Hirdetés
Hirdetés

Elbaltázta a politika? A menekültek 99,9 százalékát elutasítják, és legjobban maguknak ártanak vele

2018. február 13., 13:20

Van egy ország, ahol egészen pofátlanul kevés menekültet fogadtak be, különösen ahhoz képest, hogy mennyien vágynának ide. De miért nem szeretik a Japánban a bevándorlást, és miért lenne mégis szükség sürgősen az ezzel kapcsolatos politika megváltoztatására?

©CEphoto, Uwe Aranas
©CEphoto, Uwe Aranas

2017-ben mintegy 80 százalékkal nőtt a Japánban menedéket kérők száma, ugyanakkor ehhez képest a szigetországban összesen 20 embert fogadtak be – írja a Reuters.

Japánban hagyományosan büszkék a társadalom kulturális és etnikai egységességére, így a bevándorlás is egy ellentmondásos téma, csakhogy ezzel párhuzamosan egyre nagyobb problémát jelent az elöregedő társadalom, a CIA World Factbook 2017-es adatai alapján az átlagéletkor 46,9 év. Ezzel az ázsiai ország világszinten a második Monaco mögött, csakhogy a japánok közel 3300-szor annyian vannak, mint a hercegség lakói.

Hirdetés

Japán a befogadás helyett jellemzően adakozni szeret, 2015-ben közel 100 milliárd dollárt ajánlottak fel az OECD fejlesztési alapjának, ezzel az ötödik legnagyobb adakozóvá váltak.

A menedékkérők száma azért is emelkedett meg ennyire az elmúlt években, mert a japán rendszerben rátaláltak arra a kiskapura, hogy a kérelmük elbírálásáig szabadon dolgozhatnak az országban. A japán kormánynak ebből lett elege, és ezért január közepén megváltoztatták a törvényeket, így most már csak az úgynevezett bona fide (nem gazdasági okokból érkező) menekültek kaphatnak munkavízumot.

De kik vágynak Japánba?

Japánba nem csak a klasszikus menedékkérő országokból érkeznek sokan, a beadott 19 628 kérelem negyedét a filippínók tették ki, őket a vietnámiak követik.

A tavaly ténylegesen befogadott 20 emberből öt egyiptomi, öt szír, és két afgán volt, a maradék nyolc menekült nemzetiségét a japán igazságügyi minisztérium állításuk szerint azért tartja titokban, mert túlságosan könnyű lenne beazonosítani őket. Emiatt nem túlságosan merész az a tipp, hogy észak-koreai menekültekről lehet szó.

Országok menekültek nélkül

Az UNCHR adatai szerint egyébként 11 olyan ország van, ahol 2015-ben nem fogadtak be menekülteket, ezek közül talán Vietnám a legmeglepőbb, ahol még 2007 és 2011 közt közel tízezer embert fogadtak be.

Az, hogy a menekültek kérdése mekkora problémát jelent a világban, az UNCHR grafikáján is látszik. 65,6 millió ember él kényszerűen távol az otthonától, 22,5 millió menekült van a világban, és 10 millióan vannak állampolgárság nélkül.

Fotó: unchr.org
Fotó: unchr.org
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Idegtépő napok jönnek: 108 ezer fiatal sorsa dől el

Jövő szerda este 8 órakor hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Idén közel 108 ezren izgulhatnak, ugyanis ennyien jelentkeztek valamelyik hazai egyetem, főiskola szeptemberben induló képzésére. A legtöbben, a felvételizők kétharmada ezúttal is alapképzésre adta be jelentkezését.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?