Hirdetés
Hirdetés

Farkasszemet néz Oroszország és Norvégia - közel egy katonai összecsapás?

Káncz Csaba, 2017. március 29., 08:50

Nő a katonai feszültség Oslo és Moszkva között. A három norvég radarállomásnak fontos szerepe van az esetlegesen a kontinentális USA felé haladó orosz rakéták felderítésében és elfogásában. Svédország és Finnország is teljesen új fejezetet nyitott védelempolitikájában az ukrajnai fejlemények óta.

Oroszország válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha Norvégia csatlakozik a NATO rakétavédelmi (BMD) terveihez. Oslo már idén tervezi a csatlakozását és egyben agresszívabb katona-politikát alakít ki. Norvégia jelenleg egy főre jutóan a világ hatodik legnagyobb összegét költi védelmi kiadásokra az USA, Izrael és az Arab-öböl országai után.

Szoros amerikai szövetséges

Hirdetés

Éves hadikiadása eléri a 7.3 milliárd dollárt, ami több, mint a kétszer népesebb Svédországé (5.7 milliárd dollár). Az ország középső részén 330 amerikai haditengerész teljesít szolgálatot a Vaernes katonai bázison, ahonnan gyakran utaznak gyakorlatozni az orosz határ közelébe. A katonai bázison 16 ezer katona számára találhatók katonai eszközök, így rövid időn belül megerősíthető az amerikai jelenlét az országban.

A Norvégia és Oroszország közötti feszült viszonyt jelzi, hogy a norvég hadügyminisztérium februárban a német Thyssenkrupp nevű cégtől rendelt négy tengeralattjárót a flottájába. Az együttműködés bejelentésekor közölték, hogy a hadierő fejlesztése összefügg a norvég határ közelében érzékelt "kiszámíthatatlan" orosz katonai műveletekkel.  Norvégia jelentősebb pártjai az ország védelmi fókuszát olyan „stratégiai eszközök” beszerzésére akarják fordítani, mint az F-35-ös vadászgépek és tengeralattjárók.

Célpontok lettek a radarállomások

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Háború esetén Oslo 52 darab F-35-ös vadászgépére várna a feladat, hogy orosz területeken bombázzon tengeri- és légikikötőket. Bård Wormdahl oknyomozó újságíró tevékenységének eredményeképpen tudható, hogy Norvégiának három jelentősebb radarállomása van: az egyik Vardø-ban, közel az orosz határhoz, a másik Svalbard szigetcsoporton és a harmadik az Antarktiszon. Minháromnak fontos szerepe van a kontinentális USA felé esetlegesen haladó orosz rakéták elfogásában.

A norvég katonai tervek Moszkva egyértelmű célpontjává teszi az országot. Amikor Dánia 2015-ben úgy döntött, hogy csatlakozik a NATO rakétavédelmi rendszeréhez, Mihail Vanin orosz nagykövet egy nyílt levélben figyelmeztetett, hogy ez egyben Dániát nukleáris csapás célpontjává teszi. Hasonló orosz reakció érkezett Lengyelország és Románia rakétavédelmi bázisainak bejelentésekor.

A többi északi ország is új fejezetet nyitott

Svédország visszaállítja a sorkatonaságot 2018. január 1-jétől. A lépést a parlament elsöprő többsége támogatja. A védelmi minisztérium szóvivője elmondta, az egyébként 2010-ben eltörölt sorkatonaság újbóli bevezetésének oka „a változás a szomszédságunkban... az orosz katonai aktivitás az egyik ok."

Finnország jóval többet tervez költeni az Oroszországgal fennálló 1300 kilométeres határának védelmére. Az eddigi 230 ezer helyett háború esetén 280 ezer katonának kell ezentúl rendelkezésre állnia, ahogyan ezt Helsinki a biztonságpolitikai Fehér Könyvében a múlt hónapban nyilvánosságra hozta. Az esetleges katonai válságok során a korai riasztási lehetőség időtartama lecsökkent, és alacsonyabb az erőszak alkalmazásának a küszöbértéke is - állapítja meg a parlament elé szánt jelentés.

Káncz Csaba jegyzete

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mindenki tudta, hogy nagy bukás lesz Londonban - ütni kezdték a forintot

Mindenki tudta, hogy nagy bukás lesz Londonban - ütni kezdték a forintot

Mivel borítékolható volt, hogy elbukik a parlamentben a Brexit-megállapodás tervezete, inkább a várható kínai gazdaságélénkítő lépések mozgatják a piacokat - Londonban azért van egy kis hullámvasutazás, a brit fontot is megrángatták. Budapesten két papír is limittel emelkedik, a forint viszont határozottan gyengül az inflációs adatközlés óta.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?