4p
Első látásra kedvező adat látott napvilágot hétfőn a statisztikai hivatal jóvoltából. Túlságosan örülni azonban még korai lenne.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint tavaly az utolsó negyedévben 83 337 állás volt betöltetlen, ez a harmadik negyedévhez képest 4300-zal kevesebb ilyen pozíciót jelent. Ezzel egy 2015 harmadik negyedéve tartó folyamatosan emelkedő trendet tört meg a piac. Vajon a kormányzati reformok hozták meg az eredményt vagy valami egész másról van szó?

Amellett, hogy tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat, más jelek is arra utalnak, korai lenne még az öröm. A kormány igyekszik a munkaerőtartalékot mozgósítani, s ennek részeként már tavaly is jelentős mértékbens szűkítették a közfoglalkoztatási programokat, ám annak látható eredménye nem lett, hiszen a betöltetlen állások száma tovább növekedett. Igaz, azok döntő részéhez olyan szaktudás szükségeltetik, amivel a közfoglalkoztatottak több mint fele az alacsony végzettsége miatt nem rendelkezik. Ennek kiküszöbölésére átképzési programok indultak ugyan, ám ezen a ponton már a munkaerő mobilitása jelenik meg korlátozó tényezőként. A közmunkások zöme ugyanis olyan megyékben áll rendelkezésre, ahol eleve jóval alacsonyabb számban keres a versenyszféra munkaerőt.

A nyugdíjasok, tanulók és kismamák visszaterelése a munkaerőpiacra lehetne érdemi segítség a betöltetlen állások számának csökkentésében, a reformok azonban feltételezhetően nem néhány hónap alatt fogják megmutatni a hatásukat. Ráadásul a nyugdíjasok foglalkoztatásának elősegítésére irányuló intézkedések például csak az idéntől léptek életbe, így a következő negyedévek adatai lehetnek igazán érdekesek ebből a szempontból.

A háttérben zajló folyamatok mellett a negyedik negyedévben bekövetkezett csökkenés hosszabb idősíkon sem mutat trendfordulót, hiszen a 2017 végihez képest  továbbra is 10 ezerrel több a betöltetlen állás. A trend töretlenségét támasztja alá az évesített gördülő átlag is: 2018 egészét tekintve átlagosan 83 510 pozíció volt betöltetlen szemben a 2017-es 80 980-nal. A kedvezőnek tűnő negyedéves változás mögött tehát egyelőre semmi sem utal trendfordulóra, ráadásul arról sem szabad elfeledkezni, hogy ez talán a piac sajátosságának is köszönhető.

A munkaerőpiac az enyhébb, tavaszi-nyári időszakban van csúcson, a téli hónapokban a szezonális mezőgazdsági és építőipari munkák elapadása miatt inkább zsugorodik. Így a betöltetlen állások számának utolsó negyedéves csökkenésében szerepet játszhat a csúcson pörgő magyar építőipar téli leállása is, mellyel a betöltetlen állások nemes egyszerűséggel megszűnnek.

Van, ahol fokozódott a munkaerőhiány

Bár a nemzetgazdasági összesített adat alapján csökkent a betöltetlen állások száma, az egyes nemzetgazdasági ágakat vizsgálva ez már nem mondható el minden esetben.

Az ingatlanügyek területén 19 százalékkal 434-ről 516-ra emelkedett a betöltetlen állások száma, az ennél nagyobb részpiacot jelentő szállítás, raktározás területén 15 százalékos volt a növekedés mértéke, itt 4252-ről 4897-re nőtt az üres állások száma. Fokozódó gonddal küzd az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység ágazata is, itt 9568-ról 10 101-re emelkedett a betöltetlen pozíciók száma (6 százalékos emelkedés).

Ezzel szemben az utolsó negyedévben szignifikáns csökkenés mutatkozott több ágazatban is.

  • A kereskedelem, gépjárműjavítás és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 23 százalékkal,
  • az egyéb szolgáltatás területén 21,
  • a pénzügyi, biztosítási tevékenység és a művészet, szórakoztatás, szabadidő ágazatban 12-12 százalékkal lett kevesebb a betöltetlen állások száma év végére.

Ugyanakkor 2017 végéhez mérten is van olyan ágazat, ahol kisebb-nagyobb mértékben mérséklődött a munkaerőhiány a számok alapján, igaz, ezzel szemben máshol drasztikus, 30, 40 vagy akár 60 százalékos emelkedések is mutatkoztak. A feldolgozóiparban, a kereskedelem és gépjárműjavítás, valamint az egyéb szolgáltatások területén minimálisan, sorrendben 0,8, 1,2 és 8,8 százalékkal enyhült a munkaerőhiány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG