Hirdetés
Hirdetés

Erős héten vagyunk túl – egyre közelebb a 2-essel kezdődő euró?

2018. január 07., 15:04

Jelentős hazai hírek hiányában is növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe a héten. A forintot rángatták jobbra-balra, de végül szép erősödést produkált a hét végére. Az olajár két éve nem látott csúcson, rekordot döntött Amerikában a Dow Jones, Trump már a következőt várja. A csonka hét ellenére sem volt eseménytelen a kereskedés.

A BUX  végül pénteken 39 995,16 ponton zárt, előző heti értékénél 617,85 ponttal, 1,57 százalékkal magasabban. A magyar részvénypiac heti forgalma 34,44 milliárd forint volt az előző kereskedési héten elért 15,94 milliárd forint után, a vezető részvények árfolyama a Richter kivételével egytől egyig erősödött. Fontos azonban látni, hogy hazai hírek hiányában elsősorban a külföldi piacok eseményeit követte a BÉT, az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint ugyanakkor hamarosan a 40 ezres álomhatárt tesztelheti majd a BUX.

Az OTP és a Richter húzta a hetet

Az OTP még csütörtökön jelentette be, hogy tőkét emelt a szerb leánybankjában. Vállalati hírek szempontjából egyébként sűrű volt az utolsó előtti kereskedési nap, szintén csütörtökön jelentette be a Richter, hogy munkavállalói értékpapír-juttatási programjának megfelelően a munkavállalóknak átadott csaknem 351 ezer törzsrészvény zárolását a letéti idő lejártával megszüntette, így a részvények értékesíthetők. A Mol-marzsok a régióban megfigyelhető trendeknek megfelelően decemberben gyengén alakultak, ez derült ki a hónap elején szokásosan közzétett jelentésből.

Hirdetés

Továbbra is vegyes a hazai vezető részvények technikai képe. Az OTP a fontos ellenállási szinteknél kifulladni látszik, a Richter továbbra is igen volatilis maradhat. A két korábbi lemaradó, a Mol és a Magyar Telekom képe viszont pozitív, különösen a Mol-ra érdemes figyelni, vélik az Equilor elemzői.

Csúcson az olajár és Amerika

Szerdán ismét 2 és fél éves csúcsra jutott az olaj ára: a hét közepén 61 dollár fölé emelkedett a WTI árfolyama, a Brent pedig egészen 67,50-ig kapaszkodott. Ennél magasabb csak 2015 tavaszán volt az ár, akkor is csak kevéssel. Jelenleg az iráni tüntetések befolyásolhatják az árat, de önmagában az a tény, hogy a trend jó fél éve emelkedő, megadja az év eleji irányt. A CNBC adatai szerint a shortosok folyamatosan zárnak: feladják az áresésre vonatkozó spekulációt, ugyanakkor egyre több spekulatív vételi pozíciót nyitnak.

Mindeközben a Dow Jones index is átvitte a 25 ezres lélektani határt, sőt, Donald Trump maga már a 30 ezret jósolta az egyik Twitter-posztjában.

Trump egyébként előszeretettel tulajdonítja a saját sikerének a tőzsdei indexek mozgását.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?