Hirdetés
Hirdetés

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

2019. április 22., 17:15

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll. Zelenszkij kampányszóvivője szerint a módszereknek ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács. Az orosz miniszterelnök szerint javulhat az ukrán-orosz viszony.

Ukrainian showman and comedian, and Presidential candidate Volodymyr Zelensky (С) reacts at his campaign headquarters following a presidential elections in Kiev, Ukraine, on April 21, 2019. Ukrainians voted during the second round of Presidential elections on 21 April 2019. EPA/STEPAN FRANKO
A humorista Zelenszkij ünnepli választási győzelmét Kijevben. EPA/STEPAN FRANKO

Ezt Dmitro Razumkov, a vasárnapi elnökválasztást megnyerő Zelenszkij kampányszóvivője jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján.

Ösztönzés korbács helyett

Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy a leendő ukrán elnök kész-e politikailag támogatni a nyelvtörvényt, Razumkov azt mondta: a parlamentnek előbb el kell fogadnia a jogszabályhoz benyújtott módosításokat.

Szerinte az államnyelv fejlesztése és támogatása az államfő egyik kulcsfontossága feladata.

"A módszereknek viszont inkább ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács".

Kötelezővé tennék az ukránt

A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett hozzá a második olvasatban történő tárgyalásához. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be.

A javaslat a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást is kilátásba helyez.

Jó külkapcsolatokat akar

A külkapcsolatokban várható változásra vonatkozó kérdésre Zelenszkij szóvivője azt mondta: Ukrajnának jelenleg baráti a kapcsolata az európai országok többségével, ha változás lesz, az csakis a "jó irányba" lesz.

Közben Pavlo Klimkin külügyminiszter is gratulált "az ukrán népnek a demokratikus választáshoz", Zelenszkijnek pedig győzelméhez. Azt ígérte: minden tőle telhetőt megtesz, hogy az átmeneti időszakban "ne kelljen semmi miatt aggódni" a külpolitikában.

Nem hisznek Porosenkónak

Razumkov ugyanakkor kételkedik abban, hogy őszinte volt Petro Porosenko hivatalban lévő államfő vasárnap éjjel tett ígérete, miszerint segíteni fogja Zelenszkijt mint új államfőt az átmenetben. A szóvivő szerint az ukrán politikában gyakran nem esik egybe az, amit mondanak és az, amit tesznek.

Mint mondta, nem volt túl korrekt, hogy a segítségnyújtás felajánlása mellett egyúttal bírálta is az újonnan megválasztott elnököt. Szerinte lehetőséget kell adni az új csapatnak végrehajtani azokat a változtatásokat, amelyeket ők maguk akarnak megtenni.

Így reagáltak az oroszok

Eközben Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta: Ukrajna új elnökének megválasztása nyomán esély van az orosz-ukrán viszony javítására.

Szerinte a legfontosabb, amit ehhez az új ukrán vezetésnek kívánni lehet, az a "józanság", valamint annak a megértése, hogy "a két nép közötti kapcsolat mély értékének fölötte kell állnia a politikai konjunktúrának".

Hozzátette: van esély az Oroszországgal folytatott együttműködés javítására. Ehhez szerinte becsületességre, valamint pragmatikus és felelősségteljes hozzáállásra van szükség.

"Olyan hozzáállásra, amely figyelembe veszi az Ukrajnában kialakult politikai realitást, beleértve elsősorban az ország keleti részén kialakult helyzetet."

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint egyelőre korai Zelenszkijt üdvözölni és az együttműködésről beszélni. Úgy véli, hogy az új vezetőt a tettei alapján lehet majd megítélni.

(Kapcsolódó anyag: Információs háborút indít az új ukrán elnök.)

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?