Hirdetés
Hirdetés

Elbukta a szavazást: kénytelen lemondani a svéd kormányfő

2018. szeptember 25., 11:02

Elveszítette a bizalmi szavazást Stefan Löfven, elemzők szerint hosszú koalíciós tárgyalásokra kell számítani.

Forrás: Mohammad Ali Marizad/Wikimedia Commons
Forrás: Mohammad Ali Marizad/Wikimedia Commons

A svéd miniszterelnök elveszítette a bizalmi szavazást. Mivel a törvényhozás többsége nem szavazott bizalmat Stefan Löfven szociáldemokrata kormányfőnek, így a miniszterelnök kénytelen távozni posztjáról. Löfvent 142 képviselő támogatta, és 204-en szavaztak ellene, köztük a teljes jobbközép blokk és a bevándorlásellenes Svéd Demokraták képviselői is – írja a Reuters.

Svédországban a parlamenti választások után a törvényhozásnak kötelező bizalmi szavazást tartania a kormányfő személyéről. Jelenleg egyik politikai erőnek sincs abszolút többsége a törvényhozásban, így egyelőre kérdéses, ki fog kormányt alapítani. Az elemzők Ulf Kristerssont, a Mérsékelt Párt vezetőjét tartják esélyesnek a kormányfői pozícióra, mivel azonban a párt nem éri el az abszolót többséget, így vagy a Svéd Demokraták vagy a balközép részéről kell támogatást szereznie.

Hirdetés

A Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson elmondta: akadályozni fogja minden olyan kormányzat működését, amely nem enged pártjának beleszólást a bevándorlás, az egészségügy, a nyugdíj és a büntetőjog kérdéseibe. Ha Kristersson kormányfő akar lenni, azt csak az én segítségemmel érheti el – tette hozzá.

Hosszú az út az új kormányig

Ha nem találnak megoldást a helyzetre, három hónap múlva újabb szavazást rendelnek el – mivel azonban nem várható jelentős változás az eredményeket illetően, valamilyen kompromisszum várható a felek között. Az elemzők által összeállított koalíciós tervek azonban politikailag problémásak, a felek közötti tárgyalások pedig akár hetekig is elhúzódhatnak. Az átmeneti kormányt Löftven vezeti az új adminisztráció létrejöttéig.

A szeptember 9-i svédországi választásokon az eddig is koalíciót vezető Szociáldemokraták a szavazatok több mint 28,4 százalékát szerezték meg, a Mérsékelt Párt 19,8 százalékot szerzett, a “neonáci gyökerűnek” mondott, idegenellenes SD 17,6 százalékot kapott. A kormányalakítást tehát hosszú tárgyalássorozat előzheti meg.

Valamilyen nagykoalícióra emlékeztető, pártok közötti együttműködésre lehet tehát szükség, legvégső esetben új választások jöhetnek. A szélsőséges SD-vel sokan elutasítanak bármilyen együttműködést, bár már nem mindenki zárja ezt ki teljesen, mint korábban. Az MTI azt emelte ki, hogy “szakértők szerint újdonság, hogy a migráció központi témává vált a vasárnapi svéd választásokon, és ez hozhatta a bevándorlásellenes Svéd Demokraták megerősödését”. Erről korábban részletesen is beszámoltunk a Privátbankár.hu-n. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Titkolózik a Facebook és a Google: virágzik a propaganda a közösségi médiában

Titkolózik a Facebook és a Google: virágzik a propaganda a közösségi médiában

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága által közzétett jelentésekből az derül ki, hogy a három óriásvállalat, valamint a Facebook tulajdonában lévő Instagram sorozatosan kibújik a pontos információk átadása alól az oldalaikon megjelenő orosz aktivitásról. Azokban az adatokban, amiket viszont átadtak, nagyon sok volt a hiányosság.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?