Hirdetés
Hirdetés

Erdogan és Putyin a legbékésebb vezetők között

Fellegi Tamás, 2018. november 13., 06:07

Az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából tartott ünnepség után békefórum kezdődött Párizsban, mintegy ellentéteként az egykori rosszemlékű békekonferenciának. Mindenki részt vett, aki számít, kivéve Donald Trumpot.

Ha már összegyűlt a világ vezetőinek színe-java Párizsban, jó lehetőség adódott, hogy tartsanak egy olyan találkozót, ahol a világ kérdéseit együtt megtárgyalhatják. Az eseményt békefórumnak nevezték, és már vasárnap elkezdődött. A nyitóbeszédet Angela Merkel tartotta, és arra figyelmeztetett, hogy olyan nacionalista erők próbálnak előtörni, amelyek a világháborúkat is okozták.

Kakukktojás

Egyúttal utalt az eseményen egyedüliként részt nem vevő amerikai elnökre, aki túlzottan is az amerikai érdekekről és a bezárkózásról beszél, miközben országa volt lényegében a világbéke őre a második világháború óta, egyúttal a szabad, nyugati világ védelmezője a kommunizmussal szemben. Szó szerint ezt mondta: aggasztó, hogy van, aki az önérdeket helyezi előtérbe és nem veszi komolyan azokat a szoros kapcsolatokat, amelyek a 73 éve fennálló békét lehetővé tették.

Hirdetés

A ma felmerülő problémák legtöbbje nem oldható meg nemzeti szinten, csak együtt. Ezért kell hangot találniuk egymással az országoknak és vezetőiknek. Ha már 100 éve sem működött az elszigetelődés politikája, miért működne most, amikor a kereskedelemtől a kommunikációig minden sokkal inkább összeköti az országokat?

A múlt csapdái

Merkel után Emmanuel Macron beszélt: a francia elnök azt a reményét fejezte ki, hogy a fórum a többoldalú kapcsolatok építése által segít elkerülni a múlt csapdáit, és az, hogy a világ vezetői részt vesznek egy ilyen fórumon, demonstrálja a megbékélés erejét, pont száz évvel azután, hogy Európát a világtörténelem addigi legvéresebb háborúja szakította szét.

Az erős emberek is csatlakoztak

Ami különösen jól mutatott, hogy Merkel és Macron beszédét együtt hallgatták olyan politikusok, mint Vlagyimir Putyin, és Erdogan török elnök, ami arra utal, hogy sok konfliktus után ők is vágynak már a kiegyensúlyozottabb nemzetközi kapcsolatokra. Donald Trump távozott: az elnöki különgép kevéssel a fórum kezdete után emelkedett a levegőbe.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyon dühösek az emberek: Magyarországgal van tele a világsajtó

Nagyon dühösek az emberek: Magyarországgal van tele a világsajtó

Külföldi lapok szerint a tüntetők fiatalabbak és harciasabbak a megszokottnál, és a szélsőjobbosoktól a liberálisokig szinte mindenki ott van a tömegben. A liberálisok EP-frakcióvezetője az elhíresült Simicska-frázissal kommentálta az eseményeket, és a német államminiszter is szimpátiáját fejezte ki a demonstrálókkal.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?