Hirdetés
Hirdetés

Eltörölné az áfát az egyik brit miniszterelnök-jelölt

2019. június 09., 17:48

Megkezdődött a programhirdetés és egyúttal a sárdobálás is a brit miniszterelnök-jelöltek között, akik között holnap dől el, hogy ki indulhat a versenyben. A konzervatív párt parlamenti képviselői jelentkezhetnek, de kell 8 másik képviselő támogatása is. Michael Gove, aki kormánytag volt, eltörölné az áfát, egyúttal kiderült, hogy régebben kokainozott.

Harc a jelöltségért

Indul a harc: holnapig meg kell szerezni a 8 támogatót a képviselők közül mindenkinek, aki sikeresen be akar kerülni a versenybe. Ez hasonló estben korábban nem volt feltétel, de most a Konzervatív Párt megváltoztatta a szabályzatot, talán azért, hogy ne legyen a fél frakció miniszterelnök-jelölt, és ne kelljen akár 100 ember között egyenkénti kiesés rendszerben eldönteni, ki legyen a két nyertes, akik között a párttagság dönt.

Kábítószer-ügyek

Ennek érdekében a jelöltek egyrészt programot hirdetnék, másrészt a sajtó előhoz róluk mindent, amit lehet, most például azt vették górcső alá, ki kábítószerezett korábban, és milyen mértékben. A legesélyesebbnek tartott Boris Johnson ügyesen kimenekült a vád alól, hogy egyszer tettek elé fehér port, de akkor sem sikerült felszippantania, 19 éves korában. A többieknél is enyhébb, ifjúkori botlásokról volt szó, Michael Gove esetében azonban kokainfogyasztásról, ami már komoly ügy.

Hirdetés

Ez sokat ronthat helyzetén, noha viszonylag elől van az esélyesek listályán, talán éppen ezért programot is hirdetett, hogy a lényeges kérdések kerüljenek előtérbe. Hangsúlyozta a Sunday Telegraphban megjelent cikkében, hogy miután többféle miniszteri posztot is betöltött már, komoly tapasztalata van, ennek alapján állította össze programját.

Gove programja

Többek között az EU-kilépést követően megszűntetné az áfát, pontosabban a hozzáadottérték adót, és helyette az egyszerűbb szisztémát alkalmazná, amikor minden eladáskor egy alacsonyabb kulccsal adóznak az áruk és szolgáltatások, de nem lehet vissazifgényelni, ha már fizettek utánuk. Ez a rendszer működik például az Egyesült Államokban. Emellett változtatna az oktatáson, a környezetvédelmen, de még az igazságügyi rendszeren is. Ami a gazdaságot illeti: növelné a beruházásokat, a termelékenységet és a béreket (ki ne tenné ugyanezeket?).

A választás menete

Holnap este eldől, kik kerülnek a jelöltek közé, utána lesz négy hétköznap, amíg addig szavatnak köztük, amíg csak ketten maradnak a versenyben. Június 22-én pedig megkezdheti a levélben való szavazást a nagyjából 100 ezres párttagság, ez közel egy hónapihóg is eltart, hacsak vissza nem lép a kevéssé esélyes jelölt, hogy lerövidüljön a folyamat.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?