3p
A következő öt-tíz évben a vasúti, illetve HÉV-fejlesztések lesznek előnyben, a négyes metró meghosszabbítására csak ezt követően kerülhet sor - derül ki Fürjes Balázs államtitkár szavaiból.
Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a 4-es metró Gellért téri állomásán 2014. április 11-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lemondani nem mondtunk le, de van néhány feladat, nem kis tételek pénzügyileg, amelyek megelőzik (a 4-es metró kivezetését Zuglóig, illetve Újpalotáig) - mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki a Pesti Srácok szerkesztőségében tett látogatást.

Kormányzati álláspontként ismertette, hogy Budapest és agglomerációja tekintetében a következő öt-tíz év fő fejlesztési területe a kötött pálya, és azon belül is a vasút lesz. A vasút mellett nagyon nagy lehetőséget lát a HÉV-vonalak felújításában, amely szerinte minőségi változást hozna Budapest közlekedésében.

Megemlítette, hogy a déli az egyetlen HÉV-reláció, amelynek nincs metrókapcsolata. A tervek szerint a déli HÉV-et mélyvezetésben bevezetik a Kálvin térig, majd egy hosszabb távon megvalósítható projekt részeként megteremtik az összeköttetést az északi HÉV-vonallal, amelyik jelenleg a Batthyányi térig fut be. Ezzel valósulna meg a szentendrei és a déli HÉV-hálózat teljes összeköttetése, amit ötös metró néven szoktak emlegetni.

Fürjes arról is beszélt, hogy már 2018-ban döntött arról a kormány, hogy a 2021-2027-es ciklus uniós forrásai állnak majd rendelkezésre  a közlekedési beruházásokra. Az államtitkár szerint komoly összegeket lehet majd erre fordítani.

A beszélgetésben - amelyen részt vett Vitézy Dávid közlekedési szakember, a BKK korábbi vezére, aki Fürjes munkáját segíti jelenleg - szóva került a négyes metró is, amelyről Vitézy azt mondta, hogy az a szocialista korszak - lakóteleptől lakótelepig tartó - mélymetró gondolatiságán alapult. Amikor azt a hetvenes években kitalálták, még érthető volt, de a megvalósítás időszakában már más volt a helyzet: időközben sokan költöztek ki az agglomerációba, így Budapest közlekedési problémái az elmúlt 10-20 évben már a városhatáron kívülről erednek. Vitézy egyébként történelmi bűnnek nevezte a villamospályák - modernizációval magyarázott - felszámolását a hetvenes években.

A Ferihegyi vasútról az a szakmai álláspont alakult ki Fürjes és Vitézy között, hogy a Monor felől beérkező 100a vasútvonalból kellene elágaztatni egy reptéri vonalat, majd a Nyugati és a Keleti (pályaudvarok) felé vezetni tovább a vonalat. Ehhez megvannak a tervek, építési engedélyek, és uniós pénzekből tervezik ezt is megvalósítani. Nyilván jó néhány év lesz a megvalósítás - tette hozzá az államtitkár, aki bízik abban, hogy a reptér külföldi menedzsmentje és tulajdonosai sem gördítenek akadályt a fejlesztés elé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG