Hirdetés
Hirdetés

Feje tetejére állt a világ Szlovákiában: liberális győzelem az első körben

2019. március 17., 10:41

Újabb jele annak, hogy az oknyomozó újságíró meggyilkolása drámai fordulatot hozott a szlovák politikai életben: az ellenzéki liberálisok korrupcióellenes jelöltje magasan nyerte az első fordulót.

Zuzana Caputová államfőjelölt nyilatkozik a sajtónak, miután leadta szavazatát Bazinban (Pezinok) 2019. március 16-án, a szlovák elnökválasztás napján. 
MTI/AP/Petr David Josek
Zuzana Caputová államfőjelölt nyilatkozik a sajtónak, miután leadta szavazatát Bazinban (Pezinok) 2019. március 16-án, a szlovák elnökválasztás napján. MTI/AP/Petr David Josek

A szlovák elnökválasztás első fordulójának eredményei alapján Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, és a legerősebb kormánypárt, az Irány jelöltjével, Maros Sefcoviccsal jut az államfőválasztás második körébe.

Caputová egy Európa-párti, korrupcióellenes ügyvéd, aki csak egy évvel ezelőtt kezdett politizálni - most a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg első körben. Maros Sefcovics Szlovákia jelenlegi uniós biztosa, a szavazatok 18,7 százalékát kapta. Mivel senki sem került 50 százalék fölé, a második fordulót kettejük között rendezik két hét múlva. A részvételi arány 48,42 százalékos volt, valamivel magasabb, mint a korábbi hasonló szavazásokon.

Hirdetés

Elemzők arra hívják el a figyelmet: Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonyának 13 hónappal ezelőtti megggyilkolása drámai mértékben forgatta fel a politikai életet Szlovákiában. Miután a rendőrség hamar arra a következtetésre jutott, hogy a gyilkosság összefüggésben van Kuciak oknyomozó tevékenységével, a kommunizmus bukása óta nem látott méretű tüntetések kezdődtek az országban, amelyek végül Robert Fico miniszterelnök lemondásához vezettek. Több mint egy évvel a gyilkosság után a napokban vádoltak meg egy nagyvállalkozót azzal, hogy ő fogadott bérgyilkost, mivel az újságíró a piszkos ügyeit feszegette.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?