Hirdetés
Hirdetés

Ezúttal Montenegrót alázta Trump, harmadik világháborút is emlegetett

2018. július 20., 06:07
Cimkék
Donald Trump

Nem múlik el nap elképesztő Trump-aranyköpések nélkül, bár most talán a riporter is kissé szerencsétlenül tette fel a kérdését. Az elnök mintha félreértette volna, és aszerint válaszolt, de ez a lehető legrosszabbra sikerült, Montenegró teljesen kiakadt. A NATO-ról pedig már senki nem tudja, mire jó, lassan a főtitkár is megszólalhatna.

Félreérthető kérdés, szerencsétlen válasz

Az elnököt a Fox News riportere interjúvolta, és a NATO kapcsán azt a kérdést tette fel neki, hogy miért küldje a fiát Montenegró védelmére, ha azt megtámadnák. Ezzel vélhetően azt akarta megkérdezni, hogy mi a véleménye a NATO alapszabályának 5-ös cikkelyéről, miszerint, ha egy tagállamot külső támadás ér, akkor az mindegyik elleni hadüzenetnek tekintendő, így köteles az egész szövetség a megtámadott ország segítségére sietni. Példaként pedig a legújabb NATO-tag, Montenegró szerepelt, ha azt érné támadás.

Úgy tűnik, az elnök teljesen félreértette a kérdést, és úgy értette, hogy Montenegró a támadó fél. Legalábbis ez következik válaszából: a montenegrói igen erős, sőt agresszív nép. Agresszívak, és gratulálok, máris a harmadik világháborúban vagyunk, mondta. A kérdés félreértésén túl azonban még egy súlyos tudásbeli hiányosság is látszik: ha egy NATO-tag támad meg egy külső országot, ahogy a kérdést az elnök tévesen értelmezte, akkor nem lép életbe a klauzula.

Hirdetés

Betartja-e ezek után?

Mindenesetre rákérdezhetett volna Trump a riporterre, hogy is van a kérdés, tisztázzák, hogy átgondoltan tudjon válaszolni. Így viszont nagyon rosszul jött ki az ügy, és a NATO szavahihetőségén komoly csorbát ejtett, pláne, hogy az elnök már a korábbiakban is ostorozta tagtársait, panaszkodva arról, hogy amerikai pénzen védetik maguk. Sokan felteszik a kérdést, hogy ha tényleg támadás ér valakit, Trump Amerikája betartja-e az 5-ös klauzulát.

Eddig egyébként egyszer lépett életbe a klauzula: 2001 szeptemberében, amikor Amerikát érte támadás, és a többiek automatikusan melléálltak. Jóllehet nem ország volt végül is a támadó fél, hanem országokon átnyúló terrorszervezet, de az azt támogató és rejtegető ország, Afganisztán rendszerét végül is megdöntötték.

Montenegrói reakciók

A NATO-val kapcsolatos elbizonytalanítás mellett persze az esetben az volt a legkínosabb, hogy sikerült vele jól felidegesíteni ezúttal Montenegrót. Ilyen jellemzés akkor is kirívó sértés, ha egy alacsonyabb rangú politikus teszi egy országra, hát még, ha az amerikai elnök. Nem is kellett sokat várni a montenegrói válaszra. A BBC-nek Ranko Krivokapic nyilatkozott, aki 10 évig volt a montenegrói parlament házelnöke, és most az ellenzéki szociáldemokrata párt vezetője. Viszonylag finoman fejezte ki magát, amikor azt közölte, hogy a külpolitika nem erőssége az amerikai elnöknek.

Egy másik montenegrói politikus, Boris Raonic szerint eddig olyan amerikai elnökökhöz szokhattunk, akik a nyugati értékeket és a nyugat egységét támogatják. Ha nem is teszi ezt a mostani elnök, annyi fáradságot vehetne, hogy tanulmányozza azokat az országokat és ügyeket, melyekről nyilatkozik. Nyilvánvaló, hogy nem olvassa el a számára a külügy által készített anyagokat, ennek eredményei a mostanihoz hasonló ostoba állítások, amik azt is mutatják, hogy fogalma nincs az elnöknek, hogy országa eddig milyen szerepet töltött be, vagy ha igen, ezt egyáltalán nem méltányolja.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy pofont kaphatnak a magyarok a Brexit miatt

Nagy pofont kaphatnak a magyarok a Brexit miatt

A magyar cégek többsége elkerülhetőnek tartja, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, ezért egyelőre nem készült fel a kilépés következményeire - pedig a határidő közeleg, a megállapodás még sehol - egyre nő az esélye a hard Brexitnek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?