Hirdetés
Hirdetés

Elbukta a szavazást: kénytelen lemondani a svéd kormányfő

2018. szeptember 25., 11:02

Elveszítette a bizalmi szavazást Stefan Löfven, elemzők szerint hosszú koalíciós tárgyalásokra kell számítani.

Forrás: Mohammad Ali Marizad/Wikimedia Commons
Forrás: Mohammad Ali Marizad/Wikimedia Commons

A svéd miniszterelnök elveszítette a bizalmi szavazást. Mivel a törvényhozás többsége nem szavazott bizalmat Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfőnek, így a miniszterelnök kénytelen távozni posztjáról. Löfvent 142 képviselő támogatta, és 204-en szavaztak ellene, köztük a teljes jobbközép blokk és a bevándorlásellenes Svéd Demokraták képviselői is – írja a Reuters.

Svédországban a parlamenti választások után a törvényhozásnak kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről. Jelenleg egyik politikai erőnek sincs abszolút többsége a törvényhozásban, így egyelőre kérdéses, ki fog kormányt alapítani. Az elemzők Ulf Kristerssont, a Mérsékelt Párt vezetőjét tartják esélyesnek a kormányfői pozícióra, mivel azonban a párt nem éri el az abszolót többséget, így vagy a Svéd Demokraták vagy a balközép részéről kell támogatást szereznie.

Hirdetés

A Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson elmondta: akadályozni fogja minden olyan kormányzat működését, amely nem enged pártjának beleszólást a bevándorlás, az egészségügy, a nyugdíj és a büntetőjog kérdéseibe. Ha Kristersson kormányfő akar lenni, azt csak az én segítségemmel érheti el – tette hozzá.

Hosszú az út az új kormányig

Ha nem találnak megoldást a helyzetre, három hónap múlva újabb szavazást rendelnek el – mivel azonban nem várható jelentős változás az eredményeket illetően, valamilyen kompromisszum várható a felek között. Az elemzők által összeállított koalíciós tervek azonban politikailag problémásak, a felek közötti tárgyalások pedig akár hetekig is elhúzódhatnak. Az átmeneti kormányt Löftven vezeti az új adminisztráció létrejöttéig.

A szeptember 9-i svédországi választásokon az eddig is koalíciót vezető Szociáldemokraták a szavazatok több mint 28,4 százalékát szerezték meg, a Mérsékelt Párt 19,8 százalékot szerzett, a “neonáci gyökerűnek” mondott, idegenellenes SD 17,6 százalékot kapott. A kormányalakítást tehát hosszú tárgyalássorozat előzheti meg.

Valamilyen nagykoalícióra emlékeztető, pártok közötti együttműködésre lehet tehát szükség, legvégső esetben új választások jöhetnek. A szélsőséges SD-vel sokan elutasítanak bármilyen együttműködést, bár már nem mindenki zárja ezt ki teljesen, mint korábban. Az MTI azt emelte ki, hogy “szakértők szerint újdonság, hogy a migráció központi témává vált a vasárnapi svéd választásokon, és ez hozhatta a bevándorlásellenes Svéd Demokraták megerősödését”. Erről korábban részletesen is beszámoltunk a Privátbankár.hu-n. >>>

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?