Hirdetés
Hirdetés

Nem sokon múlt: kényszerleszállást hajtott végre az orosz űrhajó

2018. október 11., 15:15

Percekkel a start után már fénycsóvák festették meg az eget.

Kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz MSZ-10, az orosz űrhajó hordozórakétája ugyanis percekkel felbocsátása után meghibásodott – a fedélzeten lévő orosz és amerikai űrhajós épségben földet ért az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

Az űrhajót helyi idő szerint 10:40-kor indították el a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről egy Szojuz-FG hordozórakétával, fedélzetén az orosz Alekszej Ovcsinyinnel és az amerikai Nick Hague-gel. A kilövés után 2 perc 45 másodperccel a küldetés parancsnoka a fellövésről közvetített élő tévéadásban közölte, hogy gondok vannak a hordozórakétával.

Hirdetés

Teljes körű vizsgálat indul

A NASA szakértője szerint a hordozórakéta első fázisának leválását követően meghibásodott a második fokozat hajtóműve, a sikeres rajt után rendellenes fénycsóva tűnt fel az űrhajónál. A meghibásodást követően a személyzet kényszerleszállást hajtott végre, az ejtőernyővel ereszkedő visszatérőkabin a kazahsztáni sztyeppén landolt, 25 kilométerre Dzsezkazgan várostól, 450 kilométerre az indítás helyétől.

A két fős legénység a földet érést követően kapcsolatba lépett az irányítóközponttal. Nem sokkal később deszantosok érkeztek a helyszínre egy katonai repülőgép segítségével, hogy kiemeljék a kabinból a két űrhajóst és orvosi vizsgálatra átszállítsák Dzsezkazganba.  Belső források szerint az asztronauták jól vannak, de nem kifogástalan állapotban. Az orvosok szerint nem igényelnek különleges kórházi ellátást.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója a Szojuz MSZ-10 rakéta mentőrendszerének rendkívüli megbízhatóságát méltatta, hozzátéve: az összes ilyen típusú hordozórakétát átvizsgálják. Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes ezzel egy időben bejelentette, hogy a baleset körülményeinek teljes kivizsgálásáig felfüggesztik az űrhajós küldetéseket ezzel a típusú hordozórakétával. Hozzátette, reméli, hogy az Egyesült Államok megértő lesz a történtekkel kapcsolatban.

Legutóbb lyukas volt a Szojuz

A Nemzetközi Űrállomással kapcsolatban nemrég léptek fel problémák, augusztus 29-én az ISS legénysége szivárgást észlelt az űrállomáson, a modulok lezsilipelése után kiderült, hogy az állomáshoz csatlakozó orosz Szojuz űrhajó a lyukas. Az első hírek szerint a mindössze 2 milliméteres léket egy mikrometeorok okozták, a veszélyt sikeresen elhárították. A sérülés az űrhajó egy olyan részén található, ami nem tér vissza a Földre, így semmiféle veszélyt nem jelentett a legénységre nézve.

Diplomáciai botrány készül - szándékosan rongálták meg az oroszok űrhajóját?

Az egyszerű meteor balesetnek tűnő eset sokkal bonyolultabb, mint amire először gondoltak. További részletek >>>

Az orosz sajtóban azonban hamarosan olyan információk jelentek meg, hogy a lyukak nem az űrben, hanem még itt a Földön keletkeztek. Belső források szerint a lyukat tévedésből fúrta oda egy munkás, akit azóta állítólag be is azonosítottak. Ahelyett azonban, hogy elmondta volna a problémát, inkább titokban beragasztotta.

A dokumentáció és az orosz űrhajósok által továbbított fényképek tanulmányozása, illetve az űrhajót gyártó vállalat szakembereinek meghallgatása után arra a megállapításra jutottak, a sérülés azután keletkezhetett, hogy az űrhajó csatlakozott az ISS-hez. Feltehetően csak többszöri próbálkozás után tudtak benne lyukat fúrni, mert súlytalanság állapotában nem lehet rendesen ellentartani a burkolat által a fúrófejre gyakorolt nyomásnak – írja a lap, hozzátéve: ha ez a verzió beigazolódik, az a legsúlyosabb csapás lesz az orosz-amerikai űripari kapcsolatokra.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?