Hirdetés
Hirdetés

Ennyi volt: hamarosan véget ér egy korszak

2018. április 19., 07:24

Nesze neked, Brexit: újabb szomorú emlékeztetőt kap a brit gazdaság.

Narendi Modi indiai, és Theresa May brit miniszterelnök. (EPA/SIMON DAWSON / POOL)
Narendi Modi indiai, és Theresa May brit miniszterelnök. (EPA/SIMON DAWSON / POOL)

Londoni elemzők szerint a jórészt egykori gyarmatok alkotta, még 1931-ben alapított, Nemzetközösség (Commonwealth) ma kezdődő csúcstalálkozója az utolsó, amelyen Nagy-Britannia a közösség legnagyobb gazdaságaként vesz részt, a két év múlva következőn szinte bizonyosan India áll majd a csoport gazdasági ranglistájának élén.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) tanulmányában kimutatja, hogy a dollárban számolt brit hazai össztermék 2000-ben még több mint kétszer nagyobb volt, mint Kanadáé, a Commonwealth akkori második legnagyobb gazdaságáé. A gazdaság bruttó termelési értéke még 2010-ben is 42 százalékkal haladta meg Indiáét, amely addigra a Nemzetközösség második legnagyobb gazdaságává lépett elő.

A britek le fognak maradni

A ház a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről 2017 végén összeállított távlati előrejelzésében (CEBR World Economic League Table, WELT) az idénre jósolta, hogy India megelőzi Nagy-Britanniát, és a világ ötödik legnagyobb gazdaságává válik.

Hirdetés

A cég friss előrejelzése szerint ugyanakkor a font dollárhoz viszonyított váratlan erősödése miatt Nagy-Britannia még egy évig a Nemzetközösség legnagyobb gazdasága maradhat. Az indiai gazdaság növekedési üteme azonban meghaladja a 7 százalékot, a brit gazdaságé nem éri el a 2 százalékot, és bár sok függ a rúpia volatilis dollárárfolyamától, biztosnak tűnik, hogy a 2020-as Kuala Lumpur-i Commonwealth-csúcson már Indiáé lesz az országcsoport legnagyobb gazdasága.

A krikett az átrendeződés hírnöke?

A jelentés szerint 2032-re India hazai összterméke már a háromszorosa lesz Nagy-Britanniáénak, jóllehet a brit gazdaság még akkor is jó eséllyel a második helyen áll majd a nemzetközösségi ranglistán.

Némileg furcsa módon az elemzők nem csak a gazdasági tényekre alapozzák a véleményüket, hanem a Commonwealth „nemzeti sportjának” eredményeire is, és itt már óriási a fölény: számítási módszerektől függően 60-80 százaléka a sport bevételeinek már Indiáé, így kétség sem férhet hozzá, hogy a krikett világában átvette a domináns szerepet.

A CEBR szerint ugyanez a dominancia-átrendeződés várható a jövőbeni nemzetközösségi csúcstalálkozókon. A csoportot valamikor Brit Nemzetközösségnek hívták, és bár az valószínűtlen, hogy a szerveződés hivatalos elnevezése valaha is Indiai Nemzetközösség lesz, tényszerűen a közösség valószínűleg azzá válik.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?