Hirdetés
Hirdetés

Egyre keményebb az amerikai kampány Kína ellen – Berlin különúton jár

Káncz Csaba, 2019. március 13., 08:45
Cimkék
Kína
, Huawei
, Káncz Csaba

Az amerikai biztonságpolitikai mélyállam rendületlenül viszi Ázsiában és Európában a konfrontációs kurzust Kína ellen. A Huawei 5G-s mobilhálózata lett az összecsapás legjobb fokmérője. A vezető német üzleti napilap felszólította Berlint, hogy ne hajoljon meg az amerikai figyelmeztetések előtt, hiszen „Trump Amerikája egyre kevésbé megbízható partner”. Káncz Csaba jegyzete.

Fotó: Reuters
Fotó: Reuters

Miközben a nemzetközi befektetők már hónapok óta lélegzetvisszafojtva várják az áttörést a Washington és Peking közötti kereskedelmi tárgyalásokon, az amerikai biztonságpolitikai mélyállam továbbra is határozottan a konfrontációs kurzust részíti előnyben. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a hétvégén azzal vádolta Pekinget, hogy példátlan befolyásolási kampányt folytat az USA-ban és Ausztráliában agytrösztökön és a Konfúciusz Intézeteken keresztül. Mindezeken túl figyelmeztetett a kínai katonai felvonulásra a Dél-kínai-tengeren és a Huawei kapcsán az amerikai nemzetbiztonsági aggodalmakra is.

Huawei, mint állatorvosi ló

Szintén a hétvégén a New York Times egy szerkesztőségi állásfoglalásban közvetítette a mélyállam véleményét. Eszerint az USA hosszú távú érdeke nem annyira a kereskedelmi deficit csökkentése – bár az is egy cél – hanem olyan intézkedések meghozatala, amely hátráltatja Kína technológiai fejlődését. A cikk szerint óriási veszély, hogy Trump elnök esetleg belemegy egy megállapodásba, amely egy felületetes sikerpropagandát tesz lehetővé, miközben nem kényszeríti rá Kínát tartós változásokra. Marco Rubio republikánus szenátor egy hónapja fújt riadót éppen amiatt, hogy Kína számos érzékeny területen hozza be a lemaradását és halad egyre feljebb a hozzáadott értékláncon.

Napjainkban a Huawei 5G-s mobilhálózata lett az Amerika és Kína közötti összecsapás legjobb fokmérője. Már csak azért is, mert a kínai cég egyik vezetője szerint a Huawei az 5G-s technológiában hozzávetőleg egy éves előnyre tett szert a nyugati versenytársakhoz képest.

Hirdetés

A németek ellenállnak

Nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva Washingtonnak az Indo-Pacifikus térségben már sikerült meggyőznie Ausztráliát, Új-Zélandot és Japánt, hogy tiltsa ki a kínai céget az 5G-s tenderről. Európa viszont keményebb dió, hiszen mind az Egyesült Királyság, mind Olaszország, mind pedig Németország vonakodik megtenni ezt a lépést. Márpedig a kiszivárgott hírek szerint Washington befejezi a titkosszolgálati együttműködést a németekkel, ha nem működnek együtt a Huawei bojkottjának ügyében. Az amerika elnök viszont közutálatnak örvend a német fővárosban, bizonyára ennek is köszönhető, hogy tegnap a legnagyobb német üzleti napilap felszólította Berlint, hogy ítélje meg saját maga a kínai cég veszélyességét, ne hajoljon meg az amerikai figyelmeztetések előtt, hiszen „Trump Amerikája egyre kevésbé megbízható partner”.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a múlt hónapban Budapesten is jóformán ultimátumot adott az érintett európai kormányoknak: ha a Huawei-jel építtetik ki az 5G mobilhálózatot, és egyidejűleg amerikai rendszer is van náluk, akkor az veszélyezteti a partnerséget az Egyesült Államokkal. A kínai céghez való hozzáállás sokat elmond térségünk politikai táncrendjéről. Míg Varsó úgy döntött, hogy a kínai céget kitiltja a tenderről, addig Budapest tavaly novemberben a Huaweit bízta meg az 5G-s mobilhálózat kiépítésével. A kínai óriásvállalat Magyarországot választotta európai bázisának, 1,2 milliárd dollár értékben ruház be a magyar piacon. Eközben Prágában a hatalmi ágak egymással sem értenek egyet: a cseh kiberbiztonsági ügynökség nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a kínai óriást, ezzel viszont nem ért egyet az ország Moszkva- és Peking-barát elnöke, Milos Zeman.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?