Hirdetés
Hirdetés

Elegük van a rettegésből: fegyverkeznek a németek

2018. február 25., 15:02

Több mint félmillióan váltottak ki engedélyt gáz – és riasztófegyverre Németországban.

Alig két év alatt összesen 557 560 engedélyt adtak ki Németországban a Frankfruter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása szerint – ez duplája a korábbi adatoknak.  A lap szerint a növekedésnek több oka van Ingo Meinhard, a német fegyverkészítők és -kereskedők szövetségének ügyvezetője szerint, amelynek egyik kiindulópontja a 2015-ös párizsi terrortámadás volt.

A 130 halálos áldozattal járó merénylet előtt a németek kizárólag azért vásároltak riasztófegyvert, hogy szilveszterkor a kertben hangoskodjanak vele. Ezt követően viszont nagyon sokan önvédelmi célból váltják ki az engedélyt. Hozzátette: bankigazgatótól nyugdíjasig valamennyi társadalmi rétegből vannak vásárlóik, a fegyvereket "teljesen hétköznapi" emberek veszik meg.

Hirdetés

Hamis biztonságérzet?

Oliver Malchow, a legnagyobb német rendőri érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezetének (GdP) elnöke ugyanakkor figyelmeztetett a gázfegyverek tartásáról. Elmondása szerint ugyanis ezek "csalóka biztonságot" nyújtanak, és adott esetben még veszélyesebbé tehetnek egy veszélyes helyzetet. Malchow hozzátette: semmi esetre sem szabad gáz-, vagy riasztófegyvert fogni egy rendőrre, mert neki éles lőfegyvere van, és aki bűnözőkkel szemben előrántja, számolnia kell azzal, hogy ellenfelének is lehet fegyvere – ha mást nem, legalább egy kés.

Gázfegyvert vagy riasztófegyvert egyébként szabadon lehet vásárolni Németországban, de viselésük a tulajdonos otthonán kívül engedélyköteles. A szigorítást 2003-ban vezették be, miután több iskolai ámokfutás is történt. Az engedélyt csak büntetlen előéletű és szenvedélybetegségektől mentes felnőtt igénylők kaphatják meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Az USA-Oroszország-Szaúd-Arábia-Kuvait négyes együtt torpedózta meg az októberi klímajelentést. Rajtuk kívül minden résztvevő ország támogatta a dokumentumot, de a különutasok elérték, hogy a klímaügyi csúcstalálkozó konszenzus híján nem tudja kötelező érvényűvé tenni a riasztó jövőképet festő tanulmány klímamentő javaslatait.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?