4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemrég még azt mondta Trump, hogy Észak-Korea nem jelent fenyegetést az Egyesült Államokra, most pedig azt, hogy továbbra is rendkívüli fenyegetést jelent. Tíz éve tart Amerikában az országos vészhelyzet, a Trump-adminisztráció összevissza beszél arról, hogy elkezdte-e már a nukleáris leszerelést Phenjan - egyelőre határozottan úgy tűnik, a történelmi találkozón csak Kim Dzsongun nyert.

Pár nap alatt "rendkívüli fenyegetés" lett a "semmiféle fenyegetésből"

Észak-Korea változatlanul "rendkívüli fenyegetést" jelent az Egyesült Államokra - szögezte le Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak, miután meghosszabbította a 2008 óta érvényben lévő "országos vészhelyzetet" - számol be a hírről az MTI.

Az elnök alig pár nappal korábban - a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel Szingapúrban tartott csúcstalálkozó után - még azt mondta, hogy "Észak-Korea semmiféle nukleáris fenyegetést nem jelent", a csütörtöki kormányülésen pedig arról beszélt, hogy Észak-Koreában már megkezdődött az atomfegyver-mentesítés.

Ehhez képest pénteken Trump elnöki rendelettel egy évre meghosszabbította az Észak-Koreára vonatkozó úgynevezett "országos vészhelyzetet", és egyúttal megújította a gazdasági szankciókat is.    Az elnöki utasítás kimondja, hogy "a fegyverekhez felhasználható hasadóanyagok megléte és elterjedése" és a phenjani kormány politikája és cselekedetei "továbbra is szokatlan és különleges fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, külpolitikájára és nemzetgazdaságára".

Bárcsak leírták volna, miről beszélgettek...

Pedig ha a történelmi Trump-Kim-találkozó utáni bejelentéseket nézzük, minden olyan szépen alakult. A gond csak az, hogy nem hagyatkozhatunk semmi másra, csak a két résztvevő emlékezetére - márpedig mindkét fél híres arról, hogy szeret nagyot mondani, hogy finoman fogalmazzunk. Amerikának a legfontosabb a koreai nukleáris leszerelés lenne, Észak-Koreának pedig az országot sújtó gazdasági szankciók feloldása - és bár ezt állítólag megígérték egymásnak, "idő hiányában" nem írtak le ebből semmit, a tárgyalásról pedig leirat sem készült.

Persze egy írásos dokumentum is csak annyit ér, amennyit betartanak belőle - korábban is voltak már hasonló ígéretek Kim Dzsongun apja részéről az atommentesítésre, de az soha nem valósult meg.

Kim Dzsongun a szingapúri csúcstalálkozón ugyan állítólag ígéretet tett országa teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésére, de ennek konkrét feltételeit és lépéseit Washington és Phenjan még nem dolgozta ki. Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója - ahogyan a héten fogalmazott - "a közeli jövőben" Phenjanba látogat, éppen a részletek egyeztetése végett. Ennek fényében Trump csütörtöki kijelentése, miszerint Észak-Koreában már megkezdődött az atomfegyver-mentesítés, minimum fenntartásokkal kezelhető.

Eddig csak Kim Dzsongun nyert a találkozóval

Az egyetlen kézzelfogható eredménye tehát a találkozónak eddig az, hogy legitimálta Kim Dzsongun hatalmát: a történelemben először fordult elő, hogy hivatalban lévő amerikai elnök kvázi egyenlő partnerként kezelt egy észak-koreai diktátort, és tárgyalóasztalhoz ült vele. A közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztése szintén Phenjan sikere.

Nem könnyíti meg a helyzet értékelését Donald Trump sajátos stílusa sem. Nemrég úgy fogalmazott: működik a kémia Kim Dzsongun és közötte. "Ő egy ország vezetője, és szerintem erős vezetője, senki ne gondoljon róla mást" - fogalmazott. Meglátása szerint amikor Kim Dzsongun beszél, a népe figyel rá. "Azt akarom, hogy az én népem ugyanezt tegye" - tette hozzá. Amikor azonban pár perccel később az egyik riporter rákérdezett, hogyan is gondolja ezt, Trump azt mondta: "csak vicceltem, nem érti a szarkazmust".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG