Hirdetés
Hirdetés

Nem sokon múlt: kényszerleszállást hajtott végre az orosz űrhajó

2018. október 11., 15:15

Percekkel a start után már fénycsóvák festették meg az eget.

Kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz MSZ-10, az orosz űrhajó hordozórakétája ugyanis percekkel felbocsátása után meghibásodott – a fedélzeten lévő orosz és amerikai űrhajós épségben földet ért az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

Az űrhajót helyi idő szerint 10:40-kor indították el a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről egy Szojuz-FG hordozórakétával, fedélzetén az orosz Alekszej Ovcsinyinnel és az amerikai Nick Hague-gel. A kilövés után 2 perc 45 másodperccel a küldetés parancsnoka a fellövésről közvetített élő tévéadásban közölte, hogy gondok vannak a hordozórakétával.

Hirdetés

Teljes körű vizsgálat indul

A NASA szakértője szerint a hordozórakéta első fázisának leválását követően meghibásodott a második fokozat hajtóműve, a sikeres rajt után rendellenes fénycsóva tűnt fel az űrhajónál. A meghibásodást követően a személyzet kényszerleszállást hajtott végre, az ejtőernyővel ereszkedő visszatérőkabin a kazahsztáni sztyeppén landolt, 25 kilométerre Dzsezkazgan várostól, 450 kilométerre az indítás helyétől.

A két fős legénység a földet érést követően kapcsolatba lépett az irányítóközponttal. Nem sokkal később deszantosok érkeztek a helyszínre egy katonai repülőgép segítségével, hogy kiemeljék a kabinból a két űrhajóst és orvosi vizsgálatra átszállítsák Dzsezkazganba.  Belső források szerint az asztronauták jól vannak, de nem kifogástalan állapotban. Az orvosok szerint nem igényelnek különleges kórházi ellátást.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója a Szojuz MSZ-10 rakéta mentőrendszerének rendkívüli megbízhatóságát méltatta, hozzátéve: az összes ilyen típusú hordozórakétát átvizsgálják. Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes ezzel egy időben bejelentette, hogy a baleset körülményeinek teljes kivizsgálásáig felfüggesztik az űrhajós küldetéseket ezzel a típusú hordozórakétával. Hozzátette, reméli, hogy az Egyesült Államok megértő lesz a történtekkel kapcsolatban.

Legutóbb lyukas volt a Szojuz

A Nemzetközi Űrállomással kapcsolatban nemrég léptek fel problémák, augusztus 29-én az ISS legénysége szivárgást észlelt az űrállomáson, a modulok lezsilipelése után kiderült, hogy az állomáshoz csatlakozó orosz Szojuz űrhajó a lyukas. Az első hírek szerint a mindössze 2 milliméteres léket egy mikrometeorok okozták, a veszélyt sikeresen elhárították. A sérülés az űrhajó egy olyan részén található, ami nem tér vissza a Földre, így semmiféle veszélyt nem jelentett a legénységre nézve.

Diplomáciai botrány készül - szándékosan rongálták meg az oroszok űrhajóját?

Az egyszerű meteor balesetnek tűnő eset sokkal bonyolultabb, mint amire először gondoltak. További részletek >>>

Az orosz sajtóban azonban hamarosan olyan információk jelentek meg, hogy a lyukak nem az űrben, hanem még itt a Földön keletkeztek. Belső források szerint a lyukat tévedésből fúrta oda egy munkás, akit azóta állítólag be is azonosítottak. Ahelyett azonban, hogy elmondta volna a problémát, inkább titokban beragasztotta.

A dokumentáció és az orosz űrhajósok által továbbított fényképek tanulmányozása, illetve az űrhajót gyártó vállalat szakembereinek meghallgatása után arra a megállapításra jutottak, a sérülés azután keletkezhetett, hogy az űrhajó csatlakozott az ISS-hez. Feltehetően csak többszöri próbálkozás után tudtak benne lyukat fúrni, mert súlytalanság állapotában nem lehet rendesen ellentartani a burkolat által a fúrófejre gyakorolt nyomásnak – írja a lap, hozzátéve: ha ez a verzió beigazolódik, az a legsúlyosabb csapás lesz az orosz-amerikai űripari kapcsolatokra.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?