Hirdetés
Hirdetés

Ennyi volt: hamarosan véget ér egy korszak

2018. április 19., 07:24

Nesze neked, Brexit: újabb szomorú emlékeztetőt kap a brit gazdaság.

Narendi Modi indiai, és Theresa May brit miniszterelnök. (EPA/SIMON DAWSON / POOL)
Narendi Modi indiai, és Theresa May brit miniszterelnök. (EPA/SIMON DAWSON / POOL)

Londoni elemzők szerint a jórészt egykori gyarmatok alkotta, még 1931-ben alapított, Nemzetközösség (Commonwealth) ma kezdődő csúcstalálkozója az utolsó, amelyen Nagy-Britannia a közösség legnagyobb gazdaságaként vesz részt, a két év múlva következőn szinte bizonyosan India áll majd a csoport gazdasági ranglistájának élén.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) tanulmányában kimutatja, hogy a dollárban számolt brit hazai össztermék 2000-ben még több mint kétszer nagyobb volt, mint Kanadáé, a Commonwealth akkori második legnagyobb gazdaságáé. A gazdaság bruttó termelési értéke még 2010-ben is 42 százalékkal haladta meg Indiáét, amely addigra a Nemzetközösség második legnagyobb gazdaságává lépett elő.

A britek le fognak maradni

A ház a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről 2017 végén összeállított távlati előrejelzésében (CEBR World Economic League Table, WELT) az idénre jósolta, hogy India megelőzi Nagy-Britanniát, és a világ ötödik legnagyobb gazdaságává válik.

Hirdetés

A cég friss előrejelzése szerint ugyanakkor a font dollárhoz viszonyított váratlan erősödése miatt Nagy-Britannia még egy évig a Nemzetközösség legnagyobb gazdasága maradhat. Az indiai gazdaság növekedési üteme azonban meghaladja a 7 százalékot, a brit gazdaságé nem éri el a 2 százalékot, és bár sok függ a rúpia volatilis dollárárfolyamától, biztosnak tűnik, hogy a 2020-as Kuala Lumpur-i Commonwealth-csúcson már Indiáé lesz az országcsoport legnagyobb gazdasága.

A krikett az átrendeződés hírnöke?

A jelentés szerint 2032-re India hazai összterméke már a háromszorosa lesz Nagy-Britanniáénak, jóllehet a brit gazdaság még akkor is jó eséllyel a második helyen áll majd a nemzetközösségi ranglistán.

Némileg furcsa módon az elemzők nem csak a gazdasági tényekre alapozzák a véleményüket, hanem a Commonwealth „nemzeti sportjának” eredményeire is, és itt már óriási a fölény: számítási módszerektől függően 60-80 százaléka a sport bevételeinek már Indiáé, így kétség sem férhet hozzá, hogy a krikett világában átvette a domináns szerepet.

A CEBR szerint ugyanez a dominancia-átrendeződés várható a jövőbeni nemzetközösségi csúcstalálkozókon. A csoportot valamikor Brit Nemzetközösségnek hívták, és bár az valószínűtlen, hogy a szerveződés hivatalos elnevezése valaha is Indiai Nemzetközösség lesz, tényszerűen a közösség valószínűleg azzá válik.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?