Hirdetés
Hirdetés

Emiatt tör ki újból a hidegháborús hangulat?

2018. május 24., 14:35

Az amerikai kormány visszavonta Kína felé tett meghívását a világ legnagyobb haditengerészeti gyakorlatára. A döntés azután született, hogy Peking újabb rakétákat telepített a Dél-kínai-tenger partjainál. A két hatalom kapcsolata egyre intenzívebb versenybe vált, Washington szerint a kommunista vezetés titkolózik folyamatos fegyverkezéséről, Peking szerint ez már-már a hidegháborúra emlékeztető gyanakvást bírálja.

Az Egyesült Államok visszavonta Kínának tett meghívását, miután Peking fegyverkezésbe kezdett a Dél-kínai-tengeren. A tengerészeti hadgyakorlat visszamondását a kínai kormány bírálta nem építő jellege miatt – írja a Reuters.

A Pentagon szóvivője elmondta, hogy a 2018-as RIMPAC gyakorlat lemondásával a kínai kormány haderőt bővítő magatartására reagálnak. További lépésekről egyelőre nem volt szó, azonban hangsúlyozták: erős bizonyítékaik vannak rá, hogy Kína hajók elleni rakétákat, föld levegő rakétákat és a navigációs rendszerek zavarására alkalmas berendezéseket is küldött a Spartly-szigetekhez.

Hirdetés

A kínai vezetés szerint csupán önvédelemről van szó, amely volumenében jelentősen kisebb, mint amelyet az USA hajtott végre Hawaii és Guam partjainál. Hozzátették: remélik, hogy Washington változtat nem építő jellegű viselkedésén.

A május közepén készült műhold felvételek alapján Kína teherautókkal szállítható rakéta-rendszereket, valamint hadi repülőt is szállíttatott az egyik szigethez, a napokban készült fotók szerint pedig még mindig ott állomásoznak, így akár még mindig ott lehetnek – mondta Greg Poling stratégiai szakértő.

A tengeri védelem legnagyobb hadgyakorlata

A RIMPAC a világ legnagyobb nemzetközi hadgyakorlata, amelyet kétévente tartanak június-július tájékán, rendszerint a Hawaii közelében. Az eseményt az Amerikai Egyesült Államok szervezi, az öthetes gyakorlaton mintegy 22 ország vesz részt.

Az elpróbált műveletek között központi helyet foglal el az, hogy beavatkozás közben egyes nemzetek összekötői más országok hajóira lépve segítenek összehangolni a haderők tevékenységét. Rakétaműveletek, kalózellenes fellépés, katasztrófavédelmi feladatok és tengeralattjáró-manőverek is részét képezik a gyakorlatnak.

Ennyit a barátkozásról? Megint Észak-Koreával kekeckedik Trump

Most Kínának adták parancsba, hogy az észak-koreai találkozó előtt erősítsék meg a határvédelmet. Tovább >>>

Kína először 2012-ben vett részt a gyakorlaton, az akkori döntésről is már megoszlottak a vélemények. A pártolók szerint a közös gyakorlat építő jellegű lehet az amerikai-kínai kapcsolatok terén, az ellenzők ugyanakkor attól tartottak, mindez leginkább Kínának kedvező, mert révén megerősítheti saját haditengerészetét, és új ismereteket szerezhet az amerikai és azokkal szövetséges erőkről – írta korábbi cikkében a HVG.

Titokban fegyverkezik Kína?

A korábbi amerikai elnök, Barack Obama alatt dolgozó védelmi szakértő szerint a döntésnek nagyrészt szimbolikus jelentősége van, amely rámutat, hogy az amerikai-kínai kapcsolatok egyre intenzívebb verseny felé mutatnak, amiért a Pentagon csökkentené a katonai együttműködést a továbbiakban.

A két hatalom viszonya egyébként is ellentmondásos: Donald Trump amerikai elnök az utóbbi időben többször is dicsérte a pekingi vezetést, amiért nyomást gyakorolt Észak-Koreára, még a kereskedelmi háború árnyékában is, a hónap elején ugyanakkor bírálták a haderő növelési akciókat a Dél-kínai-tengeren, amiért cserébe rövid és hosszú távú következményekre is számíthat Kína.

A Pentagon tisztviselői már korábban bírálták, hogy Peking nem volt elég „őszinte” a területen végbe vitt gyors fegyverkezéssel kapcsolatban, ami feltételezhetően hírszerzési célokat is szolgál. Kína szerint mindez a hidegháborúhoz hasonló gyanakvás csupán: a kiküldött hadieszközök volumene normális, nincs szó militarizációról.

Trump mégsem tett le a háborúról: bevitt egy újabb ütést

Néhány napig úgy tűnt, elkerüli a kereskedelmi háborút az Egyesült Államok és Kína, de hamar halványulni kezdett a remény: Trump elnök elégedetlen a tárgyalásokkal, és miközben folyik az egyeztetés, újabb intézkedést jelentett be, ami fájdalmat okozna az ázsiai cégeknek. Bár nem nagyon kérte senki, elkezdi megvédeni az autóipart is. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?