Hirdetés
Hirdetés

Fellélegezhetnek a lengyel devizahitelesek?

2019. október 01., 15:28

Október 3-án az Európai Bíróság határozatot hoz a banki hitelszerződésekben rejlő, potenciálisan visszaélésszerű záradékokról. A döntés kihatással lehet mintegy félmillió lengyel devizahiteles ügyére.

A lengyel pénzintézetek egyik legnyomasztóbb öröksége a nyugati valutákban felvett lakossági hitelek, döntően jelzáloghitelek megoldatlan ügye. A mostani kormányzati ciklusban ugyan történtek próbálkozások a tisztázásra, ám úgy tűnik ezen a héten pont kerülhet a mintegy 130 milliárd zlotyt (32,5 milliárd dollár) érintő ügyre.

Az alacsony kamatláb kilátások miatt több mint félmillió lengyel polgár adósodott el lengyel zloty helyett svájci frankban a 2004-es csatlakozást követő években. A gazdasági válság azonban a svájci valutát is érintette és a jelentkező árfolyamkockázat felülírta a korábbi elképzeléseket: a törlesztőrészletek az egekbe szöktek. 2015-re már komoly politikai kockázatot rejtett magába a kormányzat számára is ez a megoldatlan ügy.

Hirdetés

Miután közel fél évtized elteltével sem sikerült politikai megoldást találni, így a téma eljutott az EU legfelsőbb bíróságaihoz: október 3-án az Európai Bíróság határozatot hoz a hitelszerződésekben rejlő, potenciálisan visszaélésszerű záradékokról – írja a Financial Times.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a legrosszabb esetben Lengyelország bankjainak a döntés zlotymilliárdokba fog kerülni.

A bizonytalanság középpontjában az áll, hogy mit kell tenniük a bankoknak, ha hitelszerződésük záradékai visszaélésszerűnek bizonyulnak a fogyasztók számára. Az elemzők szerint az egyik viszonylag enyhe lehetőség, hogy a bankokat arra kényszeríthetik, hogy visszatérítsék a devizahitelek túlzott felárát.

A bankok számára aggasztóbb kilátásnak tűnik az, ha arra kényszerülnek, hogy egyes svájci frank-hiteleket zloty-hitelekké konvertálják, miközben megtartják a svájci frank kamatlábait. A legrosszabb forgatókönyv pedig az lenne, ha mindez az eredeti árfolyamon történne.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

Tőzsde és munkahelyek: Jó az a magyaroknak, ha a Tesla Berlinben termel?

A Tesla bejelentése a berlini “gigagyár” felépítéséről még a németeket is megosztja. Ami pedig rossz a német autógyáraknak, az nem lehet túl jó a magyaroknak sem. Más szempontból viszont csökkenni látszik a kereslet a cég járműveire, miközben a részvény árfolyama egyre közelebb kerül a mindenkori csúcshoz.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?