Hirdetés
Hirdetés

Csődöt mond a csődtörvény? Mit hozhatnak az új szabályok?

Nagy László Nándor, 2014. május 13., 11:00

A csődtörvény továbbra sem oldja meg azt a problémát, hogy hazánkban alig akad valódi csődeljárás - a csődöt a végelszámolások elhúzására használják. A szabályozás számos területen problémákat okoz.

Február 15-én jelentősen megváltozott a csődtörvény - hangzott el a Magyar Lízingszövetség rendezvényén. Somogyi Ferenc, a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesületének (FOE) elnöke szerint a jogalkotónak el kellene gondolkodnia, hogy a csődeljárások a végelszámolások számának 1  százalékát teszik ki, a mai gyakorlatban csődöt rendszerint akkor jelent egy cég, ha el akarja húzni a végelszámolást. Tavaly 129 csődeljárás volt mindössze, miközben a végelszámolások száma közel 20 ezer volt. A kényszertörlésekkel kapcsolatban is óvatosabb lenne a FOE-elnöke, hiszen ezzel azt idézhetjük elő, hogy a törölt cég helyére tartozás nélkül simán új alakulhat.

Mi a baj a sorsolással?

Hirdetés

A FOE elnöke aggályosnak tartja a felszámolók "gépi sorsolását", az adatok szerint érdekes módon vannak lényegesen több céget kapó felszámolók. A program nem súlyoz a felszámolandó vagyon alapján és a visszatevéses módszert alkalmazza, azaz mindig minden felszámolóból "sorsol". A névjegyzék okán a cégek száma 20 százalékkal nőtt, az eljárások száma ugyanakkor közel 40 százalékkal csökkent (a már említett kényszertörlés okán).

Az I. fokú végzésig nem lehet tudni, ki a felszámoló, csak a jogerőre emelkedéskor jelöli ki a bíróság a felszámolót. Ez - bár garanciális elemnek jó - komoly feladatot jelent a felszámolóknak, hiszen a korábbi 5 nap helyett 2 nap alatt ki kell jelölni a felszámoló személyét. Ha erre képtelen az adott felszámoló, akkor törölni kell a céget. Aggályos, hogy törléssel fenyegeti a felszámolót ma már olyan esetben is, ha pénzbírságot kap a bíróságon, ez azonban sokszor nem mulasztás, hanem tévedés eredménye, ami okán komoly a félelem a felszámolók között. A fentiek összegzése szerint mindegy, hogy miként teljesít a felszámoló, a fontos az, hogy ne kapjon bírságot, hiszen akkor benn marad a névjegyzékben és tovább sorsolhatják új és új cégre. Hasznosabb lenne a felszámolási eljárás sikerességét is mérni.

A továbbképzéssel is lesznek gondok

Egy felszámoló jövő októbertől a korábbi öt helyett legfeljebb három cégnél bonyolíthatja a felszámolást. Probléma, hogy a szakmai továbbképzés feltételrendszere még nincs kialakítva, ugyanakkor a végrehajtóknak jövő év végéig meg kell felelni a ma még nem létező szabálynak. A felszámolói címjegyzék aktuális listája egyelőre csak a cégneveket és a címeket sorolja fel, a felszámolóbiztosok névjegyzéke hiányzik.

Somogyi Ferenc nem tartotta jó megoldásnak a felszámolás elrendelésekor kötelezően képezendő céltartalékot - ha egy cégvezető eltűnik, ki intézkedne a céltartalékról? A FOE korábban egy kötelező letétet szorgalmazott, amelyet minden cégnek el kellett volna különítenie, ezt azonban nem támogatta a jogalkotó. Az elektronikus értékesítési rendszerrel kapcsolatban is számos kérdést fogalmazott meg a FOE.

Mi a helyzet a lízing termékekkel?

Az Új Polgári Törvénykönyv viszonylag kismértékben szabályozta a lízing terméket, ám új szabályokat hoz a piacra. Somogyi jelezte: a felszámolók bizonyosan azt akarják majd, hogy az operatív lízingszerződéseket az új ptk. alapján átminősítsék pénzügyi lízinggé, hiszen ekkor pénzzé lehet tenni az adott eszközt. A felszámolók itt kihasználják azt, hogy a törvény szerint az operatív lízing átalakul, ha a futamidő eléri az eszköz gazdasági élettartamát, vagy akkor, ha lízingtárgy értéke a követelés szintje alá süllyed.

Itt nincs egyértelműsítve, hogy a tényleges, vagy  a számviteli (amortizációs) élettartamot kell-e alapnak tekinteni és hasonló problémákat jelent az érték megállapítása. A tanácskozáson ugyanakkor a lízingcégek részéről elhangzott, hogy kiadás előtt van egy jogszabály-magyarázat, amely szerint alapvetően a felek szerződéses akarata lesz a meghatározó abból a szempontból, hogy miként is kell kezelni az adott lízingterméket, így nem lehet átminősíteni az olyan szerződést pénzügyi lízinggé, ahol teljesen más a szerződéses viszony

Az a szabályozás, hogy a lízingbevevő jogosult a dolog tulajdonjogának átadására, vevőkijelölési szempontból jó, de felveti a fedezet-elvonás kérdését is Somogyi Ferenc szerint. A FOE elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbiaknál lényegesen komolyabb feladata van a lízingcégeknek abban, hogy minden felszólítást igazolhatóan megküldjön az ügyfélnek, miután komolyabbak lettek ezen felszólítások igazolásának kötelezettségei.

A Lízingszövetség tagjai arra is felhívták a felszámolók figyelmét, hogy az új ptk. diszpozitív, azaz a lízingcégeknek joguk van és lesz a törvény bizonyos elemeinek kizárására.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

A vártnál több befektetési jegyet cseréltek le a szuper államkötvényre?

Eddig is feltételezni lehetett, hogy részben befektetési alapok eladásából szabadítottak fel pénzt befektetők a kormányzat által ezerrel propagált Magyar Állampapír (MÁP) Plusz jegyzéséhez, de a ma közzétett legfrissebb adatok ezt a vélekedést megerősíteni látszanak. Az alapokból júniusban kivont 179 milliárd forint jelentős része az új szuper államkötvényben landolhatott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?