Hirdetés
Hirdetés

Eldugja a migrációs költéseket a kormány

2019. június 05., 14:50

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha jövőre elapadna a tömeges bevándorlással kapcsolatos feladatokra szánt költségvetési forrás. Valójában azonban a kormány inkább csak beveszi ezeket a tételeket a kirakatból.

Migráns férfi tereget a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén lévő ideiglenes migrációs befogadóállomáson 2016. május 5-én. Orbán Viktor miniszterelnök a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte Pintér Sándor belügyminisztert amiatt, hogy Körmenden illegális bevándorlók kézilabdázó lányokat zaklattak - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
MTI Fotó: Varga György
Migráns férfi tereget a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén lévő ideiglenes migrációs befogadóállomáson 2016. május 5-én. (MTI Fotó: Varga György)

Első ránézésre úgy tűnhet, hogy jövőre minden eddiginél kevesebb pénz is elég lesz a bevándorlás elleni a harcra - írja az mfor.hu. A Belügyminisztérium ugyanis

  • a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra 737,3 millió,
  • a terrorellenes intézkedések megvalósításához kapcsolódó kiadásokra pedig 862,9 millió forintot kap jövőre.

Ez összesen 1,6 milliárd forint úgy, hogy a Honvédelmi Minisztérium a korábbi évekkel ellentétben egy forintot nem kap a tömeges bevándorlás kezelésére.

Hirdetés

A jövő évi előirányzat mindössze 2,9 százaléka az ideinek; most 54,1 milliárd forint van beépítve a büdzsébe az illegális migrációval összefüggésben. Tavaly még 76,5, előtte pedig 200-300 milliárd forintokat költött el a kormány hazánk biztonságára és népességének megvédésére.

A javaslathoz csatolt összefoglalóból viszont kiderült: a felpántlikázott előirányzatok megtévesztőek lehetnek, a kormány nem tartja kevésbé fenyegetőnek a migrációs veszélyt. Mint írják,

"Az Európát sújtó bevándorlás továbbra is a legfontosabb politikai kérdés marad. A migráció számunkra nem lehetőséget, hanem kulturális, gazdasági és közbiztonsági kockázatot jelent. Éppen  ezért  a  jövő  évi  költségvetésben  ismét  jelentősen  emeljük  a közbiztonságra  és  a honvédelemre szánt forrásokat."

Vagyis a források meghatározó részét a honvédelmi tárca kiadásai közé, nem nevesítve csoportosítják át. Ez pedig azt is jelenti egyben, hogy nem kifejezetten a migrációval összefüggésben is elkölthetőek ezek az adóforintok. Például kerítésépítés helyett elkölthetők honvédelmi eszközökre, határvédelemre, vagy a honvédség létszámának növelésére is, ez pedig egyaránt szolgálja a haderő, a honvédelem fejlődését, csakúgy, mint a migráció elleni harcot és az ország bevándorlók elleni védelmét.

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

Akkor most jöhet a kerítés a keleti határra is?

A kormány fokozódó migrációs nyomással fenyeget, a számok mintha ezt alá is támasztanák, a részletek azonban rávilágítanak: ez a bevándorlás nagyon nem az a bevándorlás, ami ellen látványos plakátokon és hangzatos kijelentésekkel kampányolnak. Ez a migráció ugyanis keletről fenyegeti Magyarországot.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?