Hirdetés
Hirdetés

Első atomerőművüket építhetik a lengyelek - de nem orosz pénzből

2018. március 12., 17:49

A lengyel kormány márciusban dönthet az ország első atomerőművének a megépítéséről.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Krzysztof Tchórzewski energetikai miniszter azt mondta, hogy nagy valószínűséggel márciusban a kormány végleges döntést hoz az atomerőmű megépítéséről. "Minden kutatás azt mutatja, hogy ezt az utat kell választania Lengyelországnak" - tette hozzá.

A lengyeleknek nem kell az oroszok pénze

A lengyel energetikai minisztérium számításai szerint a három blokkból álló, mintegy 4,5 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű 2040-ig készülne el és a bekerülési költség 75 milliárd zloty (mintegy 20 milliárd dollár, 1 zloty=74,31 forint).

Hirdetés

Az energetikai miniszter már tavaly augusztusban is beszélt a tervezett atomerőműről és akkor azt mondta, hogy a létesítményt saját erőből akarják megépíteni. "A pénzünk is megvan hozzá és képesek is vagyunk rá" - mondta akkor.

A szakértők szerint elég amatőr a lengyel hozzáállás

A lengyel kormány 2014 elején fogadta el a nemzeti atomenergia-programot, amelyben jogi keretet teremtett két, egyenként 3 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű megépítéséhez. Az építés 2019-ben kezdődött volna és 2024-re készült volna el a létesítmény.

A lengyel kormány által a beruházás előkészítésével megbízott PGE EJ1 társaság - amely a döntően állami részesedésű Lengyel Energetikai Csoport (PGE) tulajdona - , 2015-ben azonban szerződést bontott a beruházással kapcsolatos terepmunkákat végző WorleyParsons (WP) ausztrál tervező céggel, amit azzal indokolt, hogy "rendre nem vette figyelembe a kidolgozott tanulmányokhoz fűzött lengyel észrevételeket".

A WP viszont azt állította, hogy ő maga mondta fel a szerződést a lengyel fél részéről tapasztalt „professzionalizmus hiánya, továbbá a hiányzó szervezeti struktúrák és eljárások” miatt.

Mit szólnak majd az osztrákok?

Az atomenergiának nincs semmi keresnivalója Európában. Ebből az álláspontunkból egy jottányit sem engedünk - mondták az osztrákok, mielőtt megtámadták az Európai Bíróságon a Paks II atomerőmű bővítési projekt állami támogatására adott európai bizottsági jóváhagyást. Részletek >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Olyan érzés volt, mint az abszolút armageddon - egy sztori az összeomlás frontvonalából

Tíz éve, 2008. szeptember 15-én gazdasági kataklizmára ébredt a világ - ami utána jött, az sokak szerint egyenesen minden idők legsúlyosabb válsága volt. A Financial Times megszólaltatta az összeomlás nemzetközi főszereplőit és néhány hétköznapi károsultat is, mi pedig ezt kiegészítve az Mfor.hu-val együtt megkerestük a hazai aktorokat. Cikksorozatunkban az ő visszaemlékezéseiket mutatjuk be.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?