Hirdetés
Hirdetés

Elég volt a brüsszeli tehetetlenségből: katonákat küldenek a határra

Káncz Csaba, 2017. augusztus 18., 09:30

Bécs és Szófia katonákat küld a határaira, amely újra reflektorfénybe helyezi az Európai Bizottság két éve húzódó impotenciáját ezen stratégiai kérdés kezelésében. Rómának is pár hete elege lett a brüsszeli kutyakomédiából és Líbiával összefogva most már keményen lépnek fel. S láss csodát: míg júliusban napi 370 migráns és menekült érte el az olasz partokat, addig augusztusban eddig csupán 65.

(Fotó: ENSZ, UNHCR)
(Fotó: ENSZ, UNHCR)

Bécs tegnap bejelentette, hogy 70 katonát küld a Brenner-hágóhoz, mivel havonta 700-1000 menekült és migráns lépi ott át a határt, többen közülük tehervonatokra kapaszkodva. Ausztriában október 15-én előrehozott választásokat tartanak, így a kormányzatnak tetterőt kell felmutatnia. Ausztria, Németország, Dánia, Svédország és Norvégia már korábban megkapták az Európai Bizottság áldását, hogy ideiglenes határőrizeti pontokat állítsanak föl, annak ellenére, hogy Schengen-övezet tagjai.

Két éve húzódó politikai impotencia

Szintén tegnap a német Die Welt napilap Kraszimír Karakacsanov bolgár védelmi miniszterrel, a Bolgár Nemzeti Mozgalom elnökével készített interjút. Ebben kijelentette, hogy 600 katonát küldenek a bolgár-török határ védelmére, beleértve „különlegesen képzett támadó egységeket”. Hozzátette, hogy a Bulgáriába igyekvő illegálisak legnagyobb része gazdasági migráns. Elkeserítőnek tartja, hogy az EU képtelen lezárni a tengeri migráns útvonalakat és felszólította az EU-t és a NATO-t, hogy állomásoztassanak csapatokat Olaszország és Görögországban a migránsok és menekültek bejutásának megakadályozására.

Hirdetés

Bécs és Szófia lépése újra reflektorfénybe helyezi az Európai Bizottság két éve húzódó impotenciáját ezen stratégiai kérdés kezelésében. Brüsszel 160 ezer menekült és migráns áttelepítésével számolt Görögországból és Olaszországból két éves időtartam alatt. Ehhez képest ténylegesen csupán 20 ezer lett áttelepítve. Prága, Budapest, Pozsony és Varsó hivatalosan is bojkottálták az áttelepítési kvótákat. Bécs hivatalosan nem, de a részére kiosztott 1953 fős kvóta ellenére senkit nem vett át, Szófia pedig az 1302 fős kvótája ellenére csupán 50 embert.

Róma saját kezébe vette az események irányítását

Rómának pár hete elege lett a brüsszeli kutyakomédiából és Líbiával együtt most már keményen fellépnek a migránsokat és menekülteket Európába segítő nem kormányzati szervezetek (NGO) ellen.

Az észak-afrikai állam haditengerészete augusztus 10-én bejelentette, hogy a helyi hatóságok külön engedélye nélkül külföldi hajók nem léphetnek be part menti vizeire, abba az övezetbe, amelyet a migránsok "keresésére és mentésére" alakítottak ki.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A líbiai hatóságok nem pontosították a szóban forgó övezet kiterjedését. A haditengerészet szóvivője Tripoliban közölte: az intézkedés “világos üzenet mindazok számára, akik nincsenek tekintettel Líbia szuverenitására, és nem mutatnak tiszteletet parti őrsége, illetve haditengerészete iránt”. Hozzátette: kifejezetten azon NGO-kra vonatkozik ez a szabály, amelyek illegális bevándorlókat "mentenek", és "humanitárius akciókat akarnak végezni". Az egyik líbiai járőrhajó múlt héten tüzet is nyitott egy spanyol NGO által üzemeltetett hajó irányába, hogy az üzenet biztosan megértésre találjon.

Az olasz kormány szeptemberben megkezdi líbiai befogadótáborok felállításának ütemezését is. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az idén több mint 111 ezer illegális bevándorló érkezett az EU-ba a Földközi-tengeren keresztül. Róma és Tripoli friss fellépésének eredményeképpen augusztusban eddig napi 65 migráns és menekült érte el az olasz partokat, míg júliusban ez a szám még 370 volt.

Káncz Csaba jegyzete.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?