Hirdetés
Hirdetés

Első atomerőművüket építhetik a lengyelek - de nem orosz pénzből

2018. március 12., 17:49

A lengyel kormány márciusban dönthet az ország első atomerőművének a megépítéséről.

Krzysztof Tchórzewski energetikai miniszter azt mondta, hogy nagy valószínűséggel márciusban a kormány végleges döntést hoz az atomerőmű megépítéséről. "Minden kutatás azt mutatja, hogy ezt az utat kell választania Lengyelországnak" - tette hozzá.

A lengyeleknek nem kell az oroszok pénze

A lengyel energetikai minisztérium számításai szerint a három blokkból álló, mintegy 4,5 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű 2040-ig készülne el és a bekerülési költség 75 milliárd zloty (mintegy 20 milliárd dollár, 1 zloty=74,31 forint).

Hirdetés

Az energetikai miniszter már tavaly augusztusban is beszélt a tervezett atomerőműről és akkor azt mondta, hogy a létesítményt saját erőből akarják megépíteni. "A pénzünk is megvan hozzá és képesek is vagyunk rá" - mondta akkor.

A szakértők szerint elég amatőr a lengyel hozzáállás

A lengyel kormány 2014 elején fogadta el a nemzeti atomenergia-programot, amelyben jogi keretet teremtett két, egyenként 3 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű megépítéséhez. Az építés 2019-ben kezdődött volna és 2024-re készült volna el a létesítmény.

A lengyel kormány által a beruházás előkészítésével megbízott PGE EJ1 társaság - amely a döntően állami részesedésű Lengyel Energetikai Csoport (PGE) tulajdona - , 2015-ben azonban szerződést bontott a beruházással kapcsolatos terepmunkákat végző WorleyParsons (WP) ausztrál tervező céggel, amit azzal indokolt, hogy "rendre nem vette figyelembe a kidolgozott tanulmányokhoz fűzött lengyel észrevételeket".

A WP viszont azt állította, hogy ő maga mondta fel a szerződést a lengyel fél részéről tapasztalt „professzionalizmus hiánya, továbbá a hiányzó szervezeti struktúrák és eljárások” miatt.

Mit szólnak majd az osztrákok?

Az atomenergiának nincs semmi keresnivalója Európában. Ebből az álláspontunkból egy jottányit sem engedünk - mondták az osztrákok, mielőtt megtámadták az Európai Bíróságon a Paks II atomerőmű bővítési projekt állami támogatására adott európai bizottsági jóváhagyást. Részletek >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

A legnagyobb amerikai palaolaj-kitermelő környéken, Nyugat-Texasban olyan ütemben növekszik a kitermelés, hogy rövidesen eléri azt a limitet, amit csővezetéken el tudnak szállítani, mondhatni, ami a csövön kifér. Egy évig most kénytelenek lesznek a földben hagyni a többletet, az OPEC legnagyobb örömére.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?