Hirdetés
Hirdetés

Eldugja a migrációs költéseket a kormány

2019. június 05., 14:50

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha jövőre elapadna a tömeges bevándorlással kapcsolatos feladatokra szánt költségvetési forrás. Valójában azonban a kormány inkább csak beveszi ezeket a tételeket a kirakatból.

Migráns férfi tereget a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén lévő ideiglenes migrációs befogadóállomáson 2016. május 5-én. Orbán Viktor miniszterelnök a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte Pintér Sándor belügyminisztert amiatt, hogy Körmenden illegális bevándorlók kézilabdázó lányokat zaklattak - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
MTI Fotó: Varga György
Migráns férfi tereget a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén lévő ideiglenes migrációs befogadóállomáson 2016. május 5-én. (MTI Fotó: Varga György)

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy jövőre minden eddiginél kevesebb pénz is elég lesz a bevándorlás elleni a harcra - írja az mfor.hu. A Belügyminisztérium ugyanis

  • a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra 737,3 millió,
  • a terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadásokra pedig 862,9 millió forintot kap jövőre.

Ez összesen 1,6 milliárd forint úgy, hogy a Honvédelmi Minisztérium a korábbi évekkel ellentétben egy forintot nem kap a tömeges bevándorlás kezelésére.

Hirdetés

A jövő évi előirányzat mindössze 2,9 százaléka az ideinek; most 54,1 milliárd forint van beépítve a büdzsébe az illegális migrációval összefüggésben. Tavaly még 76,5, előtte pedig 200-300 milliárd forintokat költött el a kormány hazánk biztonságára és népességének megvédésére.

A javaslathoz csatolt összefoglalóból viszont kiderült: a felpántlikázott előirányzatok megtévesztőek lehetnek, a kormány nem tartja kevésbé fenyegetőnek a migrációs veszélyt. Mint írják,

"Az Európát sújtó bevándorlás továbbra is a legfontosabb politikai kérdés marad. A migráció számunkra nem lehetőséget, hanem kulturális, gazdasági és közbiztonsági kockázatot jelent. Éppen  ezért  a  jövő  évi  költségvetésben  ismét  jelentősen  emeljük  a közbiztonságra  és  a honvédelemre szánt forrásokat."

Vagyis a források meghatározó részét a honvédelmi tárca kiadásai közé, nem nevesítve csoportosítják át. Ez pedig azt is jelenti egyben, hogy nem kifejezetten a migrációval összefüggésben is elkölthetőek ezek az adóforintok. Például kerítésépítés helyett elkölthetők honvédelmi eszközökre, határvédelemre, vagy a honvédség létszámának növelésére is, ez pedig egyaránt szolgálja a haderő, a honvédelem fejlődését, csakúgy, mint a migráció elleni harcot és az ország bevándorlók elleni védelmét.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Te is használod. A jegybankelnök, az alsóház, a felsőház, valamint az ország elnöke is ekézi, mégis emelkedik, mi az? Hát a Facebook részvénye. Elképesztő módon annak ellenére ért éves csúcspontra, hogy úgy nagyjából mindenki utálja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?