Hirdetés
Hirdetés

Elegük van a rettegésből: fegyverkeznek a németek

2018. február 25., 15:02

Több mint félmillióan váltottak ki engedélyt gáz – és riasztófegyverre Németországban.

Alig két év alatt összesen 557 560 engedélyt adtak ki Németországban a Frankfruter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása szerint – ez duplája a korábbi adatoknak.  A lap szerint a növekedésnek több oka van Ingo Meinhard, a német fegyverkészítők és -kereskedők szövetségének ügyvezetője szerint, amelynek egyik kiindulópontja a 2015-ös párizsi terrortámadás volt.

A 130 halálos áldozattal járó merénylet előtt a németek kizárólag azért vásároltak riasztófegyvert, hogy szilveszterkor a kertben hangoskodjanak vele. Ezt követően viszont nagyon sokan önvédelmi célból váltják ki az engedélyt. Hozzátette: bankigazgatótól nyugdíjasig valamennyi társadalmi rétegből vannak vásárlóik, a fegyvereket "teljesen hétköznapi" emberek veszik meg.

Hirdetés

Hamis biztonságérzet?

Oliver Malchow, a legnagyobb német rendőri érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezetének (GdP) elnöke ugyanakkor figyelmeztetett a gázfegyverek tartásáról. Elmondása szerint ugyanis ezek "csalóka biztonságot" nyújtanak, és adott esetben még veszélyesebbé tehetnek egy veszélyes helyzetet. Malchow hozzátette: semmi esetre sem szabad gáz-, vagy riasztófegyvert fogni egy rendőrre, mert neki éles lőfegyvere van, és aki bűnözőkkel szemben előrántja, számolnia kell azzal, hogy ellenfelének is lehet fegyvere – ha mást nem, legalább egy kés.

Gázfegyvert vagy riasztófegyvert egyébként szabadon lehet vásárolni Németországban, de viselésük a tulajdonos otthonán kívül engedélyköteles. A szigorítást 2003-ban vezették be, miután több iskolai ámokfutás is történt. Az engedélyt csak büntetlen előéletű és szenvedélybetegségektől mentes felnőtt igénylők kaphatják meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Balaton helyett a Velencei-tónál vennél nyaralót? Ennyiért találsz

Az idei nyár egyelőre szeszélyes arcát mutatja, mégis ezekben a hetekben, hónapokban pörög leginkább a nyaralóvásárlás. A Balaton mellett kedvelt célterület a Velencei-tó környéke, amely elsősorban Budapesthez való közelségének köszönhető, így akár lakhatási szándékkal is megfontolandó lehetőség az ingatlanvásárlás.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?