikerül idővel ténylegesen kilépni – ha pedig ez megtörténik, az felvet egy érdekes kérdést az Európai Unió hivatalos nyelvével kapcsolatban.

Az EU életében hagyományosan három nyelv játszik nagyon fontos szerepet: a német, a francia, és az angol. Míg a német volt az eredeti hivatalos nyelv, és a brüsszeli diplomaták a francia kedvelői voltak, addig a kontinens leginkább az angolt használta, így a gyakorlatban az Európai Bizottság által kiadott dokumentumok több mint 80 százaléka is ezen a nyelven jelenik meg, és csak utána fordítják le a tagállamok nyelveire - írja az Economist.

Ez azonban nem mindenkinek tetszik, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság hamarosan távozó elnöke tavaly ki is fejezte rosszallását, mint mondta: „az angol nem az egyetlen hivatalos nyelvünk.” Sokakban a brit kilépés így annak lehetőségeként él, hogy az angol dominanciáját lecsökkentsék, és újra a francia kerüljön az előtérbe – erről a francia média egyszerűen csak így írt:

„mégis miért kéne 450 millió állampolgárt egy kisebbségben lévő nyelvvel kormányozni?”

Egy másik álláspont szerint viszont a brit kilépés tökéletes esély lenne arra, hogy egyszerűbbé tegyék az uniós bürokráciát, és az angol maradjon a hivatalos nyelv. Az Egyesült Királyság távozásával az angol gyakorlatilag semleges nyelvvé válna, mivel bár Máltán és Írországban is beszélik, ez az össznépesség körülbelül 1 százalékát teszi csak ki. Ráadásul Európában egyre erősödnek azok a törekvések, amelyek szorosabbá fűznék az EU kötelékét, például a következő EP-választásokra egyre többen már közös jelölteket akarnak. Az egységes uniós nyelvre pedig csak az angol a logikus alternatíva.

Mik a főbb kifogások/érvek?

1. Az angolszász kultúra és média túlsúlyba kerülhet

Az egyik legtöbbet felhozott kifogás az uniformizálással szemben az, hogy így az angolszász sajtótermékek helyzeti előnyhöz jutnának, csakhogy a tendencia pont azt mutatja, hogy egyre több nagy, eredetileg nem angol nyelvű lap, mint például a spanyol El Pais, a görög Kathimerini vagy több német újság is elindította az ilyen verzióját, és valószínűleg az egységesítés más médiumokat is erre inspirálna. Érdekesség, hogy az anglofón EU képét egy német és egy olasz politikus támogatja legjobban: Joachim Gauck volt elnök, és Mario Monti volt miniszterelnök.

2. Máshol nem volt szükség egységes nyelvre

Az Egyesült Államok, Kanada és Svájc is jól elboldogul egy hivatalos nyelv nélkül. Csakhogy az EU-val ellentétben ezeknek az országoknak több százéves hagyománya van a különböző nyelvet beszélő együttélésének, és jellemzően van egy fő nyelv, míg az EU-ban a legnagyobb arányban lévő, német anyanyelvűek aránya 18 százalék.

3. Elitista

A legnyomósabb ellenérv az egységesítéssel szemben talán az, hogy előnybe kerülnének azok az állampolgárok, akik már beszélik az angolt. Azonban az egységesítés pártolói szerint ez motiválná a tagállamokat arra, hogy jobban invesztáljanak az angoloktatás fejlesztésébe, és így hosszú távon több európait sikerülne bevonni. Mindenesetre az angoltanulás alapjai biztosan jó irányba haladnak a kontinensen: a 13 évesek 97 százaléka tanul angolt, és 2002 óta 725-ről 8000-re emelkedett az angol nyelvű képzések száma az egyetemeken.

Mégis, az anglofón Európai Unió legnagyobb akadálya a hagyományokban rejlik. Mint tudjuk, „Európa nyelve a fordítás” (Umberto Eco), és a kontinens ennek megfelelően büszke is a többnyelvűségére. Ha az angol hivatalosan is a közös nyelvvé válna, az csak úgy lehetne megoldható, hogyha az egyes tagállamok anyanyelveit és dialektusait megóvjuk, de ugyanakkor a szakértők reményei szerint a közös nyelvismeret szorosabb hidakat vonna az emberek közé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG