Hirdetés
Hirdetés

Észak-Korea az egyesülésről álmodik, de nem német módra

Fellegi Tamás, 2018. szeptember 18., 06:06

Az egyesülés kérdését időről időre felvetik a két Koreában, ahogy általában a kettéosztott nemzeteknél. Németországban is állandóan napirenden volt a kérdés, de reménytelennek tűnt, aztán meglepetésszerűen pillanatok alatt lezajlott. Korea helyzete bonyolultabb: nem tudja a gazdag rész integrálni a szegényt, sőt, pont utóbbi szeretné az egész országot uralni.

A héten csúcstalálkozó lesz a két Korea vezetői, Kim Dzsongun és Mun Dzsein között Phenjanban, előtte csúcsra járatják az északi propagandát, ezúttal a két ország egyesülésének kérdését vették elő. Ráadásul egy 16 éves fiút is bevetettek, aki a helyi munkás-paraszt vörös őrség (nevezhetjük Hitlerjugendnek is) tagjaként Phenjanban elmondta a Reuters munkatársának, üzenvén a déli ifjúságnak, hogy milyen jó Kim Dzsongun védőkarjai alatt élni. A fiú és társai a szeptember 9-i phenjani katonai parádén vettek részt, utána szabadnapot kaptak, ekkor készült az interjú.

Dél nem lelkes

Dél-Koreában közben sokkal kisebb a lelkesedés az egyesülés iránt. Egyrészt bármilyen jó is az ifjú munkásőr szerint Kim katonájának és alattvalójának lenni, ők köszönik, nem kérnek belőle, ahogy a nyugatnémetek se óhajtották volna Honecker kommunista rendszerét. Ugyanakkor, ha egyszerűen összedőlne az észak-koreai rezsim, ahogy ez az NDK-ban is történt, akkor is ijesztő lenne nekik az elképesztően szegény, viszont nagyszámú nemzettestet hirtelen a szárnyuk alá venni.

Hirdetés

Jól hangzik

Persze Kim Dzsongun sem azért veszi ilyenkor elő a kérdést, mert annak realitása van, hanem mert jól hangzik a csúcstalálkozó előtt, demonstrálja vele, hogy neki milyen nemes, békés, sőt mi több, össznemzeti szándékai vannak. Kim a következőket mondta: bontsuk le köztünk lévő falat (Berlinben annak idején Reagan amerikai elnök címezte ugyanezeket a szavakat Gorbacsov szovjet vezetőhöz), hogy elérhessük a koreai emberek nagy álmát, az egyesüléshez vezető utat.

A németeknek könnyebb volt

Mindazonáltal az észak-koreaiak sokkal inkább szeretnék az egyesülést, de hát ezen miért is kéne csodálkoznunk? A szegény rokon nagyon akarja, a gazdag kevésbé. Az északiak közül persze csak azokat tudták megkérdezni, akik meglógtak az országból, de jobb híján ezt is mintának tekintették az északiak véleményét illetően. A megkérdezettek 95 százaléka szorgalmazná az egyesülést, míg a déliek körében ez az arany csak 53 százalék.

Az északi-koreai egy főre jutó GDP mindössze 4,4 százaléka a dél-koreainak, azaz a délieknek gyakorlatilag a nulláról kéne felhúzni gazdaságilag az északi országrészt. Ráadásul, míg a gazdag NSZK 64 millió lakosára az NDK mindössze 16 millió lakosa jutott, azaz csak negyedével nőtt a gazdag országrész népessége az egyesüléssel, Koreában az 50 millió délire 25 millió északi jut, így felével nőne a népesség.

Azok a fránya szankciók

Északi részről most van még egy oka az egyesülés emlegetésének: a szankciókat délnek is be kell tartania, ezt próbálja meg Észak-Korea a barátkozás és egyesülés szüntelen emlegetésével megnehezíteni, illetve nyomást gyakorolni, hogy kezeljék lazábban a kérdést, ha jobb viszonyt akarnak.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?