Hirdetés
Hirdetés

Felpörög a keleti blokk – mi húzzuk majd Európa gazdaságát?

2017. május 01., 08:25

A Coface elemzői szerint idén a nyugati országoknál erősebb gazdasági növekedés vár Európa keleti felére.

A csoport elemzése szerint a magyar és a lengyel gazdaság ennek tükrében 3,1 százalékkal növekedhet majd 2017-ben, míg Csehországban 2,7, Romániában 3,6, Szlovákiában pedig 3,3 százalékos GDP-növekedést várnak. Ez a várakozások szerint meghaladja majd a nyugat-európai országokban várt növekedést, Ausztriában, Németországban és Franciaországban 1,3-1,6 százalékos emelkedést várnak.

Az elemzés szerint a kelet-közép-európai országok nemzetközi viszonylatban is jól teljesítettek: jelentősen csökkent a régióban a munkanélküliség, alacsony az infláció, az alacsony kamatok a lakossági fogyasztást is felpörgették.

Hirdetés

Javuló kockázati kilátások

A hitelbiztosító rendszeresen minősíti a világ országainak gazdaságát, valamint az üzleti szféra teljesítményét a fizetési és fizetésképtelenségi mutatók alapján. Az országok minősítésénél nyolc kategóriát különböztet meg: az A1-es osztályzat a legjobb, a D kategória, a leggyengébb. Ezek alapján Csehország például A2-es besorolást kapott, Lengyelország A3-as (a lengyel üzleti szektor viszont már A2-est). Magyarországot A4-esnek sorolták be.

A legfrissebb államháztartási-hiányadatokról itt írtunk korábban. >>>

Az elemzésből kiderül, hogy a régiós országok között Magyarországon a legmagasabb a GDP-arányos adósság, ez meghaladja a 74 százalékot. Ezzel szemben Lengyelországban és Szlovákiában alig több mint 50 százalék, Csehországban és Romániában pedig 37 százalék. A hitelbiztosító elemzői szerint fontos, hogy a magyar adósságszint csökkenő pályán van, ami kedvező az ország megítélése szempontjából.

Miken kell javítanunk?

Magyarország gyengeségei közé egyértelműen a demográfiai folyamatokat sorolták, az idősödő népességet, az alacsony születési arányt és a külföldre kivándorlást. Kedvezőtlenek emellett az országon belüli egyenlőtlenségek, az alacsony mobilitás, a szakképzés hiányosságai és az innovációs és kutatás-fejlesztés alacsony szintje. Magyarország erősségei között szerepel ugyanakkor az európai termelési láncba integráltság, az alacsony társasági adószint, valamint a javuló fizetési hajlandóság is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?