Hirdetés
Hirdetés

Egymásnak feszülő nagyhatalmak: egy nem várt bejelentés mindent felforgat?

Káncz Csaba, 2018. május 08., 12:45

Az eurázsiai tengely és az angolszász térség közötti feszültség tovább eszkalálódott az elmúlt napokban. Az amerikai haditengerészet váratlan bejelentése illeszkedik az idei Nemzeti Védelmi Stratégiához. Washington és Brüsszel eközben Pekinget súlyos nyomás alá helyezte a kereskedelem- és befektetés-politikában.

(Wikimedia Commons: U.S. Navy photo/Mass Communication Specialist 1st Class Mark R. Alvarez)
(Wikimedia Commons: U.S. Navy photo/Mass Communication Specialist 1st Class Mark R. Alvarez)

Az eurázsiai tengely és az angolszász térség közötti feszültség új szintre ugrott az elmúlt napokban. Az amerikai haditengerészet múlt pénteken váratlanul bejelentette, hogy újraéleszti a Második Flottát az Atlanti-Óceánon, amelyet hét éve szüntetett meg.

A Pentagon szerint ez válasz a Krím elfoglalása utáni rendkívül erős orosz haditengerészeti aktivitásra az Északi-sarkköri térségben és az Észak-atlanti vizeken. John Richardson admirális nem is rejtette véka alá: „a Nemzeti Védelmi Stratégiánk világossá teszi, hogy visszatértünk a nagyhatalmi versengés korába, amint a biztonsági környezetünk egyre nagyobb kihívásokkal szembesül és egyre komplexebbé válik”.

Hirdetés

Valóban, az idei amerikai Nemzeti Védelmi stratégia lefekteti: „Egyre világosabb, hogy Kína és Oroszország a világot a saját tekintélyelvű modelljük alapján akarják alakítani – vétót szerezve más nemzetek gazdasági-, diplomáciai- és biztonsági döntései felett”.

Egymást érik a hadgyakorlatok

A 2011-es deaktivizálása előtt a Második Flotta 126 hadihajót, 4500 vadászgépet és 90 000 tengerészt múködtetett és foglalkoztatott. A DefenseNews egyben jelentette, hogy a Harry S. Truman hordozó csapásmérő csoport a tervekkel ellentétben mégsem kerül átvezénylésre a Közel-Keletre, hanem az európai színtéren marad, hogy Moszkvát ellenőrizze. A hajóhadban szolgáló hajók együttesen 1000 cirkálórakétát képesek kilőni.

Washington tovább növelte a nyomást Moszvára a Fekete-tengeren is, ahol a múlt héten Románia, az USA, az Egyesült Királyság, Törökország, Ukrajna, Görögország és Spanyolország részvételével hadgyakorlat kezdődött. Idén nyáron pedig Lengyelország területén tartja a NATO a hidegháború óta legnagyobb hadgyakorlatát (’Anakonda 2018’), amelyen 100 000 katona, 150 vadászgép és 45 hadihajó küld üzenetet Moszkva irányába.

Kínát más kezelés alá veszik

Sikertelenül zárultak a múlt heti USA-Kína kereskedelem- politikai tárgyalások Pekingben, a hírek alapján továbbra is nagy a szakadék a felek között, bár Kína hajlandó némi engedményre a vámcsökkentés területén. Az amerikai követelések legnagyobb részét Kína nem tartja megvalósíthatónak, a 2020-ig elérendő 200 milliárd dolláros külkereskedelmi deficitcsökkentés gyakorlatilag a hiány felezését jelentené, amely szerintük lehetetlen.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Emellett nem valószínű, hogy Kína lemondana a technológiai szektor állami támogatásáról, miközben azt el sem ismeri, hogy a nyugati cégeket a technológia know-how átadására kényszerítené - pedig pont ez az egyik fő amerikai panasz. A tárgyalások ugyanakkor nem zárultak le, az egyeztetés tovább folyik.

Washington mellett Brüsszel is arra készül, hogy komolyan szigorítsa az ellenőrzést a külföldi befektetések felett, annak jeleként, hogy egyre jobban aggódik a kínai befolyásszerzési kísérletek miatt. A Bloomberg megvizsgálta, hogy a 28 Európai Uniós tagállam hogyan viszonyul a külföldi befektetések feletti kontroll szigorítása irányában tett erőfeszítésekhez.

Gyűjtésük szerint legalább 15 tagállam aktívan, vagy legalábbis hallgatólagosan támogatja azt, hogy az Unió szorosabb ellenőrzést gyakoroljon a blokk országain kívülről érkező befektetések felett, s így valószínű, hogy az erre vonatkozó javaslatot jövő hónapban az Európai Parlament is elfogadja.

Az Európai Tanács külügyi kapcsolatokról szóló decemberi jelentésében figyelmeztetett, hogy az Unió lassan a kínai cégek számára az utolsó szabadon elérhető térséggé válik - ahol még kötetlenül szerezhetnek meg technológiai eljárásokat -, mivel Japánban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában már a külföldi befektetéseket szorosan ellenőrző szabályozást fogadtak el.

Káncz Csaba jegyzete

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?