Hirdetés
Hirdetés

Elegük van a rettegésből: fegyverkeznek a németek

2018. február 25., 15:02

Több mint félmillióan váltottak ki engedélyt gáz – és riasztófegyverre Németországban.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Alig két év alatt összesen 557 560 engedélyt adtak ki Németországban a Frankfruter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása szerint – ez duplája a korábbi adatoknak.  A lap szerint a növekedésnek több oka van Ingo Meinhard, a német fegyverkészítők és -kereskedők szövetségének ügyvezetője szerint, amelynek egyik kiindulópontja a 2015-ös párizsi terrortámadás volt.

A 130 halálos áldozattal járó merénylet előtt a németek kizárólag azért vásároltak riasztófegyvert, hogy szilveszterkor a kertben hangoskodjanak vele. Ezt követően viszont nagyon sokan önvédelmi célból váltják ki az engedélyt. Hozzátette: bankigazgatótól nyugdíjasig valamennyi társadalmi rétegből vannak vásárlóik, a fegyvereket "teljesen hétköznapi" emberek veszik meg.

Hirdetés

Hamis biztonságérzet?

Oliver Malchow, a legnagyobb német rendőri érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezetének (GdP) elnöke ugyanakkor figyelmeztetett a gázfegyverek tartásáról. Elmondása szerint ugyanis ezek "csalóka biztonságot" nyújtanak, és adott esetben még veszélyesebbé tehetnek egy veszélyes helyzetet. Malchow hozzátette: semmi esetre sem szabad gáz-, vagy riasztófegyvert fogni egy rendőrre, mert neki éles lőfegyvere van, és aki bűnözőkkel szemben előrántja, számolnia kell azzal, hogy ellenfelének is lehet fegyvere – ha mást nem, legalább egy kés.

Gázfegyvert vagy riasztófegyvert egyébként szabadon lehet vásárolni Németországban, de viselésük a tulajdonos otthonán kívül engedélyköteles. A szigorítást 2003-ban vezették be, miután több iskolai ámokfutás is történt. Az engedélyt csak büntetlen előéletű és szenvedélybetegségektől mentes felnőtt igénylők kaphatják meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Donald Tusk leoltotta a brit miniszterelnököt

Donald Tusk leoltotta a brit miniszterelnököt

Theresa May brit miniszterelnök Salzburgban ismét az EU-vezetők elé tárta pár hónapja kidolgozott megállapodási tervét, de arra az Európai Tanács vezetője nemet mondott. Európa nem engedhet elveiből, úgy tűnik, megismétlődik a játék, hogy ki rántja félre a kormányt, mint 2015-ben a görögökkel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?