Hirdetés
Hirdetés

Elfordultak Merkeltől – Trump új szövetségest talált

Káncz Csaba, 2018. július 09., 08:59

Rómában egyesül az EU két nagy válsága: az eurózóna gondjai és a migrációs krízis. Róma csalódottsága európai partnereiben felkeltette Trump figyelmét és ez egyben átrendezi a mediterrán erőviszonyokat. Az olasz-amerikai tengely biztonságpolitikai kisugárzása nemcsak Líbiára, hanem akár a Száhel övezetre is kiterjedhet, amelyet a franciák saját hátsó udvaruknak tartanak.

Donald Trump. (EPA/Chris Kleponis / POOL)
Donald Trump. (EPA/Chris Kleponis / POOL)

Az új olasz kormány folyamatosan erősíti az európai politikai megatrendet, amelyet a Brexit óta láthatunk: megrendült és jobbra csúszó politikai centrum, összecsukló hagyományos baloldal és lázadás az európai elitek ellen. Macron megválasztása Párizsban csupán kisebb kitérőnek bizonyult. Ma Rómában egyesül az EU két nagy válsága: az eurózóna gondjai és a migrációs krízis.

Líbia felé fordulnak

Mindezen feszültségek tetejébe a múlt héten született CDU-CSU paktum Róma félelmei szerint egy dominóhatást válthat ki és az olaszoknak Észak-Európából még több migránst kellene elszállásolni. Merkel saját pozícióját menteni igyekvő paktuma egyben összeomlasztotta azt a Berlin-Bécs-Róma tengelyt migránsügyben, amelyről pedig Salvini belügyminiszter még hetekkel ezelőtt is áradozva beszélt. Salvini ezért elfordul Európától, és kezét Líbia felé nyújtja ki.

Hirdetés

Az észak-afrikai országnak kellene segíteni Rómának, hogy a migránsok el se induljanak Európa felé. Ennek fejében az olaszok hajlandóak még több pénzt folyósítani Líbiának és azért lobbizni, hogy a nemzetközi közösség feloldja a fegyverembargót az országnak. Múlt csütörtökön Salvini 49 millió eurót csoportosított át a migránsok elszállásának költségvetéséből a migránsok kiutasítására. Egyben ugyanazon a napon fogadta az ENSz által elismert tripoli kormány miniszterelnök-helyettesét, Ahmed Maitiket.

Stefano Bottoni magyar-olasz történész bejegyzése szerint az olaszok tavaly zárták le a líbiai útvonalat Marco Minniti belügyminiszter és a titkosszolgálatok vezérlete alatt, felszerelve a líbiai parti őrséget olasz hajókkal. Ez rengeteg pénzbe került, mert az olasz hatóságok minden líbiai törzsfőnökkel meg kellett, hogy állapodjanak, de legalább ideiglenesen hatott. A megoldás ugyanakkor korántsem optimális, hiszen kiszolgáltatottá teszi Rómát és közvetve a teljes EU-t a maffiáknak. Mindenesetre az észak-afrikából Olaszországba érkezők száma 75 százalékkal esett vissza egy éve alatt és ez áttörésnek számít.

Tengely Trumppal

Róma csalódottsága európai partnereiben felkeltette Trump figyelmét és egyben átrendezi a mediterrán erőviszonyokat. Pár hete a kanadai G7 csúcson az olasz miniszterelnök támogatta Trump bombasztikus javaslatát, hogy Oroszországot vegyék vissza a G7 csoportba. Ezzel a lépéssel az olaszok rontották az amerikai-francia közeledés esélyét és egyben megalapozták egy új, Washington-Róma tengely létrehozását.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Nem véletlen, hogy a Trump-Putyin találkozót előkészítő John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó európai útján nem Párizsba, hanem Rómába látogatott, ahol fogadta őt a miniszterelnök, a védelmi miniszter és a belügyminiszter is. Az olasz miniszterelnök július 30-i látogatása a Fehér Házba csak tovább fogja erősíteni a kétoldalú kapcsolatokat. Párizs idegessége érthető, hiszen az olasz-amerikai tengely biztonságpolitikai kisugárzása nemcsak Líbiára, hanem akár a Száhel övezetre is kiterjedhet, amelyet a franciák saját hátsó udvaruknak tartanak.

Ennek kapcsán figyelemre méltó Steve Bannon, Trump volt stratégiai tanácsadójának hétvégi interjúja, aki szerint Európa a határok ügyében egy évvel jár Amerika előtt. Azt is örömmel látja, hogy a német kancellár végre megkapja a magáét, amiért a migránsokkal szembeni laza bánásmóddal sokat tett Németország és az EU tönkretételéért. Úgy gondolja, hogy a politikus már nem húzza sokáig jelenlegi posztján és szerinte Macron is hamarosan követni fogja őt a történelem szemétdombjára.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Róma saját kezébe vette a dolgok irányítását a november 28-án elfogadott új, keményvonalas bevándorlási törvénnyel. Ausztriában a börtönlakóknak már 54 százaléka külföldi származású. A dánok Litvániában felépített börtönökbe küldenék a kiutasításra ítélt bűnelkövető menekülteket és migránsokat. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?