5p
Orosz hírügynökségi jelentések szerint a szomszédos országok akadályozzák az SZ-400 légvédelmi rakétarendszer érkezését Szerbiába. Ez azzal magyarázható, hogy a NATO nem szeretné megengedni „fekete lyuk” kialakulását a tagországok külső vonala mögött. Macedónia, Albánia és Montenegró taggá válását követően a NATO szempontjából azonban valóban „terra negra” terület alakul(t) ki a magát semlegesnek tartó, de az oroszokkal erősen barátkozó Szerbia esetében.
SZ-400 légvédelmi rendszer a Szláv Pajzs nevű szerb-orosz hadgyakorlaton Belgrád mellett 2019. október 25-én. EPA/SERBIAN PRESIDENCY


A cikk a Privátbankár.hu és a BALK együttműködésében jelenik meg.

A Szerbiával szomszédos országokban nem akar alábbhagyni a vihar, amit az orosz SZ-400 és a Pancir-SZ rendszerek részvétele okozott a Szerbiában nemrég tartottb Szláv Pajzs hadgyakorlaton.

A fekete lyuk

Legutóbb Szibi Szibev, Bulgária NATO-ba delegált képviselője és az Atlanti Tanács tagja idézett elő hullámokat a balkáni katonai-politikai térségben.

Szibev kijelentette, hogy Bulgária várhatóan betiltja a Szerbiába tartó SZ-400 rendszer esetleges transzportját.

Ha Bulgária tudomást szerez arról, hogy Oroszország ilyen rendszert szállít Szerbiának azzal a céllal, hogy ott bázist létesítsen, akkor minden jogunk meglesz arra, hogy megtiltsuk az átrepülést Bulgárián keresztül.

Szibev csak az SZ-400 rendszerre jelentette be az „átrepülési tilalmat”, a szerbek egyelőre viszont csak a Pancir-SZ rendszert vették meg.

Ma egyedi alkalom nyílt arra, hogy működés közben lássuk az SZ-400 és a Pancir SZ rendszert. Mint tudják, egy Pancir SZ megvételre került. Megrendeltük, és hamarosan várjuk az országba

– jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy milyen irányból érkezik majd Szerbiába a megvásárolt Pancir-SZ rendszer.

Még az is elképzelhető, hogy Magyarországon keresztül.

Közben az Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter tevékenységét figyelő és bemutató honlapon és a hozzá tartozó YouTube oldalon meg is jelent a Pancir SZ-t bemutató videó.

Hogy lássa a szerb nép, mit vett az ország vezetése!

Vulin a szerb elnök közeli munkatársa, és egyik leghűségesebb követője, de az oldalt nem személyesen ő kezeli.

Ezt a honlapot a „Vulin-fanok” szerkesztik, nyilván a miniszter hallgatólagos beleegyezésével.

Nem a saját fejükkel gondolkodnak

Mitar Kovač, nyugalmazott szerb tábornok, a szerbiai Euró-ázsiai Biztonsági Fórum igazgatója úgy nyilatkozott az orosz Szputnyik hírügynökségnek, hogy az SZ-400 rendszerek esetleges bolgár tilalma, akárcsak a T-72-es tankok Szerbiába érkezésének romániai akadályozása nem az illető országok kormányainak, hanem a vezető NATO-országok döntése alapján történt.

A szerb tábornok szerint ezt figyelembe kell venni, amikor egyes bolgár vezetők kijelentései kerülnek górcső alá.

Mert az illetékes kormányokat külföldi országok instruálják azzal kapcsolatban, hogy érkezhet-e Szerbiába, vagy hogy milyen feltételekkel érkezhet az SZ-400 vagy egy másik fontos katonai rendszer Oroszországból.

Ezért hihetők a feltételezések, amelyek szerint a NATO szeretné lezárni az általa „fekete lyuknak” tekintett térséget. Mert nem akarja, hogy a NATO-országok vonala mögött olyan terület létezzen, amelyet nem ő ellenőriz.

A Szputnyik szerbiai kiadásának nyilatkozó Kovač szerint ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy a katonai eszközök valamilyen hadgyakorlaton vesznek részt, illetve hogy adományokról vagy vásárlásról van szó.

Szerbia szuverén ország, akárcsak Oroszország. Senkinek sem kellene azt gondolnia, hogy joga van lezárni a nemzetközi légteret vagy vizeket a békeidőben történő szállítások előtt.

A szerb nyugalmazott tábornok ezért reméli, hogy a NATO-országok lemondanak az ilyen „őrült tervekről”.

A nemzetközi jog és a morális szempontok

Mitar Kovač kiemelte, hogy az SZ-400 rendszer védelmi célokat szolgál. Ezért szükségtelenek az ilyen reakciók mindenekelőtt Bulgária és Horvátország részéről.

Szavai szerint az SZ-400 és a Pancir SZ rendszer „váratlan transzportja” Szerbiába békeidőben és normális körülmények közepette történt.

Ezért nem volt szükség arra, hogy Szerbia vagy Oroszország bárkit is értesítsen az említett eszközök átszállításáról.

Mi pontosan tudjuk, hogy a NATO eszközei a levegőben és földfelszínen is tevékenyek a Balkánon az említett országok területén, és ezt bármikor akadálytalanul megtehetik anélkül, hogy ebbe más országok vagy Oroszország beleszólna. Nem tudom, hogy Oroszországra miért mutogatnak, illetve miért és milyen jogon akadályozná meg bárki is a transzportot.

Kovač abban bízik, hogy a katonai hadgyakorlatokról és a közös tevékenységről szóló kétoldalú megállapodások alapján továbbra is érkezhet orosz katonai technika Szerbiába, amikor arra éppen szükség lesz.

Tekintet nélkül arra, hogy az SZ-400 rendszerekről, valamilyen radarokról, szárazföldi harci eszközökről vagy légi eszközökről van szó.

A nyugalmazott szerb tábornok nem zárta ki, hogy a szomszédos országok valódi szükség esetén is megakadályoznák az orosz katonai eszközök esetleges Szerbiába küldését, hozzátette azonban, hogy erre sem a nemzetközi jog, sem erkölcsi szempontból nincs felhatalmazásuk.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének írása. Az eredeti cikk itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG