Hirdetés
Hirdetés

Elege lett Trumpnak: ez az utolsó esély az atomalku rendezésére?

2018. január 13., 16:09

Irán továbbra sem hajlandó újratárgyalni a megállapodást.

Oroszország elutasítja Donald Trump amerikai elnök közleményét az iráni atomprogramról kötött hathatalmi megállapodással kapcsolatban. Az amerikai elnök bejelentése szerint egyelőre meghosszabbítja az Irán elleni szankciók felfüggesztését, de mint írta, "ez az utolsó eset", hogy kiterjeszti a szankciók felfüggesztését további 120 napra.

Amerika tovább büntet: újabb szankciókat hoztak

Hirdetés

Az iráni atomprogramban részt vevő vállalatokkal szemben rendeltek el intézkedéseket. További részletek >>>

Trump nyilatkozatában elmondta: az Egyesült Államok még nem vonul ki a megállapodásból, de a mostani igazolás jelentette az utolsó esélyt. Amennyiben viszont nem kerül elérhető távolságba az egyezmény módosítása, Washington a maga részéről azonnal felmondja azt.

A iráni kormány hivatalos közleményében elmondta: nem hajlandóak újratárgyalni a megállapodást. Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint az amerikai elnök buldózerrel próbálja megváltoztatni a megállapodást. Hozzátette: szerinte az amerikai kormány már eldöntötte, hogy a maga részéről felmondja a megállapodást, ami egy "nagy külpolitikai hiba" volt.

Az Európai Unió kimérten reagált a Trump indítványára Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője szerint az EU tartja magát az Iránnal kötött atomalkuhoz. Hozzátette: tudomásul vesszük az amerikai elnök nyilatkozatát, számunkra azonban a legfontosabb a megállapodásban foglaltak teljes és hatékony betartása.

Kísérteties párhuzamok: 1914 Németország, 2017 USA

Trump lépése az iráni atomalku felrúgásáról újabb mélypontra küldte Európa és az USA viszonyát. A német lapok már 1914-hez hasonlítják Trump lépését. Amerika egyik legtekintélyesebb biztonságpolitikai szakértője szerint is elképesztő párhuzamok vannak Trump és II. Vilmos német császár között, aki országát belevitte az első világháborúba. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?