Hirdetés
Hirdetés

Elfordultak Merkeltől – Trump új szövetségest talált

Káncz Csaba, 2018. július 09., 08:59

Rómában egyesül az EU két nagy válsága: az eurózóna gondjai és a migrációs krízis. Róma csalódottsága európai partnereiben felkeltette Trump figyelmét és ez egyben átrendezi a mediterrán erőviszonyokat. Az olasz-amerikai tengely biztonságpolitikai kisugárzása nemcsak Líbiára, hanem akár a Száhel övezetre is kiterjedhet, amelyet a franciák saját hátsó udvaruknak tartanak.

Donald Trump. (EPA/Chris Kleponis / POOL)
Donald Trump. (EPA/Chris Kleponis / POOL)

Az új olasz kormány folyamatosan erősíti az európai politikai megatrendet, amelyet a Brexit óta láthatunk: megrendült és jobbra csúszó politikai centrum, összecsukló hagyományos baloldal és lázadás az európai elitek ellen. Macron megválasztása Párizsban csupán kisebb kitérőnek bizonyult. Ma Rómában egyesül az EU két nagy válsága: az eurózóna gondjai és a migrációs krízis.

Líbia felé fordulnak

Mindezen feszültségek tetejébe a múlt héten született CDU-CSU paktum Róma félelmei szerint egy dominóhatást válthat ki és az olaszoknak Észak-Európából még több migránst kellene elszállásolni. Merkel saját pozícióját menteni igyekvő paktuma egyben összeomlasztotta azt a Berlin-Bécs-Róma tengelyt migránsügyben, amelyről pedig Salvini belügyminiszter még hetekkel ezelőtt is áradozva beszélt. Salvini ezért elfordul Európától, és kezét Líbia felé nyújtja ki.

Hirdetés

Az észak-afrikai országnak kellene segíteni Rómának, hogy a migránsok el se induljanak Európa felé. Ennek fejében az olaszok hajlandóak még több pénzt folyósítani Líbiának és azért lobbizni, hogy a nemzetközi közösség feloldja a fegyverembargót az országnak. Múlt csütörtökön Salvini 49 millió eurót csoportosított át a migránsok elszállásának költségvetéséből a migránsok kiutasítására. Egyben ugyanazon a napon fogadta az ENSz által elismert tripoli kormány miniszterelnök-helyettesét, Ahmed Maitiket.

Stefano Bottoni magyar-olasz történész bejegyzése szerint az olaszok tavaly zárták le a líbiai útvonalat Marco Minniti belügyminiszter és a titkosszolgálatok vezérlete alatt, felszerelve a líbiai parti őrséget olasz hajókkal. Ez rengeteg pénzbe került, mert az olasz hatóságok minden líbiai törzsfőnökkel meg kellett, hogy állapodjanak, de legalább ideiglenesen hatott. A megoldás ugyanakkor korántsem optimális, hiszen kiszolgáltatottá teszi Rómát és közvetve a teljes EU-t a maffiáknak. Mindenesetre az észak-afrikából Olaszországba érkezők száma 75 százalékkal esett vissza egy éve alatt és ez áttörésnek számít.

Tengely Trumppal

Róma csalódottsága európai partnereiben felkeltette Trump figyelmét és egyben átrendezi a mediterrán erőviszonyokat. Pár hete a kanadai G7 csúcson az olasz miniszterelnök támogatta Trump bombasztikus javaslatát, hogy Oroszországot vegyék vissza a G7 csoportba. Ezzel a lépéssel az olaszok rontották az amerikai-francia közeledés esélyét és egyben megalapozták egy új, Washington-Róma tengely létrehozását.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Nem véletlen, hogy a Trump-Putyin találkozót előkészítő John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó európai útján nem Párizsba, hanem Rómába látogatott, ahol fogadta őt a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a belügyminiszter is. Az olasz miniszterelnök július 30-i látogatása a Fehér Házba csak tovább fogja erősíteni a kétoldalú kapcsolatokat. Párizs idegessége érthető, hiszen az olasz-amerikai tengely biztonságpolitikai kisugárzása nemcsak Líbiára, hanem akár a Száhel övezetre is kiterjedhet, amelyet a franciák saját hátsó udvaruknak tartanak.

Ennek kapcsán figyelemre méltó Steve Bannon, Trump volt stratégiai tanácsadójának hétvégi interjúja, aki szerint Európa a határok ügyében egy évvel jár Amerika előtt. Azt is örömmel látja, hogy a német kancellár végre megkapja a magáét, amiért a migránsokkal szembeni laza bánásmóddal sokat tett Németország és az EU tönkretételéért. Úgy gondolja, hogy a politikus már nem húzza sokáig jelenlegi posztján és szerinte Macron is hamarosan követni fogja őt a történelem szemétdombjára.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?