4p
Egy helyi gazdálkodóval közösen hoztak létre egy biofarmot afrikai menedékkérők Olaszországban. Burgonyát és tököt termesztenek, majd eladják a piacon. Az új kezdeményezés aktivizálhatja a bevándorlókat, akiknek akár több mint egy évet kell várniuk kérelmük elbírálására.
Afrikai menedékkérők (Kép forrása: EPA/REUDAN)

Afrikából érkezett menedékkérőkkel közösen hozott létre egy biofarmot egy olasz gazdálkodó az észak-olaszországi Oleggio közelében, adta hírül a Deutsche Welle. Az angol nyelvű német televízió híroldala szerint az olasz farmer, Raffaele D’Acunto azzal a céllal alapította a gazdaságot, hogy biotermékeket termeljen, majd eladja azokat a helyi piacon.

"Azt kapjuk, amit beleteszünk"

A menedékkérők nem csak dolgoznak a farmon, hanem a tervek szerint egyenrangú partnerré válnak majd az üzletben. Összesen hat afrikairól van szó, akik Guineából, Maliból, Szenegálból és Nigériából érkeztek. A legfiatalabb közülük 19 éves. A bevándorlók és az olasz gazda egy olyan területet művelnek meg, amellyel 40 évig senki sem foglalkozott.

A munkát három hónappal ezelőtt kezdték, a többi közt burgonyát és tököt termesztenek. A helyi menekültközpont már beleegyezett abba, hogy ott is létrehoznak majd egy zöldséges kertet. „Itt a magunk urai vagyunk. Azt kapjuk, amit beleteszünk” – mondta Dembo Cisse, a csoport guineai tagja. Cisse 18 hónapja tartózkodik Olaszországban, és idejét eddig jórészt várakozással töltötte, menekültkérelmét ugyanis még nem bírálták el.

A csoport az elmúlt hetekben már el is kezdte árulni a termést. Remélik, hogy sikerül majd életképes céggé fejleszteni vállalkozásukat.

Bekeményít Olaszország

Az újfajta kezdeményezés azért is érdekes, mert eközben az új, bevándorlás-ellenes olasz kormány folyamatosan szigorítja migrációs politikáját. Drasztikusan csökkentik például a menedékkérőknek járó juttatásokat. Matteo Salvini olasz belügyminiszter rendelete szerint a napidíjat 20 euróra mérséklik az eddigi 30-35, egyes esetekben 45 euróról. Erre a célra eddig csaknem hárommilliárd eurót költött az olasz kormány évente.

Szűkítik az integrációt segítő szolgáltatások elérhetőségét is: a jövőben csak azok járhatnak olasz nyelvtanfolyamra vagy pszichológiai kezelésre, akik már kaptak tartózkodási engedélyt. A menedékkérőknek olykor több mint két évet kell várniuk egy ilyen engedélyre. "Nagyobb lesz az ellenőrzés és kevesebb a kiadás. Ahogy megígértük, végre változtatunk a bevándorláspolitikán” – közölte az olasz belügyminiszter. A szigorítás 136 ezer menedékkérőt érinthet.

Nemrég pedig egy olasz hajó visszaszállította Líbiába azt a 108 migránst, akiket a Földközi-tengerből mentett ki. Hasonló esetre korábban nem volt példa - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Egyre kevesebben jutnak át

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai azt mutatják, hogy jelentősen csökken az Európára nehezedő migrációs nyomás. A szervezet szerint az első félévben 45 700 menedékkérő és migráns jutott el Európába a Földközi-tengeren keresztül, ami ötször kevesebb, mint 2016 azonos időszakában, amikor a legtöbben jöttek, és kevesebb mint fele a tavalyi értéknek. A mostani állapot a menekültválság kezdete, 2014 előtti viszonyoknak felel meg, áll a jelentésben.

A visszaesés a többi közt a szigorodó uniós politikának, az egyes tagországok (például Olaszország) észak-afrikai alkuinak, és a valószínűleg emiatt hatékonyabb líbiai határellenőrzésnek köszönhető. (Igaz, eközben Spanyolországba egyre több menedékkérő érkezik.)

Az olasz ISPI elemzőintézet kutatása szerint idén a migránsoknak csupán fele ért el Európába Líbiából, ami jelentős csökkenés a tavalyi 86 százalékhoz képest. Az útra kelők 44 százalékát a líbiai parti őrség visszavitte – 2017-ben 12 százalék volt ez az arány –, 4,5 százalékuk pedig életét vesztette útközben vagy eltűnt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG