4p
A Fidesz meg akarja változtatni az Európai Néppártot, de még akkor sem lép ki belőle, ha nem tudja megerősíteni a pártcsaládon belüli migrációellenes erőket, mondta el Szijjártó Péter egy osztrák lapnak adott interjúban. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kilépés az EU-ból nem opció, a befektetőket pedig nem a politika, hanem az üzlet érdekli.
Szijjártó Péter Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel az uniós külügyminiszterek bécsi találkozóján 2018. augusztus 30-án. EPA/FLORIAN WIESER

Szijjártó Péter szerint a Fidesz akkor sem lép ki az Európai Néppártból, ha nem sikerül megerősíteni a migrációellenes erőket a pártcsaládon belül. Szerinte a migrációpárti tábor ott jelenleg egyértelmű fölényben van.

Megváltoztatná a Néppártot

"Tagok vagyunk, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megváltoztassuk a Néppártot.  Egy olyan párt vagyunk, amely érti, mit akar a nép, és ezt képviseli” – mondta el a magyar külgazdasági és külügyminiszter az osztrák Der Standardnak. Hozzátette: a kezdeti elvekhez szeretnék visszavinni a pártcsaládot.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a Fidesz a Néppárt legsikeresebb és egyik legnagyobb pártja, és az az érdeke, hogy a tavaszi európai parlamenti (EP) választáson sikeres legyen a pártcsalád. A Néppárton belül is nagy vita van arról, hogy  milyen legyen a jövőben az EU. A "történelmi kihívások" között említette a migrációt és a Brexitet.

A Fidesz kizárása a Néppártból időről időre felmerül. Szeptember elején Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság néppárti elnöke nevezte problémásnak a Fidesz tagságát, múlt héten pedig Alexander Stubb volt finn miniszterelnök mondta azt, hogy szerinte a pártcsaládnak még októberben meg kellene vitatnia „Orbán úr” kizárását. Stubb egyébként harcba száll a Néppárt csúcsjelölti posztjáért.

Szijjártó csalódott Kurzban

Azzal kapcsolatban, hogy az EP-ben számos kereszténydemokrata politikus, köztük az osztrák kancellár, Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt képviselői is megszavazták a magyar demokrácia állapotát kritizáló Sargentini-jelentést, Szijjártó Péter azt mondta:

„Ausztriát és Magyarországot hosszú közös történelem köti össze, ezért nem igazán lepődtünk meg Kurz kancellár közleményén. De személy szerint azt kell mondanom, hogy nekem ez egy nagyon rossz tapasztalat volt, mert egyébként nagyon jó barátok voltunk. (...) De az élet megy tovább. (...) A jövőben is együtt fogunk dolgozni, és természetesen szövetségesek vagyunk.”

A magyar külgazdasági és külügyminiszter arról nem beszélt, hogy az Osztrák Néppárt nem a migráció elutasítása, hanem a magyar demokrácia állapotával kapcsolatos kételyek miatt mondott igent a jelentésre.

Nem lehetőség az EU-kilépés


Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy opció lehet-e a kilépés az EU-ból, azt mondta: „Nem, abszolút nem.  Egy erős Magyarország csak egy erős Európában lehetséges. (...) Olyan Európát szeretnénk, amely  az erős tagállamokra épül.”

Arra a felvetésre, hogy miközben a magyar kormány Európa-ellenes hangulatot kelt, az ország eddig profitált az uniós tagságból, azt mondta:  a magyar kormány magyar- és Európa-párti, de az EU szerinte jelenleg rossz irányban halad. Hozzátette: az EU-tagsággal megnyitották a magyar piacot a nyugat-európai vállalatok előtt, amelyek óriási profitot értek el itt. Cserében az ország uniós forrásokhoz jutott. Szerinte a Közép-Európába áramlott uniós fejlesztési pénzek hetven százaléka nyugat-európai cégeknél köt ki, azaz gyakorlatilag visszaáramlik Nyugatra.

Nem érdeklik a cégeket az uniós balhék

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a külföldi befektetők nem igazán törődnek a "politikai véleménykülönbségekkel", és azzal sem igazán, hogy mit írnak az újságok az országról. Számukra a befektetés megtérülése a fontos, és értékelik, hogy Magyarországon alacsony az adókulcs, képzett a munkaerő és politikai stabilitás van – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

A privátbankár.hu közelmúltban folytatott háttérbeszélgetéseiből szintén az derült ki, hogy a német nagyvállalatok nem gondolják újra magyarországi befektetéseiket a magyar demokrácia állapota miatt. Ez egészen addig így marad, amíg a magyar kormány nem lép át egy határt, például nem veszélyezteti az ország EU-tagságát. Ugyanakkor az új befektetéseknél már felmerülhet a kérdés, hogy nem ciki-e üzletelni a magyar kabinettel. (Háttéranyagunkat itt olvashatja.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG