Hirdetés
Hirdetés

El a kezekkel Grúziától, vagy jön a háborúk háborúja!

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 08., 06:07

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök igen határozottan óvta a NATO-t, hogy felvegye tagjai közé Grúziát. A figyelmeztetésre Oroszországnak két nyomós érve is van, közülük az egyik szinte elkerülhetetlenül háborút jelentene, márpedig egy NATO-orosz háborút jobb, ha kihagy a világ, könnyen előkerülhet az atomfegyver.

Ezúttal nem Putyin, hanem a miniszterelnök, Medvegyev nyilatkozott, kétségkívül ő volt az elnök akkor, amikor Grúzia megpróbálta katonai erővel visszaszerezni a belőle a Szovjetunió szétesése után kivált szakadár tartományokat, Abháziát és Dél-Oszétiát. Miután a két tartományban orosz békefenntartó erők állomásoztak, óhatatlanul háborúra került sor, és nem tudni, miben reménykedett az akkori grúz elnök, 4 milliós országának mindenesetre semmi esélye nem volt a gigantikus orosz medvével szemben.

Nem, nem, soha

Maradt a korábbi helyzet, annyi eltéréssel, hogy Oroszország ezek után elismerte független államnak a két köztársaságot, lakóiknak pedig orosz állampolgárságot adott, így ők de facto Oroszország részének érzik és tekintik magukat, míg Grúzia soha el nem ismerné kiszakadásukat, ahogy sokáig Szerbia sem Koszovóét, bár utóbbi most valamilyen szinten elszánta magát a viszony rendezésérére, miután szeretne EU-tag lenni.

Hirdetés

Grúziának ilyen jellegű oka nincs a békülésre vagy az állásponton való változtatásra, viszont szeretne NATO-taggá válni. Ez azonban rendkívüli problémákat vetne fel. Egyrészt Oroszország jelezte, hogy míg ellenséges vele szemben a katonai szövetség, addig nem szeretné, ha határai mentén újabb NATO-tagállamok jelennének meg, másrészt, és ez a sokkal komolyabb probléma, mi történne, ha egy vitatott területi integritású országot vennének fel.

Darázsfészek

Finoman szólva is darázsfészekbe nyúlnának, hisz mit vennének fel, az elszakadt részek nélküli Grúziát? Ebbe vélhetően a grúz fél nem nyugodna bele, hisz ezzel maga a katonai szervezet szentesítené a területek elszakadását. Ha viszont egész Grúziát akarnák felvenni, akkor elméletben a NATO-ba kerülne két olyan terület, melyet az oroszok önálló államnak tartanak, és ők védelmezik a függetlenségüket.

Így ők ezt ellenséges szándéknak, támadásnak fognák fel, különösen, ha a NATO-erők be is akarnának vonulni oda, és megvédenék a két területet, mégpedig bármi áron. A bármi ár szükség esetén a nukleáris fegyverek bevetését is jelentheti, ha nincs más opció. Ezt Oroszország már akkor is világosan jelezte, amikor felmerült, hogy a NATO Ukrajnát venné fel, vagy akárcsak bevonulna oda katonai segítségnyújtás címén.

Megér egy világégést?

Ezt a kockázatot az észak-atlanti szervezet nyilván nem vállalhatja, feltehetően eszük ágában sincs egy nukleáris háborút kockáztatni egy újabb tagjelöltért. Kérdés, hogy ezek után hogyan vonul vissza a NATO az ügyből. Ha simán azt mondja, hogy a terv törölve, akkor a grúzok sértődnek meg, így a legvalószínűbb megoldás, hogy elvben tagjelölt lehet az ország, valójában nem válik taggá. Végül is ez a modell már Törökország ás az Európai Unió esetében is több évtizede működik.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?