Hirdetés
Hirdetés

Európa viszonozza Trump kellemetlen lépését

2018. június 22., 06:07

A kölcsönösség jegyében az Európai Unió vámot vet ki néhány amerikai termékre, viszonozva az acélra és alumíniumra korábban kivetett vámokat. Kérdés, hogy Trump visszavonul, vagy fokozza a kereskedelmi háborút, és hogy tartósan konfliktusban akar-e maradni szövetségeseivel, vagy csak a novemberi kongresszusi választásokig.

Kérdés, hogy amikor Donald Trump kivetette a vámokat úgy az európai, mint a kínai termékekre, számolt-e azzal, hogy komoly gazdasági hatalmakról van szó, akik az egyoldalúan kivetett, ellenségesnek és főleg fölöslegesnek tekintett vámokra hasonló intézkedésekkel reagálnak. Nem is tehetnek mást, mivel ez presztízsveszteséget jelentene, és azt a képzetet keltené, hogy Trump bármit megtehet.

A termékek

Az amerikai vámokat az európai acélra és alumíniumra vetették ki, az európai válaszlépés olyan termékekre vonatkozik, mint a farmernadrágok, motorbiciklik és a bourbon whisky, de a floridai narancsból készülő narancslé is a listára került. Az EU kereskedelmi biztosa szerint az amerikai egyoldalú vámok bevezetése nem hagyott más lehetőséget, de reméli, hogy nem sokáig marad fenn a jelenlegi helyzet.

Hirdetés

Az acél-, és alumíniumvámok Mexikóra és Kanadára is kiterjedtek, és a két ország is viszonozta a lépést. Mindeközben Kínával is elmérgesedett a helyzet: hiába volt megegyezés a korábbi tárgyalásokon, Trump 50 milliárd dollár értékű kínai árura vetett ki vámot, ezt Kína viszonozta, mire Trump azzal fenyegetőzött, hogy 200 milliárd dollárnyi termékre terjeszti a vámot.

A vas és acél országa

Trump az acél-, és alumínium import vámot nemzetbiztonsági okokkal magyarázta, hozzátéve, hogy a túlkínálat az amerikai acél-, és alumíniumgyártókat fenyegeti. Ez kissé úgy hangzik, mint amikor Rákosi a vas és acél országát óhajtotta megteremteni (és meg is tette), noha ez már akkor, 65-70 évvel ezelőtt is kissé idejét múltnak tűnt. Ma pedig végképp nem kulcsiparágakról van szó, pláne nem Amerikában, ahol a legkifinomultabb technológiai iparágak húzzák a gazdaságot.

Permanens kampány

Ezek alapján úgy tűnik, hogy Trump számára az egész hazai politikai okokból érdekes, mert a hazai ipar védelme ott is komoly varázsige a választási kampányban, nagyjából, mint a migránsozás. Csakhogy míg a migránsozáshoz nem kell más, mint médiapropaganda, a vámok kivetése súlyos csapás az ország közötti kapcsolatokra és magára a világgazdaságra, beleértve Amerikát is. Az acéltermékek megdrágulnak, és ez sok más termékre is vonatkozik, így az amerikai lakosság komoly árnövekedéssel nézhet szembe.

Felmérte?

Kérdés, hogy ennek hatása politikailag mekkora, mindenesetre úgy tűnik, Trump nem nagyon mérlegeli sem az ilyen jellegű hatásokat, sem a nemzetközi kapcsolatokban okozott kárt. Márpedig ezek nagyon súlyosak lehetnek, egyrészt azért, mert szövetséges országok kormányai és közvéleménye rendkívül sértőnek ítél meg ilyen, egyeztetés és tárgyalások nélküli lépéseket, másrészt a jelenlegi, páratlan világgazdasági fellendülés is nagy pofont kaphat a kereskedelmi háború miatt.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?