5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktor szülőfaluja, Felcsút sem lógott ki a sorból a vasárnapi EP-választáson. A részvétel megugrott a településen, a kormányzópártok támogatottsága mégis csökkent.
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán Alcsútdobozon 2014-ben. (Kép forrása: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)

Rekordrészvétel mellett aratott győzelmet a Fidesz-KDNP a vasárnap EP-választáson, amivel a mandátumok 13 százalékát szerezte meg. Az ellenzék két részre szakadt: míg a DK és a Momentum meglepően jól szerepelt, a Jobbik, az LMP és az MSZP-Párbeszéd is nagyot bukott. Orbán Viktor szülőfalujában, Felcsúton is az országos minta rajzolódott ki, és bár a Fidesz-KDNP több szavazatot kapott, mint az öt évvel ezelőtti választáson, az ellenzéki támogatók is többen lettek. A magasabb részvétel miatt azonban a Fidesz támogatottsága némileg csökkent a településen.

A Fidesz-KDNP most a szavazatok 74,24 százalékát tudta megszerezni ugyanis az öt évvel ezelőtti 75,35 százalék után, mindezt úgy, hogy harmadával több szavazatot kapott. A felcsútiak közül 634-en voksoltak a Fidesz mellett, míg korábban még csak 480-an szimpatizáltak ilyen módon a kormánypárttal. Ezzel szemben az ellenzék összesítve 198 szavazatot kapott a 2014-es 157 után. A Fidesz kétharmados felcsúti támogatottsága mellett a Momentum lett a településen a legnagyobb ellenzéki párt 7,61 százalékos támogatottsággal. Orbán földijei közül 65-en döntöttek úgy, hogy a feltörekvő párt mellett szavaznak. Ettől nem sokkal maradt el Gyurcsány Ferenc pártja, a DK támogatottsága, hiszen a szavazatok 7,26 százalékát szerezte meg a 62 voksnak köszönhetően.

A Jobbik és az LMP támogatottsága itt is nagyot zuhant. Az LMP szimpatizánsai már csak a szavazatok 1,29 százalékát dobták össze a korábbi 5,18 százalék után, a Jobbik esetében az arány 2,58 százalékra zuhant a 2014-es 7,22 százalékról.

Érdekesség, hogy a közeli, szintén az Orbán-családhoz szorosan köthető Csabdiban - itt él a miniszterelnök lánya és veje, Tiborcz István - a Fidesz támogatottsága hatalmasat emelkedett. A 2014-es 64,8 százalék után vasárnap a szavazatok 71,73 százalékát sikerült megszerezni, ezzel párhuzamosan Gyurcsány Ferenc pártja, a DK támogatottsága némileg csökkent, 5,26 százalékról 5,04-re. Felcsúthoz hasonlóan Csabdiban is a Momentum lett a második legnagyobb párt 8,47 százalékos támogatottsággal, viszont némiképp szembeötlő, hogy a Jobbik - bár sokat veszített a támogatottságából -, a harmadik legnagyobb párt pozíciójában maradt. A voksok 5,65 százalékát szerezték meg az öt évvel ezelőtti 17,76 százalék után.

Ha a feltörekvő fideszes települések sorát nézzük, akkor Tállai András Mezőkövesdjére és Seszták Miklós Kisvárdájára érdemes egy pillantást vetni. Mindkét város csillaga az elmúlt néhány évben kezdett felfelé ívelni, főként a sportberuházások területén, bár a Szabolcs megyei Kisvárda lassan az álmok városa címet is megkaphatja, annyi szokatlan és némileg indokolatlannak tűnő beruházást álmodtak meg a városvezetők.

A mostani EP-választás mindkét településen jobban megmozgatta a lakosságot, mint öt évvel ezelőtt, noha Kisvárdán a részvételi arány alatta maradt az országos 43,27 százaléknak. A szabolcsi kisvárosban a szavazásra jogosultak 40,41 százaléka járult az urnák elé a korábbi 23,4 százalék után. Mezőkövesden pedig 45,71 százalék szavazott, míg 2014-ben ez az arány 33,3 százalék volt.

A Fidesz-KDNP támogatottsága minkét városban emelkedett, Kisvárdán a szavazatok 53,34, Mezőkövesden pedig 54,95 százalékát sikerült megszerezni, a kormányzópártok mögött viszont átrendeződtek az erőviszonyok a korábbiakhoz képest.

Tállai András városában a DK átvette a Jobbik második helyét, utóbbi viszont nem zuhant nagyot a rangsorban, a harmadik legnagyobb támogatottságú párttá avanzsált a városban. A negyedik helyre érkezett a Momentum, az ötödik legnagyobb támogatottságú párt helyét pedig az MSZP-Párbeszéd lett. A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd korábbi önmagához képest csúfosan szerepelt, a 2014-es választások során a Jobbik a szavazatok 20, a szocialisták pedig 10 százalékát szerezte meg, ez az arány mostanra 8,2-re, illetve 6 százalékra apadt.

Seszták Miklós városában, Kisvárdán feltűnő, hogy a Momentum meglehetősen gyengén szerepelt, igaz, a 7,23 százalékos támogatottság önmagában szép teljesítmény. Ennél viszont továbbra is nagyobb a támogatottsága a Jobbiknak, 7,68 százalék, mely a harmadik legnagyobb párt maradt a városban, akárcsak 2014-ben. És majdnem ugyanilyen arányt vívott ki magának az MSZP-Párbeszéd, 7,66 százalékot, ami ugyanakkor jócskán elmarad az öt évvel ezelőtti 16,94 százaléktól, amit egyedül meg tudott szerezni az MSZP. A Fidesz-KDNP ellenben tovább növelte a támogatottságát, a 2014-es 49,89 százalék után a szavazatok 53,34 százalékát szerezte meg most.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG