9p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyelőre épülettorzók hátrahagyása nélkül leállítható az atlétikai stadion és a kézilabdacsarnok beruházása. Előbbi a vb-rendezés lemondását is magával hozná, azon túl, hogy többmilliárdos szerződéseket is fel kell bontani. A főpolgármesteri stáb ízlelgeti az elhangzottakat, a sportberuházások ügyében pedig a budapestiek véleményére kíváncsi.

Az e heti kormányinfón természetesen szóba kerültek a fővárosban tervezett sportcélú fejlesztések is. Ha a közgyűlés nemet mond ezekre a beruházásokra, akkor az atlétikai vb-t le kell mondani, mert a rendezési jogot a város kapta - tette egyértelművé újságírói kérdésre Gulyás Gergely miniszter.

A kézilabda Eb-t a szlovákokkal közösen rendezzük, ebben az esetben meg kell vizsgálni a lehetőségeket, amely lehet szintén az esemény megrendezésének lemondása, vagy más helyszínre költöztetése. Erről egyeztetni kell a szlovák féllel és a nemzetközi kézilabda szövetséggel is. Mindenesetre azt kéri a kormány a fővárostól, hogy mihamarabb hozza meg a döntését - ismertette a miniszter.

Érdeklődésünkre elmondta, hogy a beruházások előkészítésére eddig inkább a multifunkcionális csarnok esetében kötöttek le forrásokat, itt lezárt közbeszerzések is vannak. Ezek felmondása a polgári jog szerint történik, annak következményeivel - közölte.

Ami a területek egyéb hasznosítását illeti, idő előttinek mondta a felvetést. Jelezte, hogy ahol a terület teljes állami tulajdonban van, ott a kormány fog dönteni a hasznosításról.

Nincs megpántlikázva a fővárosi sportberuházásokra szánt összeg, vagyis ha lemond ezekről a projektekről a közgyűlés, akkor a parlament dönti el, mire fordítják a pénzt - mondta tudósítónk felvetésére, hogy akár a szolnoki tömegközlekedésre is átcsoportosíthatják-e ezt a keretet.

Kérdésünkre a miniszter elmondta, hogy a projektek esetleges lefújása tragikus következménnyel járna az olimpiarendezési álmokra. Emlékezetes, hogy az Orbán-kormány kandidált az olimpiarendezésre, de a Momentum kezdeményezésére indult népszavazási eljárásra reagálva inkább visszaléptek. A téma azonban nem került le véglegesen a napirendről, de a visszalépés az atlétikai világbajnokságtól (és adott esetben a kézilabda Európa-bajnokságtól) új megvilágításba helyezné a kandidálással kapcsolatos elképzeléseket. Erre mondta a miniszter, hogy a hatás tragikus lenne.

A beruházásokkal kapcsolatban kedden közösségi oldalán tett közzé egy állásfoglalást a főpolgármester, melyben kifejti, hogy a sportberuházásokról közvetlenül a budapestieket akarja megkérdezni. Arra nem lát lehetőséget, hogy népszavazást tartsanak, de mint fogalmazott, meg fogják találni a lehetőséget az első közgyűlésig, hogy megismerjék a budapestiek akaratát. A jövőben más kérdésekben is megkérdezik majd őket - tette hozzá. (Arról nem beszélt, hogy milyen módon történne ez, de erre szolgálhatna egy szavazófelület például Budapest hivatalos honlapján.)

Karácsony Gergely a Városházán 2019. október 17-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

"Sokan kérdezték, változtat-e valamit Budapest és a kormány viszonyán a miniszterelnök tegnapi parlamenti nyilatkozata, amely szerint a kormány „nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten”. Szerintem ez jó kiindulópontja annak az együttműködésnek, amelyben én kiszámítható partner leszek, hiszen az én egyetlen és kizárólagos szempontom a budapestiek érdeke. A programom képviseletére kaptam felhatalmazást és erős mandátumot múlt vasárnap. Ehhez ragaszkodom, ennek végrehajtásával igyekszem megszolgálni a bizalmat. Ennek a programnak pedig van három fontos alapköve. 1. Presztízsberuházások helyett a budapestiek életminőségét javító fejlesztések kellenek. 2. A város kizöldítése elengedhetetlen. 3. Budapest jövőjéről a budapestiek bevonásával kell dönteni.

Ennek a program a képviseletéből az fakad, hogy nem arról szólnak a jövőben a kormány és Budapest közötti tárgyalások, hogy mit szeretne, vagy nem szeretne a főváros felelős vezetése, hanem arról, hogy mit szeretnének, vagy nem szeretnének a budapestiek. A Városliget ügyében felmérésből ismert a tény: a budapestiek közel kétharmada közparkot szeretne a Liget-projekt épületei helyett. Ezért ebben az ügyben azt az álláspontot képviseljük határozottan, hogy újabb építmények helyett meg kell növelni a zöldfelületet a Városligetben.

A kormány által kezdeményezett stadionberuházások ügyében pedig közvetlenül a budapestiekhez fogunk fordulni, hogy az ő véleményüket képviselhessük a kormánnyal folytatott tárgyalásokon" - írta Karácsony Gergely.

Mi történt eddig?

A népligeti Volánbusz pályaudvarral szomszédos telken, az egykori Bólyai laktanya területén jelenleg is jelentős földmunkák zajlanak, de az épület kivitelezése még nem kezdődött meg. Ugyanakkor több szerződési kötelezettséget is vállalt már a kormány nevében a projekt lebonyolításával megbízott Kiemelt Kormányzati beruházások Központja (KKBK).

A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságnak otthont adó budapesti multifunkcionális csarnok üzemeltetési koncepcióját egy hamburgi cég, a Lagardère Sports Germany készíti el 343 ezer euróért (113 millió forintért.) Az építészeti terveket a Középülettervező  Zrt. rajzolja meg 995 millió forintért. A munkát egyébként a kormánypárt által gyakorta foglalkoztatott BORD Építész Stúdió, illetve az atlétikai csarnokot is tervező Napur Architect elől nyerték el.

Ennél jóval nagyobb cirkusz kerekedett a kivitelezői tenderből. Ahogy a 24.hu megírta elméletileg nemzetközi tender lett volna, de nem hívtak meg egyetlen külföldi céget sem, sőt meghívásos eljárásról lévén szó, nem is adhatott be ajánlatot más, csak a kormány által előzetesen kiválasztott cég. Így azután erős volt a mezőny, csupa kormányzati megbízásokon hízó céggel. Árversenyről nem igazán beszélhetünk, hiszen a kormány előre kikötötte, hogy 101,5 milliárdnál nem kerülhet többe az épület. Az első körben a Mészáros-klán cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. mondta be a legalacsonyabb árat - 116 milliárdot -, szemben Garancsi István Market Építő Zrt.-jének bő 153 milliárdos ajánlatával. Nagy volt a botrány, hiszen a másik négy meghívott cég is jóval többet kért a lehetségesnél.

A második körben - vélhetőleg némi kormányzati rábeszélés hatására - 35-80 milliárdot engedtek a az árból a vállalatok. A közbeszerzés második szakaszában viszont megfordult a sorrend: a Market 78,72 milliárdra (bruttó 99,97 milliárdra) ment le, és így sovány 20 millió forinttal beelőzte a Mészáros-céget. Így velük kötött szerződést a KKBK. A projekt lefújásakor tehát ezt a három nagy értékű szerződést mindenképpen fel kell bontani, a partnerek akár kártérítési igénnyel is előállhatnak -  erre, mint jeleztük, készül is a kormány. Épülettorzó viszont nem rondítaná a városképet, bár a területet nyilvánvalóan rendezni kellene.

az Olimpiai Park helyszíncsoportban található Olimpiai Atlétikai Stadionról, amely a IX., X. és XXI. kerületekben, a Kvassay-zsilip térségében van, és az esetleges 2024-es budapesti olimpia egyik helyszíne lesz. (Forrás: MTI)

Hasonló az eset a Ferencváros déli részére, illetve Csepel északi csücskére tervezett sportlétesítményekkel is. Az építkezés még sem a stadion, sem a gyakorlópályák területén nem kezdődött meg. Sőt még a bontás sem kezdődött el. Az atlétikai stadion építészeti terveit a Napur Architect Építészeti Iroda készítette el nettó 4,7 milliárdért. Az alap-üzemmódban 15 ezer férőhelyes, világversenyek idejére mobillelátókkal 40 ezresre bővíthető csarnok mellé épült volna egy új gyalogos kábelhíd is, amely átvezetne a csepeli szigetcsúcson 2023-ra szintén tervbe vett szabadtéri edzőpályákhoz, illetve a fedett csarnokhoz. Az építési engedélyt már meg is kapta projekt.

A kivitelezői tendert viszont még nem írták ki. Holott a KKBK tavaly azzal számolt, hogy az építkezés 2020 első félévében indulhat, az átadást pedig 2022 második felére tervezték. De egyelőre a bontásra kiírt eljárást se sikerült lezárni. A munka elvégzésére idén júliusban a KKBK helyett az összes 500 milliárdot el nem érő állami magasépítési beruházos lebonyolításával megbízott BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. hirdetett közbeszerzési pályázatot. A pályázat eredményét azonban azóta se hirdették ki.

A verseny színhelyéül szolgáló stadionra így is elköltöttek már jó pár milliárdot. A Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő területet birtokló céget 16,5 milliárdért vették meg,  – de ez is csak akkor derült ki, amikor az LMP kiperelte a vonatkozó adatokat. A Napur Architect Építészeti Iroda nettó 4,7 milliárdért vállalta a tervezést. Ezenfelül itt is felfogadtak műszaki tanácsadót, ellenőrt.

Most mindez feleslegessé válthat. Karácsony Gergely főpolgármester megválasztása után is megerősítette választási ígéretét, miszerint a Liget-projekt mellett leállíttatna minden sportberuházást is Budapesten. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Parlamentben Tordai Bence a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének válaszolva azt mondta,

készek együttműködni Budapest felelős vezetőivel, és nem fognak olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak. Ha nem akarják, akkor nem lesz se Liget-projekt, se kézilabda-EB-döntő a vele járó csarnoképítéssel, se 2023-as atlétikai világbajnokság.

Éppen azon a napon jelentette be Kassai Dániel volt LMP-s politikus, hogy a Kúria hitelesítette a stadionépítést 2023-ig halasztó népszavazási kezdeményezését. Az ügynek az ad különös pikantériát, hogy éppen abban az évben rendezne atlétikai világbajnokságot az Orbán-kormány Budapesten és a csepeli létesítmény lenne a központi helyszín.

Az Mfor információi szerint Karácsony Gergely stábja megkezdte a háttéregyeztetéseket az ügyben. Az eddig tapasztaltak alapján úgy vélik, hogy nincs okuk megkérdőjelezni Orbán Viktor tegnapi szavait, miszerint a kormány betűre betartja a tavaly novemberi megállapodást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG