3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll. Zelenszkij kampányszóvivője szerint a módszereknek ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács. Az orosz miniszterelnök szerint javulhat az ukrán-orosz viszony.
A humorista Zelenszkij ünnepli választási győzelmét Kijevben. EPA/STEPAN FRANKO

Ezt Dmitro Razumkov, a vasárnapi elnökválasztást megnyerő Zelenszkij kampányszóvivője jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján.

Ösztönzés korbács helyett

Arra a kérdésre, hogy a leendő ukrán elnök kész-e politikailag támogatni a nyelvtörvényt, Razumkov azt mondta: a parlamentnek előbb el kell fogadnia a jogszabályhoz benyújtott módosításokat.

Szerinte az államnyelv fejlesztése és támogatása az államfő egyik kulcsfontossága feladata.

"A módszereknek viszont inkább ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács".

Kötelezővé tennék az ukránt

A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett hozzá a második olvasatban történő tárgyalásához. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be.

A javaslat a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

Jó külkapcsolatokat akar

A külkapcsolatokban várható változásra vonatkozó kérdésre Zelenszkij szóvivője azt mondta: Ukrajnának jelenleg baráti a kapcsolata az európai országok többségével, ha változás lesz, az csakis a "jó irányba" lesz.

Közben Pavlo Klimkin külügyminiszter is gratulált "az ukrán népnek a demokratikus választáshoz", Zelenszkijnek pedig győzelméhez. Azt ígérte: minden tőle telhetőt megtesz, hogy az átmeneti időszakban "ne kelljen semmi miatt aggódni" a külpolitikában.

Nem hisznek Porosenkónak

Razumkov ugyanakkor kételkedik abban, hogy őszinte volt Petro Porosenko hivatalban lévő államfő vasárnap éjjel tett ígérete, miszerint segíteni fogja Zelenszkijt mint új államfőt az átmenetben. A szóvivő szerint az ukrán politikában gyakran nem esik egybe az, amit mondanak és az, amit tesznek.

Mint mondta, nem volt túl korrekt, hogy a segítségnyújtás felajánlása mellett egyúttal bírálta is az újonnan megválasztott elnököt. Szerinte lehetőséget kell adni az új csapatnak végrehajtani azokat a változtatásokat, amelyeket ők maguk akarnak megtenni.

Így reagáltak az oroszok

Eközben Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta: Ukrajna új elnökének megválasztása nyomán esély van az orosz-ukrán viszony javítására.

Szerinte a legfontosabb, amit ehhez az új ukrán vezetésnek kívánni lehet, az a "józanság", valamint annak a megértése, hogy "a két nép közötti kapcsolat mély értékének fölötte kell állnia a politikai konjunktúrának".

Hozzátette: van esély az Oroszországgal folytatott együttműködés javítására. Ehhez szerinte becsületességre, valamint pragmatikus és felelősségteljes hozzáállásra van szükség.

"Olyan hozzáállásra, amely figyelembe veszi az Ukrajnában kialakult politikai realitást, beleértve elsősorban az ország keleti részén kialakult helyzetet."

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint egyelőre korai Zelenszkijt üdvözölni és az együttműködésről beszélni. Úgy véli, hogy az új vezetőt a tettei alapján lehet majd megítélni.

(Kapcsolódó anyag: Információs háborút indít az új ukrán elnök.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG