Hirdetés
Hirdetés

Élelmiszerből nem, benzinből annál több fogyott

2019. február 05., 09:04

Decemberben 4,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma, egész évben 6 százalékkal. Negatív meglepetést hozott az év utolsó hónapja.

Vásárló a budaörsi Auchan áruházban. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vásárló a budaörsi Auchan áruházban. MTI Fotó: Kollányi Péter

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szrint tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Forrás: KSH/Privátbankár

Hirdetés

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek volumene nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2018-ban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6 százalékkal nagyobb volt az előző évinél.

Karácsony ellenére is gyenge a decemberi adat

A kiskereskedelem meglehetősen gyengén zárta a 2018-as évet. Ezzel az év egészét az ágazat 6,0 százalékos teljesítménnyel zárta, ami enyhén felülmúlja a 2017. évi növekedést - közölte az adatokra reagálva Virovácz Péter, az ING szenior elemzője.

A szakértő hozzáteszi azt is: a tavalyi év vége nem sikerült túl acélosra, hiszen jelentős lassulást mutatott a kiskereskedelmi szektor. A decemberi adat lett a leggyengébb az összes hónap közül, ami a karácsonyi szezont is figyelembe véve, ha nem is aggasztó, de mindenképpen egy figyelmeztető jel, hogy a szektor dinamikus növekedése nem tartható fenn hosszútávon.

A részleteket tekintve elmondható, hogy a gyenge decemberért elsősorban az élelmiszerkereskedelem okolható, ahol éves bázison stagnálást mértek, ugyanakkor a többi főbb bolttípus esetében is az év egyik leggyengébb hónapját mérte a KSH decemberben.

Előrejelzésük szerint 2019-ben a kiskereskedelmi szektor bővülése elmarad a tavalyi év átlagától, de így is 3-4 százalék körüli növekedésre számíthatunk. A lassulás legfőbb oka, hogy a pótlólagos fogyasztás egyre kevésbé lesz meghatározó, és a háztartások egyre inkább szolgáltatások vásárlására fordítják majd a többletjövedelmüket, amit az idei bérnövekedés biztosít.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyurcsány tankolt, Orbán pózolt, és felrobbant az internet

Gyurcsány tankolt, Orbán pózolt, és felrobbant az internet

Most, hogy az EP-választások közeledtével gőzerővel folyik a virtuális valóságok konstruálása és a választók agyának megdolgozása, érdemes eltűnődni azon, hogy milyen álvilágban élünk, mi a hír valójában, és hogyan szabadulhatunk ki a mátrixból. Wéber Balázs jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?