Hirdetés
Hirdetés

Felpörögnek az események: még a hónapban rendkívüli EU-csúcs jöhet a Brexit miatt

2018. november 15., 07:42

A szerda esti áttörés miatt buzdultak fel az uniós döntéshozók.

Elegendő előrelépés történt egy rendkívüli novemberi csúcstalálkozó összehívásához azáltal, hogy sikerült "technikai szinten" elfogadni egy megállapodástervezetet az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről, és ezt a londoni kormány is jóváhagyta - jelentette be Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerda este Brüsszelben.

"Ez az egyezség kulcsfontosságú lépés az egyeztetések lezárása felé vezető úton, döntő előrelépést értünk el" - hangsúlyozta a főtárgyaló. Hozzátette: "Soha nem az Egyesült Királyság ellenében tárgyaltunk. A szigetország a barátunk, a szövetségesünk és a partnerünk marad a továbbiakban is".

Hirdetés

Startpisztoly az Európai Bizottságnál

Az uniós vezetők értekezletét Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hívhatja össze, ennek azonban előfeltétele volt az Európai Bizottság pozitív értékelése. Tusk csütörtökön korán reggel tárgyal Barnier-vel, feltehetőleg a rendkívüli csúcs lehetőségeiről, amelynek sokak által emlegetett lehetséges újabb dátuma november 25-e.

Az Európai Bizottság friss tájékoztatása szerint a tárgyalófelek a kiválási szerződés minden aspektusáról egyetértésre jutottak, valamint megegyeztek a jövőbeli EU-brit viszonyrendszerre vonatkozó politikai nyilatkozat tervezetéről. Az egyezményben szó lesz egyebek mellett az állampolgári jogokról, a pénzügyi rendezésről, az átmeneti időszak és az ír-északír határellenőrzés kérdéséről, illetve a gibraltári és a ciprusi helyzetről. Barnier arról számolt be, hogy az egyetlen pont, amelyet nem konkretizáltak, a kilépést követő átmeneti időszak hossza, a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról pedig azt mondta, hogy nincs is olyan távol a két oldal álláspontja egymástól.

Az írekkel sem lesz gond

Az uniós főtárgyaló hangsúlyozta, hogy sikerült megnyugtatóan rendezni az ír-északír határellenőrzés ügyét, amely a legfőbb vitás pontnak számított, így elkerülve a kemény határok visszaállítását az Ír-szigeten. Ennek értelmében, amennyiben nem sikerülne az átmeneti időszak végéig megállapodni a kereskedelmi kapcsolatokról, akkor pótmegoldásként egységes vámtérség jönne létre az Európai Unió és az Egyesült Királyság egésze között.

"A tárgyaló delegációk felelősen jártak el, és a brit kormány is így tett ma este. Mindkét oldalon minden szereplőnek felelősséget kell vállalnia" - fogalmazott, valószínűleg főként arra utalva, hogy a tervezetről még a brit parlamentnek is szavaznia kell, ennek kimenetele pedig egyelőre közel sem egyértelmű.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament illetékes megbízottja leszögezte: a körvonalazódó egyezség lehetővé tenné, hogy a szigetország kilépjen, de közben továbbra is szoros kapcsolatban maradjon az EU-val. Hozzátette, hogy a kompromisszum tiszteletben tartja a bennmaradó tagállamok által lefektetett alapelveket.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Emelkedik az aranyár, újabb üres cég részvénye szárnyal a BÉT-en

Emelkedik az aranyár, újabb üres cég részvénye szárnyal a BÉT-en

Nagyot emelkednek ma az amerikai tőzsdék, felpattannak az indexek a kialakult támasz szintekről. Emelkedett a német 10 éves kötvény hozama, esett a lengyelé, rég nem látott szintre. A pesti börzén a Richter került feljebb, a többi nagy papír alig mozdult, egy kisebb azonban maximális mértékben, 20 százalékkal ugrott meg.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?