Hirdetés
Hirdetés

Elegük van a rettegésből: fegyverkeznek a németek

2018. február 25., 15:02

Több mint félmillióan váltottak ki engedélyt gáz – és riasztófegyverre Németországban.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Alig két év alatt összesen 557 560 engedélyt adtak ki Németországban a Frankfruter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása szerint – ez duplája a korábbi adatoknak.  A lap szerint a növekedésnek több oka van Ingo Meinhard, a német fegyverkészítők és -kereskedők szövetségének ügyvezetője szerint, amelynek egyik kiindulópontja a 2015-ös párizsi terrortámadás volt.

A 130 halálos áldozattal járó merénylet előtt a németek kizárólag azért vásároltak riasztófegyvert, hogy szilveszterkor a kertben hangoskodjanak vele. Ezt követően viszont nagyon sokan önvédelmi célból váltják ki az engedélyt. Hozzátette: bankigazgatótól nyugdíjasig valamennyi társadalmi rétegből vannak vásárlóik, a fegyvereket "teljesen hétköznapi" emberek veszik meg.

Hirdetés

Hamis biztonságérzet?

Oliver Malchow, a legnagyobb német rendőri érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezetének (GdP) elnöke ugyanakkor figyelmeztetett a gázfegyverek tartásáról. Elmondása szerint ugyanis ezek "csalóka biztonságot" nyújtanak, és adott esetben még veszélyesebbé tehetnek egy veszélyes helyzetet. Malchow hozzátette: semmi esetre sem szabad gáz-, vagy riasztófegyvert fogni egy rendőrre, mert neki éles lőfegyvere van, és aki bűnözőkkel szemben előrántja, számolnia kell azzal, hogy ellenfelének is lehet fegyvere – ha mást nem, legalább egy kés.

Gázfegyvert vagy riasztófegyvert egyébként szabadon lehet vásárolni Németországban, de viselésük a tulajdonos otthonán kívül engedélyköteles. A szigorítást 2003-ban vezették be, miután több iskolai ámokfutás is történt. Az engedélyt csak büntetlen előéletű és szenvedélybetegségektől mentes felnőtt igénylők kaphatják meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a szuperbaktériumok – ki nem találod, mi lehet a gyógyír

Támadnak a szuperbaktériumok – ki nem találod, mi lehet a gyógyír

Napjainkban egyre nagyobb gondot okoznak az úgynevezett szuperbaktériumok, ezek ugyanis rendkívül ellenállóak az antibiotikumos kezelésekkel szemben. Egy-egy új baktériumtörzs fejlődése így soha nem látott, súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Szerencsére a tudósok találtak egy módszert, amivel felvehetik a harcot – ehhez azonban előbb meg kell fejniük egy kacsacsőrű emlőst.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?