Hirdetés
Hirdetés

Értékelték Európát – tarthatatlan a mostani állapot?

2017. november 22., 08:44

Ha növekedni akarnak az átalakuló gazdaságok, új modellre lesz szükség az EBRD szerint.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Kiadta éves helyzetértékelését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a 120 oldalas dokumentum szerint pedig jócskán lenne mit átgondolni az európai gazdaságban. Meglátásuk szerint a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai országoknak ugyanis új növekedési modellre lenne szükségük ahhoz, hogy kitörhessenek az eddig elért közepes jövedelmi szint korlátai közül. Ezek között kulcsszerepet játszhat az infrastruktúra fejlesztése, a bank működési területét alkotó gazdaságok teljes jövőbeni tőkebevonási igényének 40 százalékát ugyanis a szükséges infrastrukturális beruházások tőkeigénye adja.

A jövő évre vonatkozó előrejelzés. Forrás: EBRD
A jövő évre vonatkozó előrejelzés. Forrás: EBRD

Az EBRD becslése szerint ezeknek a gazdaságoknak a következő öt évben mintegy 1900 milliárd eurót kell az infrastruktúra fejlesztését célzó beruházásokra fordítaniuk a további növekedés elősegítése végett, és a beruházási összeg 64 százalékát a közlekedési infrastruktúra javítására kell költeni. Meglátásuk szerint a teljes beruházási igény egy-egy évre vetített kiadásai a régió együttes GDP-jének 9 százalékát teszik ki. Ez a ráfordítás egyébként Európában az egyik legalacsonyabb, Mongóliában például a ráfordítások 80 százaléka infrastrukturális jellegű.

Hirdetés

Mi kell a fejlett gazdasághoz?

A felülvizsgált értékelési rendszerben az EBRD hat kategóriát vizsgál. Új meghatározása szerint a fenntartható piacgazdaság hat fő ismérve

  • a versenyképesség,
  • a jó állami és vállalati szintű kormányzási minőség,
  • a zöld technológiák alkalmazása,
  • az inkluzív jelleg, amely kiterjed a nemek közötti egyenjogúság biztosítására, a térségi különbségek kezelésére és a fiatalok érvényesülési lehetőségének megteremtésére,
  • az ellenállóképesség, amely a pénzügyi és az energiaszektor stabilitását méri,
  • valamint az integráltság szintje, amely azt vizsgálja, hogy az egyes gazdaságok mennyire nyitottak a külkereskedelemre, a beruházásokra és a pénzügyi szolgáltatásokra.
Az első féléves eredmény alapján egész jól teljesített a magyar gazdaság. Forrás: EBRD
Az első féléves eredmény alapján egész jól teljesített a magyar gazdaság. Forrás: EBRD

Az egyes kritériumokra gyűjthető tíz pontból az EBRD értékelése szerint Magyarország a gazdaság integráltságára kapta a legtöbbet, 7,89 pontot, és ezzel az első helyre került a szűkebb közép-európai és a balti csoportban, valamint az EBRD összes működési országát felsoroló teljes listán egyaránt. Az állam- és vállalatirányítási kategóriába az EBRD 5,31 pontot, a többi kritériumra 6 pont feletti osztályzatokat adott Magyarországnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?