3p
Emelkedik az eurózóna inflációja és csökken a munkanélküliség, így az EKB nem kerülheti el most már a pénznyomtatást beszüntetését és a kamatemelést. Érthető, hogy erősödik az euró a dollárhoz és a svájci frankhoz képest egyaránt. Utóbbi negatív kamata miatt a svájci jegybank évente 2 milliárd frankot kaszál.

Áhítják az inflációt

Mostanában a fejlett országok alig várják, hogy emelkedjen az infláció, miután évek óta attól félnek, hogy elfogy, sőt negatív lesz, és akkor jön a gazdasági visszaesés, mint 1929-ben. Pedig szó sincs ilyesmiről: a gazdaság dübörög Amerikában is, Európa nagy részén is, a munkanélküliség csökken, sőt egyes helyen közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság és munkaerőhiány tapasztalható, mint például nálunk. Csupa öröm, hogy nem magasabb az infláció, hisz máskor ilyen esetben gyakran elszáll, de most a jegybankok valamiért nagyon vágynak rá.

Az Eurostat adatai szerint júliusban az eurózóna inflációja változatlan volt 1,3 százalékon, viszont a maginfláció, amely nem tartalmazza az élelmiszerek és az energia árait, a június 1,2 százalékról 1,3 százalékra nőtt, így nincs is messze az EKB 1,9 körüli célszintjétől. Ehhez képest a kamatszint még mindig 0, az EKB pedig még folytatja fedezetlen kötvényvásárlási programját, hogy extra pénzt pumpáljon a gazdaságba, de erre az adatra valószínűleg most már gyorsan megkezdi a program fokozatos leépítését, és talán jövőre már a kamatemelésbe is belefog.

Zuhanó munkanélküliség

A munkanélküliség 2009 óta a legalacsonyabb értékre esett, ami a 19 ország átlagában 9,1 százalék, de országonként óriási eltérések vannak. Spanyolország és Olaszország húzza fel leginkább az átlagot 17,1 illetve 11,1 százalékkal, de mindkettőben erőteljes a csökkenés: egy hónap alatt egyaránt 0,2 százalék. A görög adat egyelőre nem jelent meg, az előző szám 21,3 százalék volt.

Az eurózóna és az egész Unió munkanélkülisége az ezredforduló óta. Forrás: eurostat

A másik véglet Németország, ahol 3,9-ről 3,8-ra csökkent a munkanélküliség, ami már bőven a de facto teljes foglalkoztatottságnak felel meg. Ennél alacsonyabb adat is van az Európai Unióban, de az eurózónán kívül: Csehországban, ahol 2,9 százalék az arány. Ez valójában már igen erős munkaerőhiánnyal jár együtt, nem véletlen, hogy ukrán vendégmunkásokat alkalmaznak, az alapprobléma pedig az, ami nálunk is: még alacsonyak a bérek és főleg túlértékelt a hazai valuta.

Erős euró, vidám svájciak

Mindezek alapján érthető, hogy erősödik az euró, hisz a javuló adatok láttán most már nem kerülheti el az Európai Központ Bank, hogy véget vessen a válságkezelő monetáris politikának, és beszüntesse a kötvényvásárlási programot, valamint megkezdje a kamatemelést. Így viszont óhatatlanul ki fog egyenlítődni az euró és a dollár közti különbség, még ha hosszabb távon is, ami indokolja a dollár euróval szemben található gyengülését.

Az euró hozama ugyanakkor a svájci frankkal szemben is nőni fog, pláne, hogy a franknak jelenleg mínusz 0,75 százalék a kamata, vagyis aki bankban tartja a pénzét svájci frankban, szép összeget fizet érte. Nem csoda, hogy az utóbbi időben esni kezdett a frank is, az a fura, hogy van még bárki, aki frankot tart. Mindenesetre Svájcnak jó üzlet a negatív kamat: a Svájci Nemzeti Bank az első félévben egymilliárd frankot szedett be belőle.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG