Hirdetés
Hirdetés

Erre büszkék lehetünk: hasít a magyar ipar

2017. augusztus 11., 09:10

A második becslés alapján sem lehet okunk panaszra.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

A júniusi második becslés szerint az ipari termelés volumene 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,5 százalékkal emelkedett. 2017 első hat hónapjában a termelés 5,6 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában, ezt közölte a KSH a Privátbankár.hu-val. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,2 százalékkal csökkent.

Forrás: KSH

Hirdetés

Az ipari export volumene 4,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 34 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 3,6 százalékkal csökkent. A feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 7,2 százalékkal nőttek. Az ipar belföldi értékesítése 2,6, ezen belül a feldolgozóiparé 3,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Hasított a feldolgozóipar

Az iparon belül a jelentős súlyt (96 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 3,9, a csekély súlyú bányászaté 17,1 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,4 százalékkal mérséklődött. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben 0,9 és 21 százalék közötti mértékben nőtt, és csak háromban csökkent a volumen az előző év azonos hónapjához képest. Ezzel a májusi növekedés után a feldolgozóipari termelés 29 százalékát adó járműgyártás kibocsátása 1,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti jármű alkatrészeinek termelése 0,9 százalékkal emelkedett, a közúti gépjármű gyártásáé 4,1 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés egytizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,9 százalékkal nőtt. Ezen belül a legjelentősebb részarányú (24 százalék) húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,6 százalékkal csökkent, míg a legnagyobb mértékben, 10,6 százalékkal a dohánytermék gyártása emelkedett. A legjelentősebb visszaesést, 22 százalékot a növényi, állati olaj gyártásában mértük. A legnagyobb mértékben, 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a feldolgozóipari termelésből 7,9 százalékkal részesülő gép, gépi berendezés gyártása, elsősorban a motor-, turbinagyártás kiemelkedő exportteljesítményének köszönhetően.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?