Hirdetés
Hirdetés

Egyre nagyobb az esély, hogy kócos kormányfője lesz Nagy-Britanniának

Wéber Balázs, 2019. június 07., 16:05

Boris Johnsonnak van a legnagyobb támogatottsága a Konzervatív Párton belül, ráadásul most a javára döntött a londoni felsőbíróság.

Conservative MP Boris Johnson leaves his house in London, Britain, 28 May 2019. Johnson has announced his intention to run for Prime Minister in the up coming Conservative Party leadership battle. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Boris Johnson Londonban 2019. május 28-án. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Mégsem kell bíróság elé állnia Boris Johnson volt brit külügyminiszternek, a keményvonalas Brexit-tábor zászlóvivőjének a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában polgármesterként és parlamenti képviselőként tett kijelentéseiért.

A londoni felsőbíróság ugyanis ma helyt adott a politikus ügyvédei által benyújtott fellebbezésnek.

Hirdetés

A 350 milliós mondat

Johnson ellen egy magánvádló kezdeményezett jogi eljárást a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt. A kereset szerint a politikus közhivatalt betöltő személy által elkövetett visszaéléssel vádolható azért, mert a 2016-os népszavazás előtti kampányban azt állította: Nagy-Britanniának heti 350 millió fontjába kerül az EU-tagság. (Hogy valóban ennyibe kerül-e, az ebből a háttéranyagunkból derül ki: Politikai merénylet vagy pofátlan átverés? Újabb vihar tépázza Nagy-Britanniát.)

Az ügyben első fokon eljáró bíró a múlt héten úgy rendelkezett, hogy Johnsonnak bíróság elé kell állnia. Az ezen döntés ellen benyújtott fellebbezésnek adott most helyt a felsőbíróság.

Johnson a legnépszerűbb

Jelenleg Boris Johnson a legesélyesebb arra, hogy átvegye a kormányfői posztot Theresa Maytől. A BBC szerint a konzervatív parlamenti képviselők közül őt támogatják a legtöbben, és a konzervatív párttagok között is messze ő legnépszerűbb.

A párttagok 33,5 százaléka választaná őt, miközben Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter 15,5, Michael Gove környezetvédelmi miniszter pedig 12,4 százalékos támogatottsággal bír.

May elköszönt

Theresa May május 24-én könnyek között jelentette be, hogy csaknem három év után lemond a kormányfői posztról.

A Konzervatív Párt éléről a mai napon távozott, a kormányfői teendőket azonban utódja megválasztásáig ellátja.

Búcsújának fő oka, hogy többszöri próbálkozás ellenére sem tudta elfogadtatni a brit parlamenttel a kormánya és az EU között létrejött kilépési megállapodást, ezért a kilépés dátumát 2019. október 31-re kellett kitolni. Johnson már jelezte, hogy ha ő lesz a kormányfő, akkor az Egyesült Királyság eddig az időpontig ki fog lépni az EU-ból – akár megállapodás nélkül is.

Július végére száll fel a füst

A párt új vezetőjét  –  és egyben az új kormányfőt – a konzervatív képviselők és a párttagok együttesen választják meg. A végső döntést utóbbiak hozzák meg. A győztest a július 22-i héten jelentik be.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?