Hirdetés
Hirdetés

Elegük van a rettegésből: fegyverkeznek a németek

2018. február 25., 15:02

Több mint félmillióan váltottak ki engedélyt gáz – és riasztófegyverre Németországban.

Alig két év alatt összesen 557 560 engedélyt adtak ki Németországban a Frankfruter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása szerint – ez duplája a korábbi adatoknak.  A lap szerint a növekedésnek több oka van Ingo Meinhard, a német fegyverkészítők és -kereskedők szövetségének ügyvezetője szerint, amelynek egyik kiindulópontja a 2015-ös párizsi terrortámadás volt.

A 130 halálos áldozattal járó merénylet előtt a németek kizárólag azért vásároltak riasztófegyvert, hogy szilveszterkor a kertben hangoskodjanak vele. Ezt követően viszont nagyon sokan önvédelmi célból váltják ki az engedélyt. Hozzátette: bankigazgatótól nyugdíjasig valamennyi társadalmi rétegből vannak vásárlóik, a fegyvereket "teljesen hétköznapi" emberek veszik meg.

Hirdetés

Hamis biztonságérzet?

Oliver Malchow, a legnagyobb német rendőri érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezetének (GdP) elnöke ugyanakkor figyelmeztetett a gázfegyverek tartásáról. Elmondása szerint ugyanis ezek "csalóka biztonságot" nyújtanak, és adott esetben még veszélyesebbé tehetnek egy veszélyes helyzetet. Malchow hozzátette: semmi esetre sem szabad gáz-, vagy riasztófegyvert fogni egy rendőrre, mert neki éles lőfegyvere van, és aki bűnözőkkel szemben előrántja, számolnia kell azzal, hogy ellenfelének is lehet fegyvere – ha mást nem, legalább egy kés.

Gázfegyvert vagy riasztófegyvert egyébként szabadon lehet vásárolni Németországban, de viselésük a tulajdonos otthonán kívül engedélyköteles. A szigorítást 2003-ban vezették be, miután több iskolai ámokfutás is történt. Az engedélyt csak büntetlen előéletű és szenvedélybetegségektől mentes felnőtt igénylők kaphatják meg.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?