Hirdetés
Hirdetés

Ez a muzulmán atomhatalom a következő időzített bomba

2017. december 02., 18:23

A vallási szélsőségesek halálos áldozatot követelő demonstrációkat rendeztek, és győztek, a hadsereg nem engedelmeskedett a kormánynak, a vezető politikusok ellen korrupciós vizsgálatok folynak. Az ország devizatartalékai folyamatosan fogynak, az elnök azt bizonygatja, hogy nincs szükség mentőcsomagra. Mindezek mellett atomhatalom.

Fort Lahore, Pakisztán (Pixabay)
Fort Lahore, Pakisztán (Pixabay)

Pakisztán a héten a tervezettnél többet, 5,5 milliárd dollár tőkét szerzett kötvénykibocsátásból, amire azért volt szükség, mivel devizatartalékai az idén vészesen lesüllyedtek. Az elnök, Shahid Khaqan Abbasi a Bloombergnek azt mondta, a fizetési mérleg romlása csak átmeneti, bár elismerte, hogy a politikai felfordulás negatívan érinti az ország gazdaságát. Ennek ellenére valószínűsíti, hogy elérik majd az évi hat százalékos gazdasági növekedést.

Az atomfegyverrel rendelkező országban a vezető politikusok ellen folyó korrupciós ügyek és vallási szélsőségesek tiltakozásai gondoskodnak folyamatos feszültségekről. A kormány megbízatása június 4-én lejár, az országból idén a 2008-as válság óta nem látott nagyságú tőke áramlott ki. Az elmúlt években számos alkalommal kaptak pénzt a Nemzetközi Valutaalaptól. Ennek ellenére az elnök most azt hajtogatja, hogy nincs szükségük mentőcsomagra.

Hirdetés

Nemrég rendőrautókat gyújtottak fel és rendőröket gyilkoltak a vallási szélsőségesek, a hadsereg először megtagadta a rendrakást. Ezek után mégis elkezdték felszámolni a fontos közlekedési vonalakat blokkoló erőszakos tüntetéseket, majd újra visszavonták őket.

Állandó a káosz

“Pakisztán, az időzített bomba – egy ország állandó káoszban” – hangzik a német Heise.de cikkének címe. A cikk szerint a demonstráció a szélsőségesek szabadon engedésével és az igazságügy-miniszter lemondásával végződött, követeléseiket is teljesítették, annak ellenére, hogy rendőröket gyilkoltak.

A szélsőségesek félelemben tartják a társadalmat, a politikusok pedig gyakran semmit sem tesznek, pedig egy évekkel ezelőtti, 140 halálos áldozatot kívánó iskolai támadásnál megígérték, hogy szigorúan fognak fellépni a szélsőségesek ellen. Ehelyett inkább felhasználják őket, hogy Indiában, Kasmírban vagy Afganisztánban beavatkozzanak.

Vallás vagy víz

A vallás sokak szerint azonban tulajdonképpen inkább csak ürügy, a valódi probléma, hogy az országban az erőforrások szűkösek, az emberek alig tudnak megélni. A vízhiány veszélyesebb, mint a Talibán (azaz a tálibok)? – veti fel egy másik német háttércikk. Az országnak tulajdonképpen rengeteg ivóvize van a gleccserekből, de annyira rossz az infrastruktúra, hogy ennek jó része elszivárog vagy nem jut el a rászorulókhoz.

Eközben a kínaiak a jelek szerint kilóra felvásárolják az országot: kikötőket, különleges gazdasági övezeteket hoznak létre, ahol saját szabályaik szerint gazdálkodhatnak, saját biztonsági rendszerrel védve magukat. Még a kínai jüan mint pénz bevezetését is követelték, eddig sikertelenül. Gwadar kikötőjéből állítólag csak a bevétel 9 százaléka illeti a pakisztániakat, 91 százalék a kínaiaké.

Amerika teret vesztett

Eddig a mindenkori amerikai elnökök rendszeresen pénzelték Pakisztánt, fegyvereket szállítottak, katonai segélyt nyújtottak, és az IMF-en (Nemzetközi Valutaalap) keresztül is juttattak neki pénzt. Most azonban, hogy Kína is betette a lábát, a pakisztáni katonai vezetők már sokkal kevésbé figyelnek az amerikaiakra – állítja a német lap. Az USA a napokban is szóváltásba keveredett Pakisztánnal, amely szerinte támogatja a terrorizmust a térségben. (Osama bin Ladent is az országban lőtték le, a tálibok is rendszeresen ott találnak menedéket – a szerk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?